İnsanı doyasıya yemek yediğine pişman eden bir hastalık reflü. Kimi zaman ağzınızın tadını kaçıran kimi zaman midenizde yanmalara sebep olan bu hastalıkla baş etmenin yolları da var elbet. Ülkemiz nüfusunun %20’sinde bu hastalığın görüldüğü göz önüne alınırsa reflünün aslında ne kadar yaygın olduğu da anlaşılabilir. Ayrıca reflü zaman kaybedilmeden tedavi edilmesi gereken bir hastalık, tıpkı diğer birçok hastalık gibi…
1. Yemek sonrasındaki o his…
Reflünün tanımını “mide asidinin patolojik şekilde yemek sonrasında yemek borusuna doğru geri kaçışı” olarak yapılabilir. Yani yemekten sonra, tüm yediklerinizin boğazınıza geliyormuş gibi hissetmeniz olarak açıklayabiliriz.
2. Yemek borusunda yanma meydana gelir
Genellikle yemek yedikten sonra ortaya çıkan reflü yemek borusunda hissedilir bir yanmaya neden olur. Bu yanma hissini acımsı ve ekşimsi bir şey yemiş gibi tanımlamak mümkün. Ayrıca bu tat sık sık mideden ağza geri geliyormuş gibi bir his de yaratır.
3. Yasaklı yiyecekler belirtilerin şiddetini artırıyor
Reflünün belirtilerini belli başlı yiyecekler daha da artırıyor. Baharatlı ve yağlı yemekler, çikolata, alkol ve taze sıkılmış meyve suları yasaklar listesinin başını çekiyor. Eğer reflünüz varsa ve bu yiyecek ve içecekleri tüketmeye devam ediyorsanız şikayetlerinizin her geçen gün artacağından emin olabilirsiniz. Bu tarzdaki sağlıksız beslenme de reflünün meydana gelmesinde oldukça etkili.
4. Ağrılı yutkunma varsa dikkat!
Yemek borusunu etkileyen reflünün en önemli belirtilerinden biri zorlu ve ağrılı yutkunma. Yemek sonrasında, yenen yemeğin ağza geri gelmesi hissediliyor ve yutkunmada güçlük çekiliyorsa bir doktora danışmakta fayda var. Çünkü tedavi edilmeyen hastalık bir süre sonra yemek borusunda ciddi hasarlara yol açabilir.
5. Midede yaşanan sürekli şişkinlik hali
Midedeki asitlerin yemek borusuna geri gelmesiyle ortaya çıkan reflünün belirtilerinden biri de midede yaşanan şişkinlik hali. Yemeklerde hafif bir şeyler yemenize rağmen şişkinliğiniz geçmiyor ve sürekli gaz sorunu yaşıyorsanız reflü ile karşılaşma ihtimaliniz çok yüksek.
6. Sık yaşanan faranjit ve larenjit gibi hastalıklar
Bir kişinin sık sık üst solunum yolu ve diğer enfeksiyonlara yakalanması da reflünün belirtisi olabilir. Bu gibi durumlarda reflü akla ilk gelen nedenler arasında yer almaz, ancak bu hastalıkların nedeninin açıkça bulunamaması reflüye işaret eder.
7. Diş çürümesi
Diş çürümesinin çeşitli nedenleri var elbette. Ancak ağız içerisinde herhangi bir diş sorunu olmayan kişilerin yaşadığı diş çürümelerinin nedeni reflü olabilir. Bunun için detaylı bir muayene gerekir.
8. Hamilelik de reflüye neden olabilir
Hamilelik döneminde reflü olan birçok kadın var. Bu durum genellikle normal karşılanır ve hamilelik süresince gerekli önlemler alınır. Doğumun gerçekleşmesinden sonra da zamanla, kendi kendine geçer.