Kral Momo’nun tacını giymesiyle, Afrika esintili danslı geçitleriyle, Sulukule’nin en Latin haliyle, Rio Karnavalı başladı.
Uyuşturucu ve sokak çetelerinin ordu tanklarına kafa tutmaya çalıştığı olumsuz görüntülerin de hafızalarımıza kazınmasına karşın Brezilya’nın, zihinlerde yarattığı ilk izlenim birinci paragrafta belirttiğimiz şeklinde ve bunun türevleriyle ilgili oluyor. Daha çok turistik imajıyla aklımızda yer eden Brezilya, 454. yaşını kutluyor. Neredeyse 5 asır.
Eşsiz eğlence anlayışıyla, futbola düşkünlüğüyle, uluslar arası festivalleriyle, çalkantılı tarihiyle bir Ro de Janerio macerası sürüyor ki yaklaşık 5 asırdır devam ediyor. Renkli bir dünyanın var edildiği bu kenti Acun’la tanımış olabiliriz ama o kadar kolay değil.
Bu vesileyle şehre dair bilinmeyenleri 18 madde ile sıralandıralım istedik.
1.Rio de Janerio
Ülkenin ikinci büyük şehri olan, magazinsel özellikleriyle ve turistik yerleriyle dikkat çeken Rio De Jenerio’dur Bu şehrin dilimizdeki karşılığı Ocak Irmağı. Tam adı ise São Sebastião do Rio de Janeiro’dur. Yani Saint Sebastian’ın Ocak Irmağı. Buradaki “Ocak”, şehrin Portekizli “kaşifler” tarafından Ocak 1502 tarihindeki keşfini ima etmektedir.
Şehir, Cidade Maravilhosa lakabıyla bilinir. Anlamı Harikulade Şehir.
2. Portekiz’in kaçış noktası
Napolyon’un Portekiz’i istila etmesiyle kraliyet ailesi ve birçok soylu aile Lizbon’dan Rio de Janeiro’ya kaçtı. Bu zamandan sonra şehir krallığın başkenti oldu. Avrupa dışında bulunan tek Avrupa başkenti.
3. Etkinlikler diyarı
Şehir 2007 Pan Amerika Oyunları’na ve 2014 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmıştır. 2 Ekim 2009’da Uluslararası Olimpiyat Komitesi Rio de Janeiro’nun 2016 Olimpiyat Oyunları ve Paralimpik Oyunları’na ev sahipliği yapacağını duyurdu ve böylelikle Olimpik oyunlara ev sahipliği yapan ilk Güney Amerika şehri ve ikinci Latin Amerika şehri olarak ilklere imza atmayı sevdiğini gösterdi.
4. Gecekondu şehri
Rio, dünyanın başlıca metropolleri arasında anılmasına rağmen, nüfusun oldukça büyük bir bölümü favelas denilen kenar mahallelerde yaşamaktadır. Favela, Brezilya’daki gecekondu mahallelerine verilen bir isimdir. Daha çok kentsel bölgelerde yer alırlar. Favelalar ilk kez 19. yüzyılın sonlarına doğru kalacak yerleri olmayan askerler tarafından inşa edildi. İlk inşa edilenlerden bazılarına Bairros Africanos (Afrikalı Mahalleler) ismi verildi. Bu alanlarda özgürlüklerine kavuşmuş ama yaşayacak yeri ve işi olmayan köleler zamanla şehrin kenarlarına, köşelerine yerleşmeye başladılar.
Şehrin yüzde 25’ini buralarda yaşayan kesim oluşturuyor.
5. Kardeş şehir: İstanbul
İki metropol arasındaki görüşmeler sonrası Rio’nun kardeş şehirlerinden biri İstanbul oldu. Yaklaşık 54 senedir de kardeşlik devam ediyor.
6. 20. yüzyılda kalabalıklaştı
Rio nüfusu 1960’lardan itibaren hızlı bir şekilde büyümeye başladı. Bu, Rio’nun Copacabana ve Ipanema gibi ünlü bölgelerinin görünmeye başladığı dönemdi. Bu bölgeler en fazla turist çeken yerlerden ikisini oluşturuyor.
7. İstanbul’un yarısı kadar
BM’nin 2010 verilerine göre şehrin nüfusu yaklaşık 7 milyon. İstanbul’un nüfusunun neredeyse yarısına denk geliyor. Suriyeliler hariç.
Şehirdeki yerel halk kendilerini “karyokalar” olarak adlandırıyor.
8. Kurumsallığı elden bırakmıyorlar
“Kendinizi kanıtlayın” ve “Başkalarına da bakmayı unutma” bu mottolar Copacabana ve Ipanema’nın dünyaca ünlü plajlarının sloganları. Enerjiyi yüklüyorlar hemen.
9. Dünyanın en büyük “Kambur”u ve Kurtarıcı İsa Heykeli
Corcovado Dağı’nın kelime anlamı “kambur”. Heykelin bulunduğu dağ, yukarıdan bakılınca bir insanın kamburuna benzetilmiş ve dağa bu isim verilmiş.
Corcovado Dağı’nın üst kısmındaki Kurtarıcı İsa Heykeli, şehrin en uzun ve ağır simgesi. Kaidesi 8 metre, heykelin kendisi 30 metre. Bununla da yetinmeyen İsa, kollarını iki yana doğru açması yine 30 metrelik bir uzunluğu gösteriyor.
Heitor Silva Costa tarafından tasarlanan ve Fransız heykeltıraş Paul Landowski tarafından beş yıl içinde gerçekleştirilen İsa heykeli (Portekizce: Christo redentor) Heykelin yapımı 1922’de o dönemde ülkenin başkenti olan Rio de Janeiro’da Brezilya’nın kuruluşunun 100. yılı şerefine başlatılmış ve 12 Ekim 1931’de resmi törenle açılıyor.
Heykelin eteğinde birkaç kafe, küçük bir müze ve hatta bir şapel var. Dağın aşağı kısmında Tijuca Milli Parkı’nda bulunur. Corcovado 710 m yükseklikte olup, muhteşem bir şehir manzarası sunar. Corcovado dağ treni, kıvrımlı bir yolu izleyerek dağın zirvesinin yakınına kadar gelir. 7 Temmuz 2007 tarihinde, Dünyanın Yeni Yedi Harikası’ndan biri olarak seçilmiştir.
10. Dağın ismi; Şeker Kafası
ı, Portekiz’de “şeker kafası” anlamına gelir. şehrin ve koyun (Bahia de Guanabara) güzel panoramik manzarasına sahip başka bir yer.
11. Zıtlıkların şehri
Rio’nun merkezi kısmı yalnızca güzel sömürge binalarına, kiliselerine ve eski manastırlara değil aynı zamanda ultra-modern gökdelenlere ev sahipliği yapmaktadır.
12. Santa Theresa Bölgesi
Santa Theresa ilçesi, Rio’nun merkezinin dışında, çeşitli serin tepelerde bulunur. Bu eski sömürge dönemi, bohem bir yer, sanatçılar ve aydınlar için bir cennet. Tarihi binalarda açılan sayısız otelden ve pansiyonlardan birinde konaklayarak, bir gecelik daha fazla harcayabilirsiniz. Akşamları Largo do Guimaraes çeyreğinin ana meydanı müzik ve eğlence dolu.
13. Futbolun cennetinden
Maracaña Stadion dünyanın en büyük stadyumlarından biridir. Kapasitesi yaklaşık 120 000 seyirci kapasitesindedir. Turistler, stadyumu ve yerel müzeyi bir rehberle birlikte ziyaret etmeye
14. Festivalin sokaktaki hali; Rio Karnavalı
Dünyada Rio Karnavalı yaklaşık beş günde tamamlanıyor. Şubat veya Mart aylarında bütün şehir dans pistine dönüşüyor. Gösteriler geçit törenleriyle iç içe geçiyor ve dünyanın en renkli etkinliği böylece milyonları büyülüyor.
Rio Karnavalı, 1641’de maskeli baloların düzenlendiği bir etkinlikti. Kalabalık gruplar birbirlerine çamur ve su atmak için buluşurdu. Ancak zaman içinde sokağa taşan ve sokağın simgelerinden biri oluyor. 18. yüzyılda İtalyan bir elçinin katılımıyla şekil değiştirmeye başlayan karnaval, önceleri polka ve vals dans figürlerinin performansa dönüştüğü bir hale geliyor. Rio Karnavalı, Afrika esintilerinden bezenen haliyle göz dolduruyor. Bunun nedeni ise Portekiz gemileriyle adayan gelen Afrikalı kölelerin etkisidir. Sambaya dönüşme süreci de bu kölelerin, kölelik kalktıktan sonra şehre yerleşmesi sayesinde oluyor.
Bununla birlikte Karnaval takvimindeki en önemli etkinlik ise Samba Parade’dir.
15. “Buraya çöp atmak yasaktır”
Temizliğe önem veren Sambacılar, yere çöp atana para cezası kesiyor. Yere çöp atmanın cezası yaklaşık 156 Brezilya Reali’dir. Bugünkü kurdan değerlendirirsek, yaklaşık 222 Türk Lirasına karşılık geliyor. Polisler cezaya maruz kalandan kimlik ya da pasaport gösterilmesini istiyor. Eğer muhatap alınan turist ise ve yanında pasaportu yoksa polis bu kişi ya da kişilere otele kadar eşlik ediyor. Nezaketten değil, pasaportu görme konusundaki ısrardan.
16. Cam zenginliktir
Eski binaların bir kısmında panjurların pencerelerin iç kısmında ve camların en dışta kaldığı görülüyor. Bunun nedeni camlara verilen önem ve camların bir zenginlik göstergesi olması.
17. Renklerin basamakları
Şili’li sanatçı Jorge Salaron’un eseri olan rengarenk Salaron merdivenleri, dünyanın her bir köşesine ait fayanslarla süslenmiş. Merdivenlerin en baş kısmındaki fayanslardan birinin üstünde Hacivat ve Karagöz figürlerinin olması özellikle Türk turistleri şaşırtan bir ayrıntı oluyor.
18.Güvenliği elden bırakmayın
İstanbul’dan direkt uçuşun bulunmadığı ancak aktarmalı uçuşlarla 14 saatte gidilebilecek seçenekler mevcut. Yarım günden fazla sürmesi gözü korkutmasın. Varış süresi önemli değil de, gittikten sonrası biraz sorun olabilir.
Bir Bağcılar olmasa da orası nice çetelerin dert olduğu bir yer. Rio’da dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise güvenlik. Emniyetin sağlanmadan sahillerde dolaşılması gaspa davetiye çıkarılması anlamına gelebilir. Yetkililer, gelen turistleri Copacabana ve Ipanema gibi dünyaca ünlü plajlarda geceleri dolaşmamaları gerektiği konusunda uyarıyor. Pasaport ve çantaları dahi otelde bırakmak verilen tavsiyeler arasında yer alıyor.