İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Kraliçe II. Elizabeth bugün öğleden sonra hayatını kaybetti. 96 yaşındaki kraliçe, 70 yıldır tahttaydı. Buckingham Sarayı’ndan yapılan resmi açıklamada, “Kraliçe bugün öğleden sonra Balmoral’da huzur içinde hayatını kaybetti” ifadeleri kullanıldı. Haberin ardından İngiliz devlet kanalı BBC ekranlarında Kraliçe’nin fotoğrafları eşliğinden ulusal marş çalındı. Peki bundan sonra ne olacak? Yıllardan beri hazır olan ve “Londra Köprüsü Çöktü” adıyla bilinen operasyon kapsamında bir dizi plan devreye girecek. Öte yandan Buckingham Sarayı, veliaht Prens Charles’ın İngiltere’nin yeni hükümdarı olduğunu ilan etti. Detaylara birlikte bakalım.
Buckingham Sarayı bugün Kraliçe’nin sağlık durumunun endişe verici olduğu yönünde bir açıklama yapmıştı. Bu açıklamanın ardından Kraliyet Ailesi, İskoçya’daki Balmoral Çiftliği’nde toplanmaya başladı
Kraliçe II. Elizabeth, hüküm sürdüğü dönem boyunca ülkesinde birçok sosyal ve siyasal değişime tanık oldu. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan ekonomik kriz yıllarına, üzerinde güneş batmayan Britanya İmparatorluğu’nun dönüşümüne, Soğuk Savaş yıllarına, ülkesinin Avrupa Birliği’ne giriş ve çıkışına kadar birçok şeye tanıklık etti. Tahtta olduğu 70 yıl boyunca Winston Churchill’den başlayarak 15 başbakana İngiltere hükümetini kurma yetkisi verdi. Son olarak bu hafta Liz Truss, Kraliçe’den hükümet kurma yetkisi almıştı.
Galler Prensi Charles, Kraliçe öldüğü anda tahtın yeni sahibi oldu. Bunun için bir tören yapılmasına gerek olmasa da yeni Kral’ın tacını takabilmesi için bazı aşamalardan geçmesi gerekiyor
İlk olarak Charles’ın hangi isimle anılmak istediğine karar vermesi gerekiyor. Kral III. Charles olarak mı anılacak yoksa başka bir isimle mi anılacak bunu kendisi belirleyecek. Resmi bir açıklama olmasa da şu an için kendisi III. Charles olarak anılıyor. Öte yandan oğlu William’ın unvanı da değişecek. Charles Kral olduğu için William veliaht Prens haline gelecek.
Prens Charles için ilk tören St.James’s Sarayı’nda Katılım Konseyi önünde ilk 24 saat içinde gerçekleşecek. Bu konseyin üyeleri arasında milletvekilleri, Londra Belediye Başkanı ve üst düzey kamu görevlileri yer alıyor
Törene resmi olarak 700 kişi katılabilir. Ancak süre kısıtlı olduğu için katılımın da az olması bekleniyor. 1952 yılındaki son konseye yaklaşık 200 kişi katılmıştı. Kraliyet geleneğine göre bu törene kral katılmıyor. Törende Kraliçe Elizabeth’in hayatını kaybettiği açıklandıktan sonra yeni hükümdarın Charles olduğu ilan edilecek.
Katılım Konseyi sonraki 24 saat içinde tekrar toplanacak ve bu kez Prens Charles da törende bulunacak
Tören sırasında Kral bir beyanneme okuyacak ardından Charles’ın yeni hükümdar olduğu halka ilan edilecek. Söz konusu anons St. James’s Sarayı’ndaki balkondan yapılacak. Öte yandan Charles’ın kral olduğu Kuzey İrlanda, İskoçya, Galler’de de ilan edilecek.
Bu sürecin sembolik anlamda en önemli aşamasını Charles’ın taç giyme töreni oluşturuyor. Ancak hazırlıklar nedeniyle taç giyme töreninin yakın bir tarihte yapılması beklenmiyor
Örneğin Kraliçe II. Elizabeth Şubat 1952 yılında tahta çıkmıştı ancak tacını Haziran 1953’de giydi. Neredeyse bir asırdır taç giyme törenleri Westminster Kilisesi’nde yapılıyor. 900 yıl önce burada ilk taç giyen kral I. William’dı. Prens Charles ise 40. olacak.
İlginizi çekebilir:
Pedofiliden Yasak İlişkilere: İngiliz Kraliyet Ailesinin Ses Getiren Skandalları