On bir ayın sultanı ramazan, geldi çattı. Bütün bir sene kalabalık iftar yemeklerinin özlemini çekmiş olsak da ne yazık ki bu yıl kendimizi olabildiğinde izole ediyoruz. Tabii bu yakınlarımızla birlikte keyifli iftarlar yapmayacağımız anlamına gelmiyor. Ev halkınızın yüzünü güldürecek, iftar sofralarınıza lezzet katacak en güzel ramazan tatlıları listesi. Sütlüsünden şerbetlisine, çeşit çeşit tatlı tariflerini öğrenmeye hazır mısınız? İşte ramazan sofralarının vazgeçilmezi, en pratik ramazan tatlıları…
1. Güllaç
Ramazan tatlısı denince ilk akla Güllaç gelir. 3 litre sütü derin bir tencereye alın ve 3 su bardağı toz şekeri ilave edin. 1 paket vanilini de sütün içerisine ekledikten sonra orta ateşte şeker eriyene dek karıştırın. Süt, elinizi hafif yakacak sıcaklığa geldiğinde ocaktan alın. 2 su bardağı cevizi irili ufaklı, dişe gelir kıvamda doğrayın. Güllacı hazırlayacağınız kabın içerisine bir kepçe ılık süt ekleyin. Üzerine, kullanacağınız kabın boyutuna göre böldüğünüz güllaç yapraklarından ekleyin. Tüm güllaç yapraklarının parlak kısmının yukarıya baktığına ve tüm yaprakların iyice ıslandığına emin olun. Paketteki yaprakların yarısını kaba güzelce yerleştirin. Güllaç yapraklarını 5 dakika kadar beklettikten sonra doğradığınız cevizleri ekleyin ve kalan güllaç yapraklarını da ıslatarak üzerine ilave edin. Hazırladığını güllacı buzdolabında en az 2 saat bekletin, ardından dilimleyerek servis edin. Taze nane yaprakları, çilek, dövülmüş ceviz ve toz fıstık ile süslemeyi unutmayın, afiyet olsun!
2. Kadayıf dolması
Tatlının şerbeti için 750 gram toz şekeri ve yarım litre suyu derin bir karıştırma kabına alın. Toz şeker eriyene dek karıştırdığınız şerbet karışımını ocağa alın ve orta ateşte kaynamaya bırakın. Yaklaşık 15-20 dakika kadar kaynayan ve kıvam alan şerbete 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyin, karıştırın ve ocaktan alın. Soğuması için cam bir kaseye alabilirsiniz. 400 gram taze tel kadayıfı küçük parçalara ayırmadan elinizle açın. Havalandırdığınız ve tel tel açtığınız tel kadayıfları yumurta büyüklüğünde öbeklere ayırın. Mutfak tezgahı üzerinde dikdörtgen bir yufka gibi ince bir kat halinde açtığınız kadayıfın orta kısmına iri parçalar halinde 200 gram ceviz içi yerleştirin. Kadayıfların kenar kısımlarını içe doğru katladıktan sonra rulo şeklinde sarın. Kadayıf bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. 5 adet yumurtayı geniş bir kasede çırpın. 2.5 su bardağı ayçiçek yağını derin bir tencereye alın ve kısık ateşte kızdırın. Hazırladığınız kadayıf dolmalarını tek tek çırpılmış yumurtaya bulayın ardından kızgın yağda güzelce kızartın. Kızaran tatlıları bir kevgir yardımıyla aldıktan sonra soğumuş olan şerbetin içine bırakın. Bir süre şerbetin içerisinde beklettiğiniz tatlıları sevdiklerinizle paylaşın!
3. Ekmek kadayıfı
Tatlı yapımında kullanacağınız ve kuru durumda olan 1 paket ekmek kadayıfını paketinden çıkartın. İki kat halinde satılan kadayıfı 2 su bardağı su ile ıslatıp, bir kenarda bekletin. 1 su bardağı toz şekeri yapışmaz teflon bir tavaya aktarın. Şekeri kısık ateşte ve arada karıştırarak karamel haline getirin. Derin bir tencerede 4 su bardağı toz şekeri ve 8 su bardağı suyu kaynatın. Kaynamakta olan şerbet karışımına yarım limon suyu, yarım limon kabuğu ve karamel halini alan toz şekeri ekleyin. Bir çırpıcı yardımıyla hızlıca karıştırın. Karamel sayesinde kahverengi bir renk alan şerbetiniz hazır. Duru su ile ıslattığınız ekmek kadayıfının suyunu sıkarak çıkartın. Ekmek kadayıfını pişirme tepsisine alın ve ocak üzerine yerleştirin. Ayrı bir ocakta, kısık ateşte hala kaynamaya devam eden şerbet karışımından kadayıfın üzerine azar azar gezdirin. Kadayıfı şerbeti içine çekmesi için ara ara dinlendirin. Tatlının yanmaması için tepsiyi döndürmeyi unutmayın! Şerbetini güzelce çeken tatlıyı dilimledikten sonra ceviz içi ve kaymak ilavesiyle sevdiklerinizle paylaşın!
4. Kalburabastı
Tatlının şerbetini hazırlamak için 2 su bardağı toz şeker ve 3 su bardağı suyu derin bir tencereye aktarın. Aralarda karıştırarak, koyu bir şurup kıvamı alana kadar yaklaşık 20 dakika kaynatın. Şurup kıvamını alan şerbete 1 tatlı kaşığı limon suyu ekleyin. Kısık ateşte 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğuması için oda sıcaklığında bekletin. Tatlının hamurunu hazırlamak için oda sıcaklığında bekletilmiş 125 gram tereyağını derin bir karıştırma kasesine aktarın. Üzerine 1 su bardağı süt, 1 çay bardağı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı irmik ve 1 yemek kaşığı yoğurdu ilave edin. 3.5 su bardağı unu azar azar katarak yedirin. Son olarak 1.5 çay kaşığı kabartma tozunu da ilave ettikten sonra 5 dakika kadar yoğurun ve üzerini streç film ile kapatıp, 20 dakika kadar buzdolabında bekletin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve avuç içinizde yuvarladıktan sonra hamuru bir kalbura bastırıp, yuvarlak şekilde açın. Her birinin tam orta kısmına 1 tatlı kaşığı ceviz içinden yerleştirdikten sonra kalbur üzerinde rulo şeklinde sarın. Aynı işlemi hamur bitene kadar tek tek uygulayın. Fırın kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine hazırladığınız tatlıların birleşim yeri alt tarafta kalacak şekilde, aralıklı olarak yerleştirin. Kalburabastıları, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika kadar pişirin.Fırından çıkan sıcak tatlıların üzerine soğuyan şerbeti azar azar gezdirin. İçine çekmesi için beklettikten sonra toz Antep fıstığı ile süsleyip, servis edin, afiyet olsun!
5. Revani
Tatlının şerbetini hazırlamak için 3 su bardağı su ve 2,5 su bardağı toz şekeri bir tencereye aktarın. Kısık ateşte yaklaşık 30 dakika kadar kaynattıktan sonra yarım limon suyunu ekleyin ve ocaktan alın. 3 yumurtayı bir geniş kabın içerisine aktarın. Üzerine 1 çay bardağı toz şekeri ekleyin, bir mikser yardımıyla toz şeker tamamen eriyene dek karıştırın. 1 çay bardağı ayçiçek yağı, 1 su bardağı yoğurt ve 1 su bardağı irmiği de ekleyin, karıştırmaya devam edin. Son olarak 1.5 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu ve 1 paket vanilini de karışıma ekleyin, güzelce karıştırın. Yağlanmış bir kalıbın içerisine hazırladığınız revani karışımını dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika kadar pişirin. Fırından çıkardığınız revaninin ilk sıcaklığı geçtikten sonra oda sıcaklığında soğumuş şerbeti ekleyin ve şerbeti çekene kadar bekleyin. Ardından revaniyi dilimleyin ve Hindistan cevizi rendesi ilave ederek servis edin. Afiyet olsun!
6. Tavukgöğüsü
Ramazan tatlıları listelerinin olmazsa olmazı tavukgöğüsü tarifinde sıra. 1/2 adet tavuk göğsünün üzerini geçecek kadar su ilavesiyle yumuşayana kadar haşlayın. Güzelce haşlanan tavuk göğüsünün etlerini incecik didin. Tel tel ayırdığınız göğüs etini kevgire alın ve bol suda yıkayın, ardından bir tencerenin içerisine aktarın. Üzerini geçecek kadar su ilave edin ve tavuğun kokusu tamamen çıkana kadar uzun bir süre bekletin. Ara ara suyu değiştirmeyi unutmayın. Tavuk kokusu tamamen çıkan ve tel tel ayrılan göğüs etlerinin suyunu sıkarak süzün. 5 su bardağı soğuk sütü derin bir tencereye aktarın ve suyunu süzdüğünüz tavuk etleriyle birlikte 10 dakika kadar kaynatın. 3 yemek kaşığı mısır nişastası ve 3 yemek kaşığı pirinç ununu ayrı bir kaseye alın. Kaynama noktasına gelen sütle kıvamını açtığınız nişasta karışımını tatlı tenceresine aktarın ve topaklanmaması için metal bir çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırın. 6 yemek kaşığı toz şeker ve 1 küçük parça damla sakızı eklediğiniz tatlı karışımını şeker eridikten sonra tahta bir kaşık yardımıyla döve döve pişirmeye devam edin. Pişirme esnasında macun kıvamını alan tavuk göğsü tatlısına parlaklık vermesi için küçük bir parça tereyağı ekleyin ve karıştırarak eritin. Servis kaselerine paylaştırdığınız tatlıyı bir süre buzdolabında beklettikten sonra sevdiklerinizle paylaşın!
7. Kazandibi
6 su bardağı süt, 1 su bardağı toz şeker, 3 yemek kaşığı pirinç unu ve 3 yemek kaşığı mısır nişastasını derin bir tencereye alın. Karışımı bir çırpma teli yardımıyla pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın ve kıvam alana kadar pişirin. Son olarak 1 yemek kaşığı tereyağını ekleyip karıştırın. Yağlanmış bir fırın tepsisinin tüm yüzeyini 4 yemek kaşığı pudra şekeri ve 1 tatlı kaşığı tarçın karışımıyla kaplayın. Üzerine iki kepçe muhallebiyi eşit miktarda yayın. Tepsiyi ocak üzerinde çevirerek tatlının altını yakın. Yakma işlemi bittiğinde kalan muhallebiyi de tepsiye dökün. Üzerini bir spatula yardımıyla düzeltin. Buzdolabına kaldırıp kıvam alması için soğuttuğunuz tatlıyı, ince uzun dilimlere ayırın ve spatulayla kıvırarak sarın. İşte bu kadar kolay!
8. Keşkül
1/2 su bardağı toz şeker, 3 yemek kaşığı pirinç unu ve 1 çay kaşığı toz bademi derin bir tencereye aktarın. 1 litre sütü ekleyin ve bir çırpıcı yardımıyla karıştırın. Tüm malzemelerin güzelce karıştığına emin olun. Hazırladığını karışımı orta-kısık ateşte devamlı karıştırarak kıvamı koyulaşıncaya dek, yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Krema kıvamına gelen karışımı ocaktan alın. Keşkülün kıvamı muhallebi kadar yoğun olmamalı. Pişen keşkülü servis kaselerine paylaştırın ardından buzdolabına alarak dinlendirin. Keşkülleri servis etmeden önce üzerlerini badem ve file Antep fıstığıyla süsleyin. Afiyet olsun!
9. İrmik helvası
Ramazan tatlıları listesinde bir diğer çok sevilen tatlı irmik helvasını yapmak için 3 yemek kaşığı tereyağını tavada eritin. Yarım su bardağı çam fıstığını içine atarak kavurmaya başlayın. Fıstıklar kavrulduktan sonra 1.5 su bardağı irmiği tencereye aktarın. Tüm malzemeleri sürekli karıştırarak kısık ateşte, yirmi dakika kadar kavurun. Tatlının şerbeti için 1.5 su bardağı su, 1.5 su bardağı şeker ve 1.5 su bardağı sütü küçük bir sos tenceresine alın. Tüm malzemeleri güzelce karıştırdıktan sonra kısık ateşte kaynamaya bırakın. İrmik kavrulduktan sonra sıcak şerbet karışımını azar azar tavaya aktarın. Sıcak şerbetin etkisiyle fokur fokur kaynamaya başlayan irmiği sürekli olarak karıştırmaya devam edin. Helvayı kısık ateşte 8-10 dakika kadar pişirmeye devam edin. Dinlenmesi için tencerenin kapağını kapatın. Demlenen irmik helvasını servis kaselerine aldıktan sonra dondurmayla birlikte servis edin. Afiyet olsun!
10. Fincan tatlısı
Derin bir tencereye 1 litre süt, 2 kahve fincanı un ve 2.5 kahve fincanı toz şeker ekleyin ve çırpma teliyle karıştırarak, muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Muhallebi koyu kıvam alıp göz göz kaynamaya başlayınca 1 yemek kaşığı margarin ve 1 paket vanilini ekleyerek tekrar karıştırın. Pişen muhallebiyi ocaktan alın. Orta boy kahve fincanına 2 parmak boşluk bırakacak şekilde, kepçe yardımıyla muhallebiyi dökün. Fincandaki muhallebileri önce oda sıcaklığına getirin, ardından buzdolabında en az 4 saat soğumaya bırakın. Soğuyan muhallebileri fincandan yavaşça çıkarın ve Hindistan cevizine bulayın. Hindistan cevizine bulanan muhallebileri servis tabağına alın ve üzerini çilek ile süsleyip sevdiklerinizle paylaşın! Şerbetli tatlılara göre daha hafif ramazan tatlısı tercih etmek isteyecekler özellikle fincan tatlısına bir şans versin.
11. Şekerpare
Şerbeti hazırlamak için 3 su bardağı su ve 2 su bardağı şekeri bir tencereye alın, güzelce karıştırdıktan sonra kaynamaya bırakın. Kaynayan şerbetin içerisine bir iki damla limon suyu ekleyin, kıvam aldıktan sonra 2-3 dakika daha pişirin ve soğuması için ocaktan alın. Hamuru hazırlamak için derin bir karıştırma kasesine 1 su bardağı pudra şekeri, 125 gram margarin, 2 yumurta, 2 yemek kaşığı toz Hindistan cevizi, 1 paket vanilin, 1 paket kabartma tozu ve 4 yemek kaşığı irmik ekleyin. 3 su bardağı unu da yavaş yavaş ekleyerek yoğurun. Yoğurduğumuz hamuru 15 dakika buzdolabında dinlendirin ve cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp yuvarlak şekli verin. Şekil verdiğiniz hamurları pişirme kağıdı serdiğiniz bir fırın tepsisin üzerine dizin. Her bir şekerparenin üzerine bir fındık yerleştirin. Şekerpareleri önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika kadar pişirin. Şekerpareler hala sıcakken soğuyan şerbetle birleştirin. Tatlınız şerbetini güzelce çektiğinde sevdiklerinizle paylaşın, afiyet olsun!
12. İncir tatlısı
Ramazan tatlıları listesinin sonunda seveni çok olan bir tatlıya yer verdik, “incir tatlısı”. 15 adet kuru inciri sıcak suda 15 dakika kadar bekletin, incirlerin başlarını kesip içini açarak iri kıyılmış cevizleri yerleştirin. İçlerini cevizle doldurduğunuz incirleri borcam yada bir fırın tepsisine dizin. Her bir cevizin üzerine birer çay kaşığı toz şeker ekleyin ardından bir yemek kaşığı suyu dökün. 1 tatlı kaşığı tereyağını küçük parçalar halinde paylaştırarak aralarına dizin. Tepsiye dibini kaplayacak kadar su ekleyin ve 180 derece fırında 15 dakika kadar pişirin. Soğuyan incirleri kaymak ilavesiyle birlikte servis edin. Afiyet olsun!
Ramazan tatlıları listesini sosyal medyada paylaşırken sizin favoriniz olan tatlıyı da söylemeyi unutmayın. Afiyet olsun.