Günümüzün popüler hastalıklarından biri reflü. Popüler olduğu kadar da can yakıcı elbette. Yemek sonrasında ağza gelen acımsı ve ekşimsi tat, hem mecaz hem de gerçek anlamda insanın tadını kaçırıyor. Mide yanmasıyla kendini gösteren ve gece öksürüklerine kadar birçok şikayete neden olan reflünün tabi ki de tedavisi var. Reflü tedavisi yapılırken ilaçları düzenli kullanmak kadar yaşam tarzını değiştirmek de büyük önem taşıyor.
1. Reflü yastığı kullanın
Reflü tedavisinde en çok kullanılan araçlardan biri reflü yastığı. Bu yastık kademeli olarak yükseldiği için mide asitlerinin yemek borusuna kaçmasını engelliyor. Özellikle geceleri meydana gelen bu durum yastık sayesinde ortadan kalkıyor ve yemek borusu mide asidinden etkilenmiyor.
2. Reflü diyeti yapın
Reflü hastalığına yakalanan kişilerin kesinlikle yasaklı yiyeceklerden uzak durması gerek. Bu nedenle reflüye uygun diyetler yapılmalı ve sağlıklı beslenme bir yaşam biçimi haline gelmeli. Özellikle baharatlı ve acılı yemeklerden uzak durulmalı, asitli içecekler tüketilmemeli. Ayrıca alkol kullanımı da reflünün artmasına neden olan etmenler arasında.
3. Gerekliyse eğer reflü ameliyatına başvurun
Reflü ameliyatı ilk başlarda kulağa hoş gelmese de hastalığın ileri safhalarında uygulanması şart olan bir tedavi yöntemi. Başarı oranı %95’in üzerinde olan bu ameliyatlar aynı zamanda hastanın kısa sürede günlük yaşantısına dönmesini de sağlıyor. Eğer yaşam tarzınızda değişiklik yapamıyor, ilaçlarınızı kullanmayı unutuyor ya da kullandığınız ilaçların fayda etmediğini düşünüyorsanız reflü tedavisi olarak ameliyatı tercih etmek, sorununuza kesin bir çözüm getirebilir.
4. Reflü ilaçlarınızı ihmal etmeyin
Reflü ilaçlarınızı ancak bir doktorda muayene olduktan sonra kullanabilirsiniz. Genellikle mide asidini yatıştırmaya yönelik olan bu ilaçlar asidin yemek sonrasında yemek borusuna geri gelmesini engelliyor. Özellikle reflünün ilk evrelerinde bu ilaçlarla kısa sürede eski sağlığınıza kavuşmanız mümkün. İlaçlarınızı aksatmadan ve düzenli kullanarak hastalığı yenebilirsiniz.
5. Midenizi rahatlatacak bitkisel çaylar için
Papatya çayı ya da zencefilli çaylar midenizde rahatlama yaşamanızı sağlayabilir. Yemekten 1 saat sonra ya da gün içerisinde bitkisel çaylardan yardım alabilirsiniz. Ayrıca midede meydana gelen şişkinlikler ve gaz birikmesi bu çaylar sayesinde hafifleyebilir.
6. Yiyip yatmak yok
Reflünün belki de en önemli nedenlerinden biri yemek yedikten hemen sonra yatmak. Hem reflünün oluşmasına hem de hızlı bir şekilde ilerlemesine neden oluyor bu durum. Bu nedenle yemek yedikten en az 2 saat sonra uyumanızda fayda var.
7. Yemeklerinizin porsiyonlarını küçültün
Beslenme alışkanlıklarınızda değişime gitmeden relfü hastalığından kurtulmanız mümkün değil. İsterseniz ilaçlarınızı kullanın isterseniz ameliyat olun, fark etmez. Çünkü reflünün temeli yanlış beslenmeye dayanır ve yanlış beslenme sonrasında vücut bu hastalıkla sinyalleri vermeye başlar. Genellikle sağlıksız ve aşırı bir şekilde yemek yiyen kişilerin başına gelen reflü hastalığında porsiyonlarınızı küçültüp sebze ağırlıklı beslenmeniz gerekir.