Reflü, çevrenizdekilerden duyma olasılığınızın çok yüksek olduğu, toplumda sık görülen mide hastalıklarından biri. 30’lu yaşlardan sonra daha sık görülen hastalık tüm nüfusun neredeyse yüzde 40’ını etkiliyor. Reflünün oluşmasındaki en önemli faktörler ise şişmanlık, karın içi basıncın fazla olması, hamilelik ve genetik yatkınlık şeklinde sıralanabilir. Tabii bunların yanında mide ve bağırsak sistemi üzerinde güçlü bir etki yaratan stres ve beslenme alışkanlıkları da reflü ataklarını tetikleyebiliyor.
Reflüye dair tüm bilgileri ve reflü hastalarının şikayetlerini azaltacak önerileri hazırladığımız listede bulabilirsiniz.
Reflü nedir?
Sık görülen mide rahatsızlıklarından biri olan reflü, mide asidinin ve yiyeceklerin yemek borusuna doğru geri kaçmasıdır. Reflü rahatsızlığı yaşandığında midedeki proteinlerin sindirimine yardımcı olan madde ve midedeki asit yemek borusunu tahriş eder. Yemek borusunun yapısı mideden farklı olduğu için kendini bu aside karşı koruyamaz.
Reflü oluşumunun en önemli sebeplerinden biri de “stres ve beslenme düzensizlikleri”
Şehir hayatının yaygınlaşması, geleneksel yemek kültürünün ve ev yemeklerinin yerini, hazır gıdalara, fast food’a, kafeinli ve gazlı içeceklere bırakmasıyla bir de sigara kullanımı varsa reflü oluşmasının zemini hazırlanmış hastalığın başlama olasılığı artmış oldu.
Tedavi uygulanmadığı takdirde önemli sağlık sorunları ortaya çıkabilir
Reflü hastalarında ağza acı su gelmesi, göğüs ağrısı, midede ekşime, yutma güçlüğü, öksürük ve ses kısıklığı gibi yaşam kalitesini düşüren sorunlar görülmekte. Reflü tedavisi uygulanmadığı ve beslenme bozuklukları düzeltilmediği takdirde önemli sağlık sorunlarının ortaya çıkma riski bulunuyor. Gece mide asidinin solunum yollarına kaçmasıyla ani uyanmalar ve akciğer iltihabı riski ortaya çıkabilir. Aynı zamanda mide asidinin yemek borusunu tahriş etmesi sebebiyle reflü hastalarında özofagus kanseri riski de ortaya çıkabilir.
1. Tabağınıza küçük porsiyonlar alın
İlk olarak yediklerinizin reflü şikayetlerini azaltacak yiyecekler olmasına özen göstermelisiniz. İkinci olarak dikkat etmeniz gereken ise midenin gereğinden fazla doldurulmaması olmalı. Gerekenden fazla yediğinizde midedeki yiyecek ve asitlerin yemek borusuna kaçma ihtimali artacaktır.
2. Yemek yedikten hemen sonra uyumayıp bir süre sindirilmesini bekleyin
Yemek yedikten sonra ilk olarak yediklerinizi kolay sindirmenin yolunu bulmalısınız. Örneğin yemek yedikten sonra en az iki saat kadar yatar pozisyona geçmemeniz gerekiyor. Yatar pozisyona geçtiğinizde mideyle yemek borusu arasındaki açı daralacağından sindirim zorlaşacaktır.
3. Yemeğinizi hızlı yemeyin
Aldığınız her lokmayı uzun uzun çiğnemeniz, yediğinizden tat almanızı sağladığı gibi eğer bir reflü hastasıysanız büyük önem teşkil ediyor. Lokmaları uzun uzun çiğnemenin sindirimi kolaylaştıracağını unutmayın. Ayrıca ayaküstü değil, oturarak yemek de etkili bir koruma sağlayacaktır.
4. Yastık yüksekliğiniz en az 30 santim olsun
Yastığınızın yüksekliğinin 30 cm olması, başınızın yüksekte olmasına ve beraberinde mide seviyesinden de yüksekte tutulmasını sağlayacak, bu da midedeki yiyecek ve asitlerin yemek borusuna kaçmasına engel olacaktır.
5. Fazla kilolarınızdan kurtulun
Fazla kilolarınız midenize baskı yapacağından reflü hastasıysanız bu durum sizi epey zorlayacaktır.
Fazla kilo sorunu olan reflü hastalarının şikayetleri hem daha sık hem de daha şiddetli olur. Bu nedenle mutlaka ideal kiloda olmaya özen göstermelisiniz.
6. Her derde deva olan suyu bol ve sık tüketin
Suyun sindirimle yakından bir ilgisi var. Bu nedenle bol bol su tüketmelisiniz. Suyu gün boyu sık aralıklarla yudumlayarak tüketmek, reflü şikayetlerinizi azaltan bir etki yaratacaktır.
7. Hareket edin
Akşam yemeği sonrasında yapacağınız 15-20 dakikalık kısa yürüyüşler, sindiriminizi hızlandıracak ve sizi rahatlatacaktır. Uzmanlar, reflü hastalarının yemek sonrası kısa yürüyüşleri mutlaka alışkanlık edinmesi gerektiğini öneriyor.