Ripple, neredeyse tüm para birimlerini, dünyanın herhangi bir yerine transferini saniyeler içinde gerçekleştirebileceğiniz bir küresel yerleşim ağıdır. Ripple platformu, SWIFT veya Western Union gibi para gönderme yollarının pabucunu dama atıyor. Bu noktada Ripple, tamamıyla bankalarla çalışmaya, daha masrafsız ve efektif bir para transferi çözümü sunmaya odaklanmış durumda. Ripple, “Internet of Value” dediğimiz, “değerlerin interneti” diye Türkçe’ye çevirebileceğimiz alan üzerine odaklanmış durumda. Yani, bilgiler internet aracılığıyla nasıl anında iletilebiliyorsa, paranın da öyle iletilebilmesi demek oluyor bu. Ripple ile, küresel para transferi için servet ödeyip günlerce boşuna beklemek zorunda kalmak için bir sebep kalmıyor.
Örneğin, Japonya’dan Nicaragua’ya para göndermek isteyen bir kişi olduğunu düşünelim. Japonya bara birimini doğrudan Nicaragua para birimi şeklinde gönderebilmek mümkün değildir. Bunun yerine banka parayı önce dolar’a çevirir, ardından da dolar’ı Nicaragua parasına çevirir. Her aşamada fiyat artar, bu yüzden de uluslararası para transferi masraflı bir hale gelir. Az önceki örneğimiz üzerinden gidersek; Ripple kullanarak, Japonya’daki kişi parasını Ripple’a çevirebilir, Nicaragua’daki kişinin Ripple cüzdanına veya bankaya gönderebilir, o kişi de parasını Nicaragua para birimi şeklinde alabilir. Kısaca Ripple, herhangi bir para biriminin başka bir para birimine dönüştürülebilmesini sağlayan köprüdür.
Bankalar neden Ripple kullanıyor?
Türkiye’de ve yurtdışında Ripple ile anlaşma imzalayan bankalar var. Ripple’ın açıklamasına göre bankalar Ripple ile ödeme başına ortalama $3.76 kâr edecek. Bankaların her yıl milyonlarca işlem yaptığını düşünürsek, çok önemli bir miktar ceplerinde kalacak diyebiliriz.
Bankaların istediği tek bir şey varsa o da daha az para harcayarak daha fazla para kazanmaktır. Bu yüzden Ripple veya benzeri bir hızlı ve ucuz küresel yerleşim ağının, internet çağında finansal enstitülere hız kazandıran yeni bir yol sunduğu için, parlak bir geleceğe sahip olduğu rahatlıkla söylenebilir. Ripple ile anlaşma imzalayan bankalardan bazılarını aşağıdaki resimde görebilirsiniz.
Ripple, Brad Garlinghouse tarafından yönetiliyor. Teknolojik kısmın arkasındaki beyin ise David Schwartz. San Francisco’da kurulup dünyaya yayılan Ripple ekibi sürekli olarak gelişirken, bir yandan da dünya çapında bankalarla bağlantı halinde olmaya devam ediyor. Ripple dünyanın her yerinden en yetenekli insanları işe alıyor ve dünya çapında ödemenin büyük çoğunluğunu oluşturmayı hedefliyor. Şu anki durumuna bakılırsa yenilikçi finansal platformuyla Ripple, en heyecan verici organizasyonlardan biri konumunda. Hatta Forbes bile Fintech 50 listesine Ripple’ı dahil etti.
Ripple’a Nasıl Yatırım Yaparım?
Büyük çaplı yatırımcılar Ripple’a doğrudan yatırım yapabilse de diğer yatırımcılar için iş biraz daha uzuyor. XRP, yani Ripple, 2017’de 0.01 doların altındayken devasa bir artışla günümüzdeki duruma geldi. Bunda bankalarla olan anlaşmaların payı da büyük tabii ki. Ripple şu anda Bitcoin ve Ethereum’dan sonra en büyük market değerine sahip kripto para birimi konumunda.
İnsanlar paralarını XRP’ye çevirdikçe akış artıyor, yani artan talep nedeniyle XRP’nin değeri de artmış oluyor. Bir başka deyişle Ripple, XRP’yi küresel bir para birimine dönüştürmeye çalışıyor, her ne kadar şu aşamada böyle görünmese de. Ancak XRP, Ripple platformu üzerinden transfer edilmesi en kolay ve en masrafsız para birimidir. Gelecekte bir noktada, XRP’yi para birimi olarak kullanmak yerine başka para birimlerine çevirmek mantıksız gelmeye başlayabilir. Eğer insanlar ve bankalar bu aşamaya gelir ve XRP’yi böyle görmeye başlarsa hiç şüphesiz XRP’nin fiyatı inanılmaz bir şekilde artacaktır.
Amaç, XRP’yi stabil bir para birimine dönüştürüp, bankaların, kaybolmasından korkmadan bu para birimini kullanmasını sağlamak. Şu aşamada çoğu banka, bir anda değerinin çok fazla değişebileceğinden korktuğu için XRP ile bir şeyler yapmaktan çekiniyor. Ripple da bu konuda önlemler alıyor ve riskleri öngörerek bankalarla anlaşmaları daha yakın tarihlere çekmeye başlıyor.
Ripple’ın oyun sonu için planı hiç şüphesiz XRP’nin uzun vadede takdir kazanması. Çünkü dünyadaki XRP’lerin büyük çoğunluğunu Ripple elinde tutmaya devam ediyor. Yani XRP’ye yapılan bir yatırım, Ripple şirketine yapılan bir yatırım demektir. Ripple ayrıca finansal enstitülere danışmanlık servisi de sunuyor ve güvenlik konusunda her türlü konuda üst düzey bir tutum sergiliyor. Bu yüzden de şöyle diyebiliriz ki, Ripple uzun bir süre daha buralarda olacak.
Dünyada Ne Kadar XRP (Ripple Coin) Bulunuyor?
Var olan 100 milyar XRP’nin 61 milyarını Ripple şirketi elinde bulunduruyor. Çoğunluğa sahip şirket, yatırımcıların güvenini kazanmak amacıyla 55 milyar XRP’yi 55 “akıllı sözleşme” için kullanıyor. Her biri 1 milyar XRP tutan sözleşmeler aylık olarak 54 aylık süreçte teker teker sona eriyor
Ripple, geçtiğimiz 18 ayda aylık ortalama 300 milyon XRP civarında bir bütçeyi masraflar için harcadı. Operasyonlarındaki bu şeffaflık, yatırımcıların Ripple’ın uzun süre oyunda olacağına inanmasına ve XRP’nin değerine güvenle bakmasına yardımcı oldu.
Ripple’ın Avantajları Nelerdir?
XRP’nin diğer kripto para birimlerine göre birçok avantajı bulunmakta, en göze çarpanı tabii ki bankalarla yaptığı anlaşmalar. Hiç şüphe yok ki Ripple doğru kuruluşlarla doğru anlaşmalara imza atarak iş dünyasında akıllı adımlar atmaya odaklanmış durumda. Ripple’a yatırım yapmak isteyenler, stabil bir artışa tanıklık edecek gibi görünüyor. Şimdi XRP alıp bir köşede unutanlar uzun vadede bakıp paralarının 10’a hatta 100’e katlandığını görebilirler.
Ripple, işlemleri 4 saniyenin altında yapabilecek kadar hızlı. Bir başka deyişle, dünya çapında kabul görmeye başladığını varsayarsak, günlük alışverişlerde kullanılabilecek kadar hızlı. Bunun dışında Ripple, Visa’nın bir saniyede gerçekleştirebildiği kadar işlemi gerçekleştirebilecek kadar güçlü bir altyapıya sahip olduğunu kanıtladı.
Ripple’ın Bitcoin’e Göre Avantajları Nelerdir
Bitcoin, her ne kadar harika bir kripto para olsa da Ripple’ın sunduğu gibi hızlı bir transfer yöntemi sunamıyor. Bunun dışında, XRP transferi halen ucuzken, Bitcoin transfer ücreti gitgide daha pahalı bir hale geliyor. Bunun sebebi de blockchain üzerinde her geçen gün daha fazla işlem yapılması.
Ripple’ın asıl amacı Bitcoin madenciliğinde olduğu gibi devasa elektrik masrafları olmayan bir platform yaratabilmek. Madenciliği tamamıyla engellemek adına, 100 milyar XRP’nin tamamı önceden yaratıldı ve kripto para madenciliğiyle uğraşan insanlar doğrudan oyun dışı kalmış oldu.
Birçok insan, Ripple’ın merkezileşmiş olduğunu savunuyor. Ripple bu yargıyı değiştirmek için var gücüyle çalışıyor. Bağımsızlaşmak için her geçen gün daha fazla adım atan şirket, şu an Bitcoin’den daha bağımsız olduğunu iddia ediyor. En büyük avantajlarından biri, en azından yatırımcı için, insanlar Bitcoin’i ve diğer kripto paraları, dünyada var olan finansal düzene rakip olarak görürken, Ripple’ın dünya çapında bankalarla bağlantılar kurması. Bir başka deyişle, bankaların Bitcoin’i desteklemek yerine Ripple’ınkine benzer bir politikaya sahip çıkması olası görünüyor.
Ripple’ın Dezavantajları Nelerdir?
XRP’nin diğer kripto para birimlerine karşı devasa avantajlarının yanı sıra, bazı insanlar küresel işlemlerin takip edilebilir olmasından çekiniyor. Ripple’ın çıkış amacı her insanın günlük işlemlerinde dünya çapında kullanabileceği bir platform yaratmak olduğundan, sürekli olarak bankalar gibi büyük kuruluşlarla anlaşması bazı insanlar tarafından hayal kırıklığı olarak karşılandı. Ripple platformunu seven ancak şirketin yaptıklarından memnun olmayan insanlar, Jed McCaleb tarafından bir Ripple fork’u olarak ortaya çıkan, daha çok başkalarını düşünen bir tavırla hareket eden Stellar’ı kullanabilir.
Önceden de belirttiğimiz gibi, XRP’lerin tamamı tek seferde yaratıldı ve büyük çoğunluğu Ripple şirketine ait durumda. Her ne kadar bu coinler akıllı sözleşmelerde kullanıldığı için şirketin bunları satıp gitme ihtimali pek olmasa da yine de göz önünde bulundurulabilir bir ihtimal. Yani Ripple, XRP’nin merkez bankası diyebiliriz.
Purdue Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, Ripple’ın güvenlik zaaflarının bulunduğunu belirtti. Açık yapısından dolayı bu ağa saldırılar gerçekleşebilir ve bazı kullanıcıların bakiyelerine ulaşmaları engellenebilir.
Bazı insanlar kişisel sebeplerden dolayı XRP’ye yatırım yapmak istemeyebilir, özellikle de kripto para birimlerini bankaların tekelinden ve hükümetin kontrolünden kurtulmak için bir kaçış yolu olarak görenler. Ama diğer yandan, amacı kâr yapmak, para kazanmak olan ve Ripple’ın iş modeliyle ilgili bir sıkıntısı olmayan insanlar XRP almak için tüm sebeplere sahip.
Ripple Nasıl Alınır?
Bitcoin Almak
XRP almak için öncelikle Bitcoin sahibi olmanız gerekmektedir. Daha sonra bu Bitcoin’i Exchange sitesinden Ripple veya diğer altcoinlere çevirebilirsiniz. Eğer Bitcoin sahibi değilseniz bu linke tıklayarak Paribu üzerinden havale/EFT yoluyla Bitcoin alabilirsiniz. Herhangi bir belge gerektirmeden belirli bir limite kadar işlem yapmaya izin verdiği için Paribu’yu diğer alternatiflerden önde tutuyoruz.
Binance Üyeliği
Artık Bitcoin sahibi olduğunuza göre, elinizdeki Bitcoin’i exchange sitesine aktarıp Ripple veya diğer altcoin’lerden istediğinizi alabilirsiniz. Exchange siteleri arasından bizim önerdiğimiz, yine belge istemeden belirli bir limite kadar işlem olanağı tanıdığı için Binance olacaktır. Binance’e bu link üzerinden kayıt olabilirsiniz.
Bitcoin’inizi Binance’e Aktarmak
Üyeliğinizi tamamladıktan sonra Binance sitesinden Deposits kısmına gelerek Bitcoin adresinizi kopyalamanız ve Paribu’da “BTC Çek” bölümüne yapıştırdıktan sonra 1 saat içinde Bitcoin bakiyeniz Binance hesabınıza aktarılmış olacaktır.
Bitcoin’i Takas Etmek
Artık Paribu ile işiniz bitti. Şimdi Binance sitesinde üst menüden Exchange (Basic) bölümüne tıklıyoruz. Buradan Ripple almak istediğimiz için sağda yer alan menüden XRP/BTC ekranına geliyoruz.
Ekranın ortasındaki Buy XRP alanının market bölümünde satın alma işlemlerini yapacağız. Alttaki yüzde bölümünden istediğinizi seçerek BTC bakiyenizin yüzde kaçını XRP’ye dönüştürmek istiyorsanız onu seçebilirsiniz. Veya Amount kısmından kaç tane Ripple almak istediğinizi yazarak Buy XRP yazan yeşil kutucuğa tıklayarak satın alma işlemini gerçekleştiriyoruz.
Yine bu şekilde istediğiniz altcoin’i seçip Binance üzerinden dilediğinizce alıp satabilirsiniz. Satış yapmak için yapmanız gereken ortadaki iki bölümden sağdaki olan Sell XRP yazan kutucukta işlem yapmak.
Sonuç – Ripple Almalı Mıyım?
Ripple, uluslararası anında ödemeyi mümkün kılan ve masrafları azaltan bir küresel yerleşim ağı sunduğundan dolayı önümüzdeki birkaç yıl boyunca büyük bankalara daha çekici gelecek.
Ripple bankalarla anlaşarak yoluna devam ettiği sürece, XRP satın alan herkes, yatırımlarının karşılığını muazzam bir şekilde geri alma potansiyeline sahip. XRP’nin küresel çapta kabul gören bir para birimi olma ihtimali ise XRP sahipleri için en ideal senaryo olur. Her ne kadar 2017’de müthiş bir artış gösterse de bu XRP için sadece bir başlangıç gibi görünüyor. Tabii ki hayatta yaptığınız her yatırımın yanında risk de olacaktır fakat Ripple, bu riski en düşük seviyede tutarken çok güzel ödüller vadediyor.
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İçerikte yer alan yorum ve ifadeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmetinin kişiye özel olduğu unutulmamalıdır. İçerikteki bilgiler, sizin mali durumunuz ile uygun olmayabilir. Bu nedenle içerikte yer alan bilgilerin yatırım kararınızı destekleyecek yeterli bilgileri kapsamayacağı dikkate alınmalıdır. İleriye dönük yatırım ya da işlemlerinizin sonucunda ortaya çıkabilecek zarardan ListeList ve yazarları sorumlu tutulamaz.