Türk mutfağının meşhur lezzetlerinden revani tatlısı, şerbetli tatlılar arasında belki de en gözde ve en lezzetli olanlarından biri. Basitçe anlatımıyla irmik, yumurta ve tereyağı ile yapılan piştikten sonra ise üzerine şerbet dökülerek hazır hale getirilen bir tatlıdır. Osmanlı döneminde fetihlerin ardından sarayda bulunan aşçıların kutlama yapmak amacıyla yaptıkları tatlı, o günden bu yana Türk mutfaklarının en sevilen tatlılarından biri haline gelmiştir. Bir diğer adı ‘fer’ yani haşhaş tatlısı olan revani tatlısı, yöreye göre farklı isimlerle de adlandırılabiliyor. Farsça’da ise “tereyağlı yemek” anlamına gelen revani kelimesi aslında elimizin altında bulunan basit malzemelerle yapılabiliyor. Sizin için pratik ama fazlasıyla lezzetli revani tarifleri hazırladık. Hadi detaylara geçelim ve saraylardan mutfağımıza uzanan tatlının yapım aşamalarına bir göz atalım.
Kakaolu, bisküvili, ağlayan gelin pastası gibi farklı seçeneklere sahip olan lezzetli bir sütlü tatlı tarifi denemek isterseniz Sütlü Tatlı Sevenlere: Beğeni Rekorları Kıran Birbirinden Enfes Gelin Pastası Tarifleri içeriğimiz hoşunuza gidecek. ? ?
Klasik ve kolay revani tarifi için ihtiyacımız olan malzemeler şöyle;
- 3 yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Şerbeti için;
- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- Yarım limon suyu
Şimdi bu lezzetli tatlının nasıl yapıldığına detaylarıyla bir bakalım…
Revani şerbeti için;
Revani tarifi hazırlamaya ilk olarak şerbetini yapmakla başlamanızı tavsiye ederiz. Tencerenin içine ilave edilen su ve şeker iyice karıştırılır ve kaynamaya bırakılır. Kaynattıktan sonra yarım limon suyu karışımın içine eklenir. Revani tatlısı şerbeti 1-2 dakika kaynatılıp ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.
Kek için;
Kek için bir kap içerisinde şeker ve yumurta çırpılır. Ardından yoğurt, yağ ve irmik eklenip çırpılır. Son adım olarak da kabartma tozu ve vanilya eklenir. Yağlanan tepsi kabına hazırlanan kek hamuru yayılır. 170 derecelik fırında yarım saat pişirmek yeterli olacaktır. Daha sonra pişen keki dilimlere ayırıp şerbeti dökebilirsiniz. Tatlınız hazır! Üzerini dilediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz.
Temel olarak revani tatlısı yapımı bu şekilde. Ancak revani tatlısının kendi içinde farklı türleri de var;
- İrmikli revani tarifi
- Haşhaşlı revani
- Sütlü revani
- Kadayıflı revani
- Portakallı revani
1. İrmikli revani tarifi
Keki için;
- 3 yumurta
- 1,5 su bardağı irmik
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı şeker
- Kabartma tozu
- Yarım paket vanilya
- Yarım limon kabuğu
Şerbet için;
- 3 su bardağı şeker
- 2.5 su bardağı su
- 2 dilim limon
Yapılışı;
Revani çeşitlerini hazırladığımız listemize irmikli revani tarifi ile başlıyoruz. İlk olarak tatlının şerbetini yukarıdaki malzemelerle hazırlayın. Şeker ve suyu geniş bir tencereye alın. Şekerler eriyene dek iyice karıştırın. Yarım limonu karışımı bir yandan karıştırarak şerbetin içine ekleyin ve kaynatmaya devam edin. Kaynayan şerbeti ocaktan indirin ve soğumaya bırakın. Revani tarifinin kekini hazırlamak için derin bir kap içerisine şeker ve yumurtayı ekleyin. Yumurtalar köpürene kadar mikser yardımıyla iyice çırpın. Kalan yarım limonun kabuklarını rendeleyin, ardından sıvıyağ, yoğurt ve irmiği karışıma ekleyip çırpın. Elekten geçirilmiş un, kabartma tozu ve vanilyayı da çırptığınız karışıma ilave edin ve karışım iyice harmanlanana kadar çırpmayı sürdürün. Dikdörtgen bir cam pişirme kabı ya da borcam yağlayın ve hazırladığınız akışkan kek harcını kaba dökün. Kekin içerisinde bulunan havayı almak için kek kabının alt kısmını sert bir şekilde düz zemine birkaç kez vurun ve iyice havası alınsın. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30-35 dakika pişirmeniz yeterli. Kenarda bekleyen ve soğuyan şerbeti, hafiflemiş ılık revani tatlısı kekine dağıtın. Revani tatlınız servise hazır…
2. Haşhaşlı revani tarifi
Kek için;
- 1 su bardağı un
- 1 çay bardağı şeker
- 3 adet yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 kahve fincanı haşhaş
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı irmik
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay bardağı limon kabuğunun rendesi
Şerbet için;
- 3,5 su bardağı su
- 3 su bardağı toz şeker
- 3-4 damla limon suyu
Yapılışı;
Önce şerbeti yukarıda listelediğimiz malzemeler ile hazırlayın, bir tencereye şekeri ve suyu koyun. Ocağın üstüne aldığımız tencere önce orta derecede, kaynadıktan sonra ardından kısık ateşte kalmalıdır, buna dikkat edin. Kaynadıktan 2-3 dakika sonra altını kapatabilirsiniz. İndirmeye yakın karışıma limon suyunu ekleyin. Kek malzemelerinizi, kek yaparken kullandığınız sıralamaya uygun olacak şekilde yumurtaları ve şekeri, şeker eriyinceye dek iyice çırpın. Karışıma yoğurt ve yağ ekledikten sonra çırpmaya devam edin. Rendelediğiniz limon kabuğunu, diğer malzemeleri ve elediğiniz unu ekleyin ve karıştırın. Hazırladığınız karışımı, yağladığınız borcama yayın. 175 derecede ısıttığınız fırında, üstü kızarmaya başlayıp, batırdığınız çatal veya kürdan temiz çıkıncaya kadar pişmesine dikkat etmelisiniz. Pişen keki fırından çıkardıktan sonra, 4-5 dakika ılıması için bekletin, ardından keki de tepside dilimleyerek, üzerine soğumuş olan şerbeti kepçeyle yavaş yavaş dökerek keke yedirin. Tatlı soğuyunca dinlenmesi için buzdolabına kaldırabilirsiniz. En az 4-5 saat buzdolabında dinlendirin ardından keyfinize göre üzerini süsleyip servis edebilirsiniz.
3. Sütlü revani tarifi
Kek için;
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı süt
- yarım su bardağı sıvı yağ
- 1,5 su bardağı irmik
- 1 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilin
Şerbet için;
- 3 su bardağı süt
- 1 su barağı şeker
Yapılışı;
Verdiğimiz ölçülere göre süt ve şeker bir tencereye koyulur ve ocağın üstüne alınır. Şeker iyice eridikten sonra tencere ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Yumurta ve şeker derin bir kapta iyice karışana dek çırpılır. Yapılış sırasına göre üzerine süt, sıvı yağ, un, irmik, kabartma tozu ve vanilya ilave edilip mikser ile çırpmaya devam edilir. Yağlanan fırın tepsisine veya borcam içerisine elde edilen karışım dökülür. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişmeye bırakılır. Fırından alınan revaninin soğuması beklenir. Son adım olarak revaninin üzerine hazırlanan sütlü şerbeti dökülür ve soğuyunca borcam içerisinde dilimlenir. Dilerseniz süsleyebilirsiniz.
4. Kadayıflı revani tarifi
Kek için;
- 4 yumurta
- 1 çay bardağı şeker
- 1 çay bardağı irmik
- 1 su bardağı un
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 limon kabuğu rendesi
- 1 su bardağı çekilmiş ceviz veya fındık içi
Dışı için;
- 300 gram yaş kadayıf
- 1 çay bardağı erimiş soğumuş tereyağı
Şerbeti için;
- 3 su bardağı şeker
- 3,5 su bardağı su
- Çeyrek limon suyu
Yapılışı;
Önce tatlının şerbetini hazırlayıp hafif soğumasını bekleyin. Şerbet için su ve şekeri derin tencerede kaynatın. Yaklaşık yarım saat kaynayan şerbete çeyrek limon sıkın. 5 dakika daha kaynatıp ocaktan soğuması için alabilirsiniz. Tatlı için önce kelepçeli kalıbımızı yağlı kağıt üzerine yerleştiriyoruz. Kalıbın zemin kısmına kadayıfın yarısını elimizle iyice ufalayıp dağıtıyoruz. Su bardağının arka tarafıyla biraz sıkışması için bastırabilirsiniz. Kek harcı için; Yumurta ve şekeri iyice köpük kıvamına gelene kadar derin bir kap içerisinde çırpıyoruz. Köpük kıvamına gelinceye dek işleme devam ediyoruz. Karışımın üzerine irmiği ilave ediyoruz. Malzeme kullanım sırasına göre un, kabartma tozu ve vanilyayı da kek harcına ilave edip iyice karıştırıyoruz.
Ardından çekilmiş ceviz içi ve limon kabuğu rendesi ekleyip karıştırıyoruz. Kelepçeli kalıpta sıkıca bastırdığımız kadayıfın üst tabakasına hazırladığımız kek harcını dökerek yayıyoruz. Kek harcımızın üzerine de kadayıfın kalan kısmını ufalayabiliriz. Hiç boşluk kalmamasına dikkat edelim. Üzerine erittiğimiz ve soğuttuğumuz bir çay bardağı tereyağını yemek kaşığıyla her tarafına gezdiriyoruz. Endişe edenler için hemen hatırlatalım, yağ kek hamuruna ulaşmadan kadayıf tarafından emilmiyor endişelenmeyin. Son olarak hazırladığımız keki hızlıca fırına veriyoruz.170 derecelik ısıda 1 saat kadar pişmeye bırakıyoruz. Kek hamuru kadayıfın arasında kaldığı için pişmesi biraz uzun sürüyor. Yine de sizin fırınınızın ayarlarına göre çatalla veya kürdanla pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Pişen sıcak keki çıkarıp üzerine soğuyan şerbeti döküyoruz. Soğuyunca kalıptan çıkarıyoruz. Tatlımız hazır. İlk gün tüketildiğinde kadayıflar çıtır çıtır olduğu için çok daha lezzetli ve güzel olduğunu eklemek isteriz.
5. Portakallı revani tarifi
Kek için;
- 3 adet yumurta
- Yarım su bardağı toz şeker
- 1,5 çay bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı yoğurt
- 2 çay bardağı portakal suyu
- 1 portakal kabuğu rendesi
- 1 paket vanilin
- 1 paket kabartma tozu
- Aldığı kadar un
Şerbeti için;
- 3 su bardağı toz şeker,
- 3 su bardağı su,
- 1 çay bardağı portakal suyu
Yapılışı;
Portakallı revani tarifinin şerbetini hazırlamak için, su ve toz şeker tencereye konulup 10-15 dakika kısık ateşte hafif koyulaşıncaya kadar kaynamaya bırakılır. Ardından sıkılan portakal suyu ilave edilir, bir 5 dakika kadar daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Derin bir kabın içerisine yumurta ve toz şeker konulup, mikser yardımıyla köpürünceye dek iyice çırpılır. Son olarak un ve kabartma tozunu ekleyip karışımı karıştırın. Kek hamurundan daha akıcı kıvamda bir hamur hazırlamalısınız. Hazırlanan portakallı revani tatlısı hamurunu, yağlanmış fırın tepsisine yayarak eşit şekilde dökün ve 180 derecelik fırında üstü kızarıncaya kadar pişirin.
Pişen portakallı revaniyi fırından çıkardıktan sonra 10 dakika dışarıda soğuması için bekletin. Daha sonra soğuttuğunuz şerbeti kekin her tarafına eşit şekilde döküp karışımı çekmesi için beklemeye bırakın. Portakallı revani tarifi kolay ve pratik bir tarif fakat bazı püf noktalarını unutmamak gerek. Mesela tatlının şerbetini çekmesi oldukça önemli. Tatlınızın şerbetini iyice çekmesi için hazırladığınız kekin soğuk şerbetinin sıcak olması gerekiyor ya da bunun tam tersi olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca ufak bir tüyo olarak portakal suyunu kendiniz sıkarsanız aroması çok daha yoğun ve lezzetli olacaktır bizden söylemesi. Şimdiden afiyet olsun…