Önce trenle Avrupa’yı dolaşmak istediniz ama hep ertelediniz. İki günlük tatillerde bile gezmedik yer bırakmayan arkadaşlarınızın arkasından el salladınız; çünkü ucuz uçak bileti kovalamayı hep unuttunuz. Kaç senedir bu yaz kesin arabaya atlayıp road trip yapacağım” diyorsunuz… E bari bu sefer ertelemeyin! Hayatın bu kadar gerisinde kalmayın diye sizin için road trip’e çıkmadan önce yapmanız gerekenleri listeledik. Buyurunuz…
Kim kim gidiyoruz?
Günlerce aynı aracın içinde birlikte yol katedeceğiniz insanların kim olacağı çok önemli. Bir kere kesinlikle kafa dengi olmaları şart. Ayrıca aranızdan en az bir kişinin yedek şoförlük yapabileceğinden emin olun. Navigasyon cihazı olmayan bir otomobille seyahat edecekseniz, yol arkadaşlarınızdan birinin bu görevi üstlenmesi lazım. Bu kişinin harita okuyabilmesi önemli. Bu arkadaşın Tapu ve Kadastro geçmişi olmak zorunda değilse de en azından sağını solunu bilip bilmediğinden emin olun.
Rota hesaplanıyor… Rota oluşturuldu
Road trip’in amacı kendini yollara vurmak, rüzgar nereden eserse o tarafa gitmek gibi algılanabilir. Oysa öyle bir dünya yok. Yola çıkmadan önce road trip tatilinizin kaç gün süreceğine iyice karar verin. Ardından kaba taslak bir rota oluşturun. Yolunuzun üstünde deniz kenarı bir kasaba, köy görünüyorsa spontane bir şekilde buralara gidebilirsiniz ama ana plandan ayrılırsanız tatilinizde görmek istediğiniz esas yerleri kaçırdığınızı düşünüp mutsuz olursunuz.
Bagaja dünyaları sığdırmak doğru mu?
Road trip yapacak kişilerin en büyük yanılgısı arabanın bagajına güvenmektir. Nasılsa bagaj var, yer kaplamaz diyerek canınızın istediği her şeyi yanınıza almayın. Kalınacak yerleri önceden ayarlamadan yola çıkıyorsanız bagajınızda muhakkak uyku tulumu, çadır, açılıp kapanabilen portatif sandalye gibi konforunuzu sağlayacak birkaç eşya olmalı. Bunun haricinde plastik bardak, ıslak mendil, tirbuşon (gerçekten lazım olacak), tuvalet kağıdı, polar şal, havlu, çöp poşeti gibi elzem şeyleri koyacağınız ufak bir çantaya ihtiyacınız olabilir.
Kimin arabasıyla gitsek?
Road trip mantığında seyahate tek araç çıkılır, benzin ve yol giderleri kişi başına bölünerek karşılanır. Kimin arabasıyla giderseniz gidin, isterseniz araç kiralayın ama otomobilin bakımının yapıldığından emin olun. Çıktığınız uzun yolda karşınıza her zaman pürüzsüz asfalt ya da dümdüz yollar çıkmayacak. Road tribinizi tamamlamak için yoldan bir traktörün geçmesini beklemek zorunda kalmayın.
Bu arabada hiç müzik yok mu?
Road trip’te radyoya fazla güvenmemenizi tavsiye ederiz. Zira sürekli dinlediğiniz radyo kanalı gittiğiniz yerlerde çekmeyip; sizi, programı her seferinde “eveeeeeet” diyerek tekrar tekrar açan, uzun ve sıkıcı geyiklerle içinizi bayan radyo dj’lerine veya anlamsız yerel reklam girdabına mahkum bırakabilir. Daha da beteri, radyonuz dağda bayırda hiç çekmeyerek şu güzel ortamı mütemadiyen cızırdayarak bozabilir. Torpidoyu albümle doldurmaya da gerek yok. Yola çıkmadan önce güzel bir playlist yapın. Radyo mevzusunun tıkandığı yerde playliste güvenin. “Şengüller Playlist! Giderken sağda, dönerken solda…”
Road trip’te sevgili sorunsalı
Şimdiye kadar hiç road trip yapmayanlara, ilk deneyimlerini sevgilileri ile yaşamalarını çok tavsiye etmeyiz. Gözlemlediğimiz kadarıyla ilk road trip macerasında tecrübesizlikten kaynaklı tüm aksamalarda çiftlerin hıncını birbirinden çıkartma huyu olduğunu gördük. Haritada görünen yolun gerçekte bostanlık olması, kilometrelerce gidildiği halde bir benzin istasyonuna denk gelinememesi, radyonun çekmemesi, klimanın sağ böbreği alıp götürmesi gibi mevzulardan ayrı ayrı kavgalar çıkabiliyor. 😉
Montumu da alsam mı acaba? Gece üşür müyüm?
İstanbul’dan yola çıkıp Norveç’e gitmeye niyet etmediyseniz üşümezsiniz, merak etmeyin. Yolculuğunuz boyunca otellerde konaklamak yerine pansiyon tercih edecekseniz, hatta çadır hayaliniz varsa yanınızda muhakkak şampuan, tarak, sabun, havlu gibi şeyler olmalı. Çok fazla kıyafet almaktansa, giysi konusunda eksik kalmış bir bavulla yola çıkmak iyidir. En kötü bir yerlerden üstünüze bir şeyler alırsınız. Ancak fazla eşya her zaman fazla yük demektir. Zaten yarısını giymeyeceksiniz.
Sen demin bi açılır kapanır sandalye demiştin… Ne yapacağız sandalyeyi?
Bunu en iyi, sandalyeniz olmadığında anlayacaksınız ama yine de söyleyelim… Road trip’in amacı bir yerden bir yere araba konforuyla gitmek değil, yolculuğun her anından zevk alabilmektir. Yolculuk sırasında şahane bir göl kenarından geçerken hemen durup portatif sandalyenizi açarak göl kenarında güneşin batışını izleyebilmelisiniz. Ya da gittiğiniz plajda sandalyenizi açıp güneşlenebilirsiniz. Bir tarafı orman, bir tarafı deniz, bomboş bir yolda sandalyenizi açıp, omzunuza aldığınız polar şalınızla oturup güneşin doğuşunu izleyebilirsiniz.
Nerelere gitsek?
#MevsimYazOlunca Türkiye’de road trip yapacaksanız Ege – Akdeniz kıyılarından şaşmayın. Ülkemizde asla popülerliğini yitirmeyen road trip rotası Dalyan, Göcek, Ölüdeniz, Kaş’tır.
Yeme içme
Lüks otel kafasından çıktığınıza göre, gittiğiniz her yerde menüde tavuklu sezar salata aramaktan da vazgeçmelisiniz. Balığın balığa, sebzenin sebzeye benzediği yerlere gidiyorsunuz. Bol bol deniz ürünü tüketin ama ağır olmayan şeyler yemelisiniz ki yolculukta uykunuz gelmesin. He formunuzu koruma kısmını da unutun… “Hem balık dediniz, hem form dediniz, ne dediğiniz belli değil” diyenlere Ege ve Akdeniz köylerinden geçerken el mahkum lüp lüp bazlamaları, gözlemeleri götüreceklerini hatırlatmak isteriz.