İstanbul’da bulunan ve günümüzden yaklaşık 250 yıl önce, askeri kışla olarak inşa edilen Rami Kışlası, Türkiye’nin en önemli tarihi yapılarından. Yapı, inşa edildiği dönemden 1980’li yıllara kadar askeri kışla olarak kullanılmıştı. İlerleyen dönemde kullanım dışı bırakılan yapının 2000’lerden sonra restore edilmesi kararlaştırılmış, restorasyon çalışmaları ise 2014 yılında başlamıştı. Uzun süredir devam eden restorasyon çalışmaları nihayet tamamlandı. Günümüzden 250 yıl önce askeri kışla olarak inşa edilen yapı, kütüphaneye dönüştürüldü. Üstelik Türkiye’nin en büyük kütüphanesi olma özelliği taşıyan yapı, bugün (13 Ocak) hizmete açılıyor. Peki, Rami Kütüphanesi nerede, özellikleri neler, Rami Kütüphanesi tarihi hakkında neler biliniyor? Detaylara birlikte bakalım…
Rami Kışlası, günümüzden yaklaşık 250 yıl önce Osmanlı padişahı III. Mustafa döneminde inşa edildi
Askeri kışla olarak inşa edilen yapı, Rami Kışlası ismini aldı. Kışla, ilk kez 1828-1829 tarihleri arasında restore edildi ve kışlanın genişletilmesi için çalışma yapıldı. İlerleyen yıllarda, II. Mahmut döneminde Yeniçeri Ocağı’nın lağvedilmesiyle kurulan “Asakir-i Mansure-i Muhammediye” isimli yapıya bağlı askerler, Rami Kışlasına yerleştirildi.
Kışla, 1980’li yıllara kadar askeri amaçla kullanıldı
2000’li yıllarda ise kışlanın restore edilmesi kararlaştırıldı. Restorasyon çalışmaları ancak 2014 yılında başladı. Uzun yıllardır atıl halde bulunan yapıdaki ilk çalışmalar tamamlandıktan sonra tarihi kışlanın kütüphane haline getirilmesine karar verildi. 2014 yılında başlayan geniş çaplı restorasyon çalışmaları ise kısa süre önce tamamlandı. Tarihi kışla, Rami Kütüphanesi haline getirildi. Kütüphane, bugün (13 Ocak) düzenlenecek töreninin ardından hizmete açılacak… Peki Rami Kütüphanesi hakkında neler biliniyor?
Rami Kütüphanesi, Türkiye’deki en büyük kütüphane olma özelliği taşıyor!
Ayrıca kütüphane kompleksi, Avrupa’daki en büyük kütüphanelerden de biri. Rami Kütüphanesi, toplamda 220 dönümlük alan üzerine inşa edildi. Ayrıca içerisinde yapay bir göleti de barından 36 bin metrekarelik kapalı alan ile birlikte 51 bin metrekarelik peyzaj alanına sahip. Rami Kütüphanesi kapalı peyzaj alanı olarak Türkiye’nin ve dünyanın en büyük kütüphane kompleksi olma özelliği taşıyor.
4 bin 200 kişilik oturma ve çalışma kapasitesine sahip
Bununla birlikte kütüphanenin 7 gün 24 saat aktif olacağı ifade ediliyor. Yani Rami Kütüphanesi, “yaşayan” bir kütüphane olarak tasarlandı. Kütüphanenin Türkiye’nin “sürdürülebilirlik” sertifikasına sahip ilk kütüphanesi olduğu belirtiliyor.
Kütüphane kompleksi, çalışma ve okuma alanlarının yanı sıra çok sayıda sergi ve konferans salonuna da ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle Rami Kütüphanesinde önemli kültür-sanat faaliyetlerinin de gerçekleştirilebileceği ifade ediliyor. Ayrıca kompleks içerisinde yürüyüş ve bisiklet yolları, yeşil alanlar, çocuklar için oyun parkları ve daha pek çok sosyal aktivitenin gerçekleştirilebileceği alanlar mevcut.
Rami Kütüphanesi Genel Koordinatörü Osman Zorlu, kompleksin her yaştan okuyucuya hitap edecek şekilde inşa edildiğini belirtiyor
Kompleks içerisinde 0-3 ile 3-6 yaş grupları arasına yönelik “bebek ve çocuk kütüphanesi,” ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik “gençlik kütüphanesi” ve başta yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile akademisyenlere ve araştırmacılara yönelik, her yaştan yetişkin için tasarlanan “yetişkin kütüphanesi” yer alıyor.
Çok sayıda “ihtisas kütüphanesine” ev sahipliği yapıyor
Osman Zorlu, Rami Kütüphanesinin, Genel Eserler, Felsefe-Psikoloji, İlahiyat, Sosyal Bilimler, Dil Bilimleri, Bilim ve Teknoloji, Güzel Sanatlar-Eğlence ve Spor, Edebiyat, Tarih ve Coğrafya kütüphanelerinden oluşan 10 adet ihtisas kütüphanesine ev sahipliği yaptığını ifade ediyor. Ayrıca bugünkü açılış törenin ardından “Atatürk İhtisas Kütüphanesi” ile “Yazma Eserler Kütüphanesi” de kompleks içerisinde yer alan yaklaşık 2 milyon kitapla birlikte kitapseverlerin hizmetine sunulacak.
Rami Kütüphanesi nerede?
Tarihi kışlanın hem bir kütüphane hem de bir yaşam alanı olarak hizmet vereceğinin açıklanmasının ardından pek çok vatandaş, özellikle de İstanbullular, Rami Kütüphanesi nerede, sorusunu sormaya başladı. Kütüphane kompleksi, İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde bulunuyor.
Kaynak: 1