Başrolünde ünlü Amerikalı oyuncu Tom Hanks’in yer aldığı bir film 25 Ekim 2013’te izleyici ile buluştu. Tom Hanks’in Richard Phillips isimli bir gemi kaptanına hayat verdiği film, oldukça etkileyici dramatik unsurları ve aksiyon dolu sahneleri ile sinemaseverlerin beğenisinin kazanmıştı. Üstelik bu Hollywood dram-aksiyon filmi, gerçek olaylara dayanıyordu. Film Richard Phillips’in 2009 yılında, Somalili korsanlar tarafından kaçırılmasından sonra kaleme aldığı “A Captain’s Duty” (Bir Kaptanın Görevi) isimli kitaptan uyarlanmıştı.
Modern zamanlardaki en dikkat çeken korsanlık hikâyelerinden birinin anlatıldığı kitap ve film uyarlaması, Richard Phillips’i mürettebatı için önemli fedakârlıklar yapan, cesur bir kurtarıcı olarak tasvir ediyordu. Ancak takip eden süreçte açığa çıkan bazı sırlar, gerçeğin göründüğünden hayli farklı olabileceğini ortaya koyuyor. İşte Kaptan Richard Phillips’in gerçek hikâyesi…
Richard Phillips 16 Mayıs 1955’te, Amerika Birleşik Devletleri’nin Massachusetts eyaletinde dünyaya geldi
1979 yılında denizcilik eğitimini tamamlayan Phillips, kariyeri boyunca pek çok gemide çalıştı, tecrübeli bir gemi kaptanı olarak dünyayı dolaştı. Ancak 2009 yılında başladığı yeni görevi, kariyerinin en unutulmaz olayını yaşamasına neden olacaktı.
Mart 2009’da MV Maersk Alabama isimli geminin kaptanlığına getirildi
Çok kısa bir süre sonra Phillips komutasındaki MV Maersk Alabama, rotasını korsanları ile ünlü Somali’ye çevirecekti… Böylece Phillips ve beraberindeki 21 kişilik mürettebat, tehlikeli bir maceraya doğru yola çıktı.
Nisan 2009’da Somali açıklarında seyreden MV Maersk Alabama, uzun namlulu silahlara donanmış korsanların saldırısına uğradı
4 kişiden oluşan Somalili korsanlar, 8 Nisan sabahı bir hücumbot ile gemiye doğru yaklaştı, mürettebatın bütün engelleme çabalarına rağmen gemiye çıkmayı başardılar. Somalili 4 korsan, son 200 yıldan bu yana Amerika menşeli bir gemiyi ele geçirmeyi başaran ilk korsanlar olarak tarihe geçecekti.
Gemideki mürettebatın büyük bir bölümü, korsanlar gemiye çıkmadan önce saklanmayı başarmıştı
Ancak Kaptan Richard Phillips’in de aralarında bulunduğu küçük bir ekip, böyle bir fırsat bulamamıştı. Korsanlar, esir aldıkları mürettebattan bir kişiyi, gemideki diğer personeli güverteye getirmekle görevlendirildi.
Ancak o da, “saklanan” arkadaşlarının yanına sığındı. Bunun üzerine korsan grubundan biri, saklanan mürettebatı aramaya koyuldu. Ancak saklanan mürettebat, geminin dar koridorlarında tek başına dolaşan korsanı etkisiz hale getirerek rehin almayı başardı! Şartlar eşitlenmişti, hem korsanlar hem de mürettebat, üzerine pazarlık edebilecekleri rehinelere sahipti…
Mürettebat ile Somalili korsanlar arasında bir rehine takası gerçekleştirildi
Anlaşmaya göre mürettebat rehin aldıkları korsanı, korsanlar ise rehin aldıkları mürettebatı serbest bırakacaktı. Ancak anlaşma şartlarında Richard Phillips’in esaretinin devam edeceğini belirten ufak bir detay yer alıyordu. Somalili korsanlar yanlarına Richard Phillips’i de alarak gemiden ayrıldı. Korsanlar, Phillips’i serbest bırakmak için 2 milyon dolar talep ediyordu…
MV Maersk Alabama, Somali açıklarında Kaptan Phillips’in de içerisinde bulunduğu hücumbotu takip etmeye başladı
Elbette bu arada yardım sinyalleri de gönderilmişti. Kısa süre sonra ABD donanmasına ait Bainbridge isimli destroyer ve hava kuvvetlerine ait uçaklar bölgeye intikal etti. Kaptan Phillips’i kurtarma operasyonunu yürüten yetkililer, korsanlarla pazarlık ettiyse de bir sonuç alınamadı. Hatta bu süre zarfında Phillips, kendi imkânlarıyla kurtulmaya çalıştı! Denize atlayarak kaçma girişiminde bulundu fakat kısa sürede yakalandı.
12 Nisan sabahı, Abduwali Muse isimli korsan ABD donanmasına teslim oldu. Ancak diğer korsanlar Phillips’i esaret altında tutmaya ve fidye talebinde bulunmaya devam ediyorlardı
Bununla birlikte korsanların hareket alanı kalmamıştı. Yakıtları bitmiş, etrafları kuşatılmıştı…
Richard Phillips, 12 Nisan 2009’da gerçekleştirilen bir operasyonla kurtarıldı
12 Nisan günü öğle saatlerinde korsanlardan birinin Richard Phillips’e silah doğrultması, kurtarma operasyonunun son aşamasına geçilmesine vesile oldu. Somalili korsanlar, Bainbridge destroyerinden açılan keskin nişancı ateşiyle öldürüldü. Phillips, herhangi bir zarar görmeden kurtarıldı…
Ancak buraya kadar okuduklarınız, modern zamanlardaki en sıra dışı korsanlık öyküsünün Richard Phillips’in gözünden görünen hali. Elbette 2013 yapımı Hollywood filmi de bu anlatıya paralel bir şeklide kurgulanmış. Oysa takip eden süreçte açılan bir dava, gerçek hikâyenin görünenden çok daha farklı olabileceğini düşündürüyor.
2013 yapımı “Kaptan Phillips” filminde Richard Phillips, mürettebatın hayatını kurtarmak için kendini feda eden bir kahraman olarak izleyiciye sunuluyor
Örneğin Tom Hanks, yani Richard Phillips, bir sahnede “İlla birini vuracaksanız beni vurun!” diyerek gemi personeline adeta siper oluyor. Ancak gerçek mürettebatın korsan saldırısı sırasında gördüğü şey tam olarak bu değil.
MV Maersk Alabama mürettebatı, 2013 yılında geminin sahibi olan Maersk Line isimli deniz taşımacılığı şirketine bir dava açtı
Mürettebat, şirketi kendi can güvenliklerini sağlamamakla suçluyordu. Dava sürecinde ortaya çıkan ifadelerin pek çoğunda ise Phillips’in bir kahramandan çok, sorumsuz bir lider olduğu ileri sürülüyordu. Örneğin 2009’daki korsan saldırısında gemide bulunan bir kişi ifadesinde “Phillips filmdeki gibi büyük bir lider değildi, kimse onunla denize açılmak istemiyor.” cümlesine yer veriyor.
Mürettebattan 11 kişi Phillips’in, güvenlik uyarılarına kulak asmadığını belirtiyor
İddiaya göre Phillips, çizdiği rotanın korsan saldırıları ile meşhur bir bölge olduğunu biliyordu. Buna karşın yapılan hiçbir uyarıyı dikkate almamış ve rotasını değiştirmemişti. Bu nedenle kendisi de dâhil olmak üzere gemideki herkesin hayatını tehlikeye atan kişi olmakla suçlanıyordu.
Bu iddiayı ortaya atan kişilerin avukatlığını üstlenen Deborah Walters konuyla ilgili olarak “Mürettebat Kaptan Phillips’e Somali kıyılarına bu kadar yaklaşmaması için yalvardı ancak o korsanların onu korkutmasına veya kıyıdan uzaklaşmaya zorlamasına izin vermeyeceğini söyledi.” şeklinde bir açıklama yaptı.
Mürettebata göre tüm dünyaya anlatılan hikâye ile Kaptan Richard Phillips’in gerçek hikâyesi arasında önemli farklar var
Örneğin filmde Tom Hanks korsanlara “İlla birini vuracaksanız beni vurun!” dediği sahne hiçbir zaman yaşanmadı. Korsan saldırısı sırasında gemide olan pek çok kişiye göre Phillips, başkalarının hayatını kurtarmak için kendini feda eden bir kahraman değil. Yalnızca korsanlar tarafından kaçırılan ve birkaç gün sonra kurtarılan bir adam…
Kaynak: 1