Spor yapmak pek çok kişi için oldukça keyifsiz ve yorucu bir aktivite. Ancak sporun hem zihne hem de vücuda faydası olduğu pek çok kez kanıtlandı. Spor salonlarında saatlerini harcamak istemeyenler genellikle doğa sporlarını ya da evlerinde aletsiz olarak yapabilecekleri şeyleri tercih ediyor. Ancak son dönemin popüler spor şekli bunlardan çok daha farklı. Reformer pilates, son dönemin egzersiz trendlerinin başında geliyor. Özellikle hem esnemek hem de sıkılaşmak isteyenler reformerı tercih ediyor. Klasik pilatesten farklı olarak yapılan bu pilates türü, özel tasarlanan bir aletle uygulanıyor. Reformer, vücudun esnemesini ve güçlenmesini sağlıyor. Reformer pilates tam olarak nedir, reformer pilatesin faydaları nelerdir, gelin birlikte bakalım.
Reformer pilates nedir?
Spor yapmak isteyen ancak klasik spor salonlarına bağlı kalmak istemeyenler için pek çok alternatif bulunuyor. Son dönemin en popüler spor trendlerinden biri olan pilatesin ardından şimdi de reformer pilates trend haline geldi. Reformer pilates, klasik pilatesten farklı olarak özel aletler kullanılarak yapılıyor. Bu aletlerle 100’den fazla egzersiz yapılabiliyor. Reformer hareketleri vücudun belirli bölgelerini çalıştırıyor. Vücudun daha güçlü ve esnek bir hal almasını sağlayan bu egzersiz, klasik pilatesten çok daha yoğun bir program içeriyor.
Reformer pilates aletlerinin temeli ise 1. Dünya Savaşı’na dayanıyor. 1. Dünya Savaşı sırasında yaralı askerlerin yatakta tedavisi için Joseph Pilates tarafından kullanılan aletler, günümüzde kullanılan reformer pilates aletlerinin temelini oluşturuyor. Reformer pilatesin 6 temel prensibi bulunuyor;
– Konsantrasyon
– Doğruluk
– Nefes
– Akıcılık
– Kontrol
– Stabilizasyon
Reformer pilatesin faydaları nelerdir?
Pilatesin hem fiziksel hem de mental fayda sağladığından bahsettik. Vücudun daha esnek ve güçlü bir hal almasını sağlayan reformer pilastesin de hem fiziksel hem mental pek çok faydası bulunuyor. Dirençli yaylar kullanılarak tasarlanan reformer aletlerinin kullanımı kaslarda bulunan bağ dokusunu güçlendiriyor, böylece vücudun esnekliği artıyor. Aynı zamanda vücudun “core” isimli bölgesini güçlendirdiği için sırt ve bel ağrısını da azaltıyor. Omurgayı hizalıyor ve duruş bozukluklarının düzelmesine yardımcı oluyor. Reformer bunların yanı sıra, kasları şekillendiriyor, vücudun incelip sıkılaşmasını sağlıyor ve doğru nefes almayı öğreterek nefesi düzenliyor.
Reformer pilates nasıl yapılır?
Reformer pilatesin özel aletlerle yapıldığından bahsetmiştik. Peki reformer pilates aletleri nasıl kullanılıyor? Dirençli yaylar kullanılarak tasarlanan bu aletler çok yönlü olarak kullanılabiliyor ve 100’den fazla egzersiz yapılabiliyor. Egzersizler; oturarak ya da ayakta durarak kayışlar ve ek donanımlar yardımıyla yapılıyor. Reformer aletleri kişiye göre; farklı uzunluklarda, esneklikte ve dengede ayarlanabiliyor. Egzersizler düzenli bir şekilde yapıldığında kısa sürede değişim görülüyor. Aletli pilates genel olarak haftanın 2 ya da 3 günü yaklaşık 1 saatlik dersler halinde ve mutlaka bir pilates eğitmeni eşliğinde yapılıyor.
Kaç tip reformer aleti vardır?
Farklı egzersizlere olanak tanıyan birçok reformer aleti bulunuyor. Ancak pilates stüdyolarında en sık rastlanan aletler; “Allegro” tipi reformer pilates aletleri. Bin 500’den fazla egzersiz kombinasyonuna imkan tanıyan bu alet, en temel reformer aletlerinden biri. Yardımcı ekipmanlarla daha kullanışlı hale gelen reformer aletleri, hem zayıflamaya hem de kasları güçlendirmeye olanak sağlıyor. Bunun yanı sıra, “Cadillac, Chair ve Barrel” diğer reformer aletleri arasında yer alıyor. Bu linke tıklayarak ürünü inceleyebilirsiniz.
Kaynak: 1