Bu hafta beş konkura girmişsin. Sonuna da bu sunumu yapıştırmışlar. Ve dünyadaki bütün fikirleri de diğer kreatifler düşünmüş. Zaman daralıyor, müştem soruyor, daha da öteleyemem diyor zalım. E ne yapacaksın? Tabii ki her reklamcının hayatında bir çok kez açtığı yumurta kapı dosyasındaki fikirlerden o piti piti yapacaksın. Artık karşına wending machine mi gelir, projection mapping mi bilinmez. Müşterinin şansına kalmış.
Haydin birlikte bakalım o dosyada neler var:
NOT: Sevgili müşteri, karşına olur da bu fikirlerden biri gelirse, lütfen bu listede var diye hemen aşağılama. Güzel örnekleri var. Önemli olan nasıl uygulandığı. Valla bak.
1. Bir tır olsun, şehirleri dolaşsın, her şehir Twitter’dan tırı kendi şehrine çağırsın.
O tır her şehre havuz getirse mesela. Daha önce düşünülmedi! Ama hedef kitleden talep var.
2. Kullanıcılardan fotoğraf/video isteyelim. Gönderilen fotoğraflar ‘şey’ oluştursun. Ney?
Daha önce bi Google yaptı. Türkiye’de daha yapan yok. Ama şu an benimle birlikte 48 ajans çalışanı daha müşterisine sunuyor. Elimizi çabuk tutmalıyız.
3. Wending machine yapalım, Maraş Dondurmacısı gibi şakalarla verelim ürünümüzü.
Maraş Dondurmacısı gibi oynatıcaz müşteriyi diyemezsin tabii. Ağzını yayarak weynding meşhin diyeceksin.
4. Böyle birden flashmob olsun, insanlar ordan burdan toplansın, dans etsin, müzik aleti çalsın, tüketicimizi coşturalım.
Türk halkının bu gibi hareketlere, orda şu an hiçbir şey olmuyormuş gibi tavır koymasının ortaya çıkardığı durum kadar acıklı bir sahne görmedim ben. Alkışlamıyorlar bile. Gerçi adam görmüyor ki neyi alkışlasın. Off çok utanç verici. Kapatın.
5. Graffiticiler gelsin, duvar boyasın, insanlar önünde fotoğraf çekip hashtag’le paylaşsın.
Bir dönem sunumların en yenilikçi sanatsal fikriydi. Şimdi artık belediyeler bile yapıyor. Ayağa düştü ama yine de listede yer almayı hak ediyor.
6. Şehirde bir araba gezsin, arabayı yakalayıp fotoğrafını çekenler ödül kazansın.
İnsanlar zombi gibi arabanın üstüne atlasın. Araba seyir halindeyken şoförünü aşağı atıp, direksiyona geçen ilk 3 kişi hediye kazansın.
7. Sosyal medya fenomenleriyle anlaşalım, hepsi birbirinden habersiz gibi tweet atsın, kampanya köpürsün.
Ya bu fenomenler olmasaydı niceydi halımız!
8. Tweet attıkça perde açılsın, ürünümüz kabak gibi ortaya çıksın.
Bir doğum gününde aldığın çirkin hediyeye şaşırma çabası, bir de şaşırmaya çalışan cast çabası çok fenadır. İlkini başarabilirsen ikincisi ekmek kapısı olabilir.
9. Drone gelsin, tüketicinin kafasına bıraksın.
Seni dronelar getirdi evladım demeye beş kala hala sunumları süsleyen tatlı teknoloji. Çok da bir şey yapılmadı getir götür işleri haricinde ama artık klişe olduğu bir gerçek. Sorry!
10. Instagram fotoğrafları bir araya gelsin, ortaya bişe çıkarsın, o bişeye tıklayıp insanlar aşırı şaşırsın.
Çok güzelini yaptılar be hacı. Taze bitti valla. Ama yine de tutturulan Instagram projesi yapalım isteklerine çare niyetine kullanılabilir.
11. İnsanlar tweet atsın, biz o hashtaglerden şiir, kitap, şarkı, türkü, tekno yapalım.
Tweetlerden yapılmayan bir şey kalmadı demeyin. Tweetlerden çorba yapalımdan, tweetlerden dünya barışı yapalıma kadar yelpaze geniş, yellenin.
12. Projection mapping yapalım, görsel şov yaşatalım, tüketicinin aklını alalım.
En güzelidir projection mapping. Ya çok güzel fikir bulduk da müşterinin bütçesi yoktu iç rahatlığı verir insanın içine. Büyük fikirlerin insanıyım havası da üfler yandan. Ohhh miss.
13. Dünya X günü ilan edelim, o günü biz sahiplenelim.
Şu günü dünya conta günü ilan ediyoruz. Herkes contalarını değiştiriyor. Anneler babalara conta hediye ediyor. Muslukçular flashmob yapıp sokaklardaki su contalarını gevşetiyor. Sular fışkırırken şaşıran insanlar bir anda eğlenmeye başlıyor. Projection mapping’le Haydarpaşa’ya contalardan oluşan bir animasyon yapıyoruz. Contaları gevşetiyoruz inşallah.
14. Şehrin sokaklarına bişeler saklayalım, insanlar mesajları bula bula ilerlesin, hedef noktaya ulaşan kazansın.
Metrobüs hattı üzerinde kurgulayacağımız oyunda tüketiciler metrobüsleri kullanarak şehirdeki bağzı ipuclarını bulacak. Beş metrobüs yolculuğu sonunda hala sağ kalabilen ve ipuçlarını birleştirip sonuca ulaşanlara kahve kupası hediye edeceğiz.
15. Boğaziçi Köprüsü’nü havaya uçuralım, viral olarak yayalım.
Boğazın incisi, yaratıcı bünyelerin birincisi. Ah o köprü üzerine ne fetişler dizildi yarabbi! Boğaz köprüsünden at geçirelim, ışıklarla tweet yazalım, ışıklarını söndürüp sürücüleri öldürelim, trafik polisleri birden flashmob yapsın, şanslı sürücü bungee jumping yapsın… BULDUM!!! PATLATALIM KÖPRÜYÜ! PAT DİYE PATLASIN. Sonra markamızın logosunun olduğu bayrak aşağı doğru sarksın. İlk önce şaşıran insanlar markamızı görünce alkışlamaya başlasın.
Yalnız ortada artık köprü kalmadığı için bayrağı dronelarla sarkıtacağız. Ek bütçe lazım.