Ramazan ayında oruç tutarken iftarda ve sahurda sağlıklı beslenmek ile birlikte mide sağlığını korumak çok önemlidir. Elbette bol sıvı tüketmek ve ara öğünleri atlamamak gerekir. Ramazan’da yaygın olarak yaşanan gaz, ekşime, reflü, kabızlık ve mide yanması gibi problemlere karşı oldukça basit önlemler almak yeterli olabiliyor. Sizler için Ramazan ayında midenizi koruyacak beslenme önerilerinden bahsettik. İşte Ramazan ayında midenizi koruyacak beslenme önerileri.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Neden Ramazan Ayında Oruç Açarken Hurma Tercih Edilir?”
Ramazan ayında midenizi koruyacak beslenme önerileri
İşte Ramazan ayında midenizi koruyacak beslenme önerileri:
- Oruç tuttuğunuz süre boyunca sağlıklı ve dengeli beslenmek oldukça önemlidir. İftarda hafif yemekler tüketilmelidir, ara öğünler atlanmamalıdır ve sahurda sağlıklı, doyurucu ve susatmayacak yiyecekler tüketilmelidir.
- Mide sorunları olan oruçlu kişiler sahurda kahvaltılık hafif yiyecekleri tercih etmeli ya da çorba ve zeytinyağlı yemekleri tüketmelidir.
- İftara hafif yiyecekler ile başlanmalı ve aradan 15-20 dakika geçtikten sonra az yağlı bir porsiyon beyaz et tüketilmelidir.
- Günde en az 2 ila 2,5 litre su tüketmeye dikkat edilmeli ve bununla birlikte vücudun enerji ve sıvı ihtiyacını karşılayan ayran, soda ve meyve suyu gibi içecekler içilmelidir.
- İftarda yağlı, şerbetli ve çikolatalı tatlılar tüketmek yerine meyve tatlıları veya sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
- İftardan sahura kadar yediğiniz yemekler sindirim sorunlarına sebep olmaması için yavaş yavaş tüketilmelidir.
- İftarda çok fazla yemek yemek yerine, bu yemekleri ara öğünlere bölerek yavaş yavaş tüketmek önemlidir.
- Ramazan ayında mide sağlığını korumak amacıyla kızartılmış ve tütsülenmiş yiyeceklerden uzak durmalı ve fırında yapılmış, haşlanmış veya ızgarada yapılmış yemekler tercih edilmelidir.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Ramazan Ayında Sağlıklı Bir Şekilde Kilo Vermek İçin Neler Yapılmalıdır?”
Ramazan ayında lifli gıdaları tercih etmek oldukça önemli
Ramazan ayında midenizi koruyacak beslenme önerileri önemlidir. Özellikle Ramazan ayında, yani oruç tuttuğunuz zamanlarda lifli gıdaları yemek, hazmı kolaylaştıran yiyecekleri tercih etmek, yemekleri ağır ağır yemek ve bol sıvı almak, asla bozulmaması gereken bir kural olmalıdır. İftarda hafif yiyecekler tüketmek, İftardan sonra ara öğünleri atlamamak ve olabildiğince hafif yiyecekler tüketmek gerekir. Özellikle iftarda sindirimi zorlaştıracak ağır yiyeceklerden uzak durmak büyük bir önem arz eder.
Reflü sorunu olanların dikkatine!
Toplumumuzdaki her beş insandan bir tanesi reflü sorunu yaşamaktadır. Bu sorun genellikle beslenme düzeninin değiştiği dönemlerde ortaya çıkmakta veya artmaktadır. Reflü sorunu olan kişiler oruç tutmak istiyorlarsa, kesinlikle sahura dikkat etmeleri gerekir. Sahurda yemek yedikten hemen sonra yatmak reflü sorununu tetikler. Bu nedenle reflü sorunu olan kişilerin sahurda yemek yedikten bir saat sonra yatmaları gerekir. Reflü hastaları iftarda ve sahurda hamur işi yiyeceklerden, tatlılardan, çay ve kahve tüketiminden kaçınmalıdır. Bu dönemde şerbetli ve çikolatalı tatlıların yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
Ülser ve gastrit hastaları oruç tuttukları dönemde fazla yemek yememelidir
Ülser ve gastrit hastaları, Ramazan ayında oruç tutmaya başlamadan önce doktora gitmeli ve olası mide sorunlarını önleyecek önlemler almalıdır. Gastrit ve ülser hastalarının Ramazan ayında sağlıklı beslenmeleri oldukça önemlidir. Çünkü çok fazla yemek yemek ve ağır yiyecekler tüketmek karın ağrısından sindirim sorunlarına, mide bulantısı şikayetlerinden kusmaya kadar çeşitli sorunlara sebep olabilir. Bu sorunlardan herhangi birini yaşamamak için düzenli ve sağlıklı beslenmek, çok fazla yemek yememek ve ara öğünleri atlamamak gerekir.
Mide sorunlarını önleyecek iftar ve sahur menüsü
İftar:
- Başlangıç olarak 1-2 küçük hurma ve 1 bardak su
- 1 kase çorba
- 1 veya 2 dilim kepekli ekmek
- 1 parça yağsız peynir ve birkaç tane zeytin
15-20 dakika sonra:
- 1 porsiyon beyaz et (bu tavuk ya da balık olabilir)
- Yine kepekli ekmek tercih edilebilir, ancak onun yerine kepekli pirinçten yapılmış pilav ya da makarna çok daha iyi olur
- Zeytinyağlı sebze yemeği
- Yoğurt
- Salata
2-3 saat geçtikten sonra:
- 1 porsiyon meyve
Sahur:
- Haşlanmış yumurta
- 1-2 dilim kepekli ekmek
- Tercih ettiğiniz meyve
- Bol miktarda su
Ramazan ayında beslenme düzeni kişiye özel olmalıdır. Çünkü sağlık durumu, yaş, cinsiyet gibi faktörler beslenme düzeni oluşturma konusunda önemlidir. Kronik bir rahatsızlığınız varsa ya da özel beslenme önerilerine ihtiyaç duyuyorsanız mutlaka bir uzmana danışmanızı öneririz.