Vahşi doğa, hayranlık uyandıran özelliklere sahip sayısız canlı ile dolu. Doğanın sevimli ancak bir o kadar tehlikeli “haydutları” rakunlar da hayli ilginç özelliklere sahip canlılardan biri. Sıra dışı görünümleri ile pek çok insanın favori canlıları arasında yer alan rakunlar, hem vahşi doğaya hem de şehir hayatına adapte olabilen, oldukça yüksek bir zekâya ve şaşırtıcı derecede uzun bir yaşam süresine sahipler. Ancak rakunları gerçekten ilginç hale getiren başka özellikler de var. İşte, rakunlar hakkında muhtemelen daha önce duymadığınız 15 şaşırtıcı bilgi.
1. Esaret altındaki rakunlar, 20 yıla kadar yaşayabilir
Ancak ne yazık ki, ömrünü vahşi doğada geçiren rakunların yaşam süreleri çok daha kısa. Vahşi doğadaki rakunlar, ortalama olarak yalnızca 3 yıl hayatta kalabiliyor.
2. 50’den fazla farklı ses çıkarabilirler
Yani, hayvanlar alemindeki pek çok canlıya kıyasla çok daha gelişmiş bir iletişim sistemleri var.
3. Rakunların ana vatanı Kuzey Amerika’dır
Günümüzde en yoğun rakun popülasyonuna ev sahipliği yapan şehir ise Toronto.
4. Beslenmek söz konusu olduğunda pek de seçici değiller
Böcekler, kurbağalar, balıklar, sebzeler veya meyveler… Rakunlar, çevrelerindeki hemen her şeyi yerler!
5. Arabalar, rakunların en büyük düşmanı!
Pumalar veya vaşaklar, rakunlar için oldukça ciddi tehditler. Ancak bu ilginç canlıların vahşi doğada çok fazla düşmanı yok. Bununla birlikte rakunlar en çok araba kazaları sebebiyle hayatlarını kaybediyor.
6. Rakunların 7 farklı türü var
7. Bir rakunun ortalama ağırlığı 3 ila 9 kilogram arasında değişiyor. Ortalama boyları ise 40-70 santimetre
8. Hamilelik süreleri 63 gündür
Bununla birlikte rakunlar, tek seferde ortalama 7 yavru dünyaya getiriyor. Yavru rakunlar, ömürlerinin ilk birkaç yılını yaşama gözlerini açtıkları yerde geçiriyor ve bu süreçte anne rakun, yavrularını tek başına büyütüyor.
9. Vahşi doğanın en zeki canlıları arasında yer alıyorlar
Uzmanlara göre primatlara yakın bir zekâ düzeyine sahipler. Örneğin kapakları açmak için pençelerini kullanmak gibi zekâ gerektiren bazı şeyleri öğrenebiliyorlar. Yapılan bilimsel çalışmalara göre öğrendikleri yeni becerileri ise uzun yıllar boyunca hatırlayabiliyorlar.
10. “Vahşi doğanın haydutları” olarak anılmalarına neden olan gözlerindeki siyah “maskenin” ne işe yaradığı tam olarak bilinmiyor
Ancak bazı bilim insanları bu maskenin genellikle gececil canlılar olan rakunlara daha keskin bir gece görüşü kazandırdığı kanaatinde.
11. Kış mevsimini inlerinde geçiriyorlar
Ancak kış uykusuna yatmak gibi bir alışkanlıkları yok. Buna karşın rakunlar, havaların soğumasıyla birlikte bir tür “uyuşukluk” evresine giriyor.
12. Son derece hızlı hareket edebilirler
Hem de ağaçlara tırmanırken dahi! Saatte 25 kilometreye kadar çıkabilen hızlarıyla, “çaldıkları” yiyeceklerle kısa sürede kayıplara karışmak, rakunların en tipik özellikleri arasında.
13. Bir rakunun nasıl davranacağını önceden kestirebilmek hiç kolay değil
Bu nedenle bazı durumlarda insanlar için ciddi bir tehdit haline gelebiliyorlar. Öte yandan kuduz başta olmak üzere taşıdıkları pek çok hastalık, rakunlara yaklaşırken dikkatli olmayı gerektiren hususlar arasında bulunuyor.
14. Kürkleri, 20. yüzyıla kadar oldukça kıymetli bir statü göstergesiydi
Bu nedenle 19. ve 20. yüzyıllarda rakun avcılığı bir hayli yaygındı. İnsanlar tarafından tuzağa düşürülüyor ve avlanıyorlardır. Kürklerinden yapılan türlü kıyafetler ve özellikle de şapkalar, ilgili dönemlerde oldukça yüksek meblağlara alıcı buluyordu.
15. Her birinde 5’er parmak bulunan ön patileri son derece hassastır
Kaynak: 1