National Geographic tarafından hazırlanan belgeselde Riya DiCapo adlı bir kadın kaybettiği babasının küllerinden dövme yaptırıyor. Bu dövme tarzına “kremasyon dövmesi” deniyor. Bir bakıma anıt dövmeler de denebilir. Peki nasıl yapılıyor? Önce dövmede kullanılacak olan kişinin külleri çok ince bir toz kalana kadar eleniyor. Daha sonra bu toz fırında pişirilerek sterilize ediliyor ve dövme mürekkebine karıştırılarak dövme yapımına başlanıyor. Bu teknik bazı kültürlerde çok popüler olmaya başladı. Yakılmış küller ve insan saçlarıyla oluşan birçok dövme var.
Riya DiCapo babasını kaybedince, onun külünü bir vazoda saklamak yerine üzerinde taşımayı tercih etmiş. Ve babasının küllerinden bir kurukafa dövmesi yaptırmış.
“Annem, içinde babamın küllerinin olduğu ilaç şişesinden bir kolye yaptırdığında, kolyeyi aylarca takamadığımı hatırlıyorum. Babamın parçaları o küçücük şişenin içindeydi. Onun öldüğü gerçeğini inkâr ediyordum…”
“…Sonunda kolyeyi boynuma astığımda, çok kuvvetli bir hisse kapıldım. Babamın benimle olduğunu hissetmiştim.”
Babam tanıyabileceğiniz en harika insanlardan biriydi. Ona hayrandım. Rock’n Roll neslindendi. Dövmelere benim gibi babamın da merakı vardı. İlk dövmemi yaptırdığımda, “Bebeğim, harika olmuş.” demişti.”
Benim için dövme tasarlamak istiyordu. Bir keresinde “Bir kafatası çizmeyi düşünüyorum, sende harika durur.” dedi. Ona “Baba, hayır bu çok aptalca,” demiştim.
“…Şimdi onun küllerinden bir kafatası yaptırdım. Diğer dövmelerimden kesinlikle çok farklı bir his veriyor. Babam burada olsa, “çok fiyakalı olmuş” derdi.
Onun sevdiği kelimelerden biriydi. Artık koluma her baktığımda babamı görüyorum. Külleri o şişenin içindeydi. Şimdi de derimde. Bir insana bundan daha yakın olabilmeniz mümkün mü?”
Tatumag Kimdir?
Türkiye’nin dövme dergisi.
Dergiyi İstanbul’da gittiğiniz mekanlarda bulabilir, tatumag.com’dan okuyabilir ya da derginin Kadıköy’deki ofisi Roketno1’e uğrayarak dergiyi ücretsiz alabilirsiniz. Derginin instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.