Polkadot, yalnızca token’ların değil, herhangi bir veri veya varlık türünün zincirler arası aktarımını kolaylaştıran, böylece blok zincirlerinin birbirleriyle birlikte çalışabilir olmasına izin veren, özel bir blok zinciri ağını birbirine bağlayan ve güvence altına alan açık kaynaklı bir sharded çok zincirli protokoldür.
Web3, merkeziyetsiz bir blok zinciri internetidir. Polkadot ise Web3 için temel sağlamak amacıyla çıkarılmıştır.
Polkadot, bir Layer-0 metaprotokolü olarak bilinir, çünkü parachains (paralel zincirler) olarak bilinen bir Layer-1 blok zinciri ağının temelini oluşturur ve tanımlar. Bir metaprotokol olarak Polkadot, token sahibi topluluğunun isteğine göre zincirleme yönetişim yoluyla kendi kod tabanını özerk ve çatalsız bir şekilde güncelleme yeteneğine de sahiptir.
Polkadot, kullanıcıları tarafından kontrol edilen merkeziyetsiz bir ağı desteklemek ve yeni uygulamaların, kurumların ve hizmetlerin oluşturulmasını basitleştirmek için bir temel sağlar.
Polkadot nedir?
Polkadot protokolü, genel ve özel zincirleri, izinsiz ağları, oracle’ları ve geleceğin teknolojilerini birbirine bağlayarak bu bağımsız blok zincirlerinin Polkadot Relay Chain aracılığıyla bilgi ve işlemleri güvenilir bir şekilde paylaşmasına olanak tanır.
Polkadot protokolü, ilişkisiz blok zincirlerinin birbirleriyle güvenli bir şekilde konuşmasına izin vermek için tasarlanmıştır. Böylece değer veya veriler, örneğin Ethereum ve Bitcoin blok zincirleri arasında herhangi bir aracı olmadan aktarılabilir. İşleme talebinin çoğunu ana blok zincirinden parachain adı verilen paralel blok zincirlerinin kullanımı yoluyla aktarılacak şekilde tasarlanmıştır. Paralel blok zincirleri sayesinde hız ve ölçeklenebilirlik sağlanmaktadır.
Polkadot’un dört temel bileşeni vardır:
- Relay Chain: Polkadot’un farklı zincirlerden oluşan ağında konsensüs, birlikte çalışabilirlik ve güvenlik oluşturur.
- Parachains: Kendi coin’lerine sahip olabilen ve belirli kullanım durumları için optimize edilebilen bağımsız zincirler.
- Parathreads: Kullandıkça öde modeline dayalı esnek bağlantıya sahip parachain’e benzer bir zincirdir.
- Bridgies: Parachain’lerin ve parathreads’in Ethereum gibi harici blok zincirleriyle bağlantı kurmasına ve iletişim kurmasına izin verin.
DOT coin geleceği
Polkadot, güvenilir ve yenilikçi bir kripto projesi olarak kendini kanıtlamış durumda ve birçok yatırımcı bunu oldukça yakından takip ediyor. Polkadot 2016 yılında ilk çıkışı ile Ethereum’un Parity Technologies ve programlama dilinde önemli bir konumda yer aldı. Hızlı gelişimi ile teknolojisinin sağlamlığını kanıtladı. Akıllı sözleşmeler konusunda en iyi donanımlı geliştiricilerden birine sahip olmasını ekosistem oluşturup ekosistemine dağıtırak kullandı. Ekosisteminde 200’den fazla proje barındırıyor. Astar network, Acala Network vb. projeler Polkadot’un ekosistem projelerindendir.
Parachain sistemi ile Polkadot kendisini ön plana çıkarmış ve çıkarmaya da devam ediyor.
Son DOT kripto haberleri, platformun parachain slotlarını yenilikçi projelere açık artırmaya çıkarmaya devam ettiğini gösteriyor.
Blok zinciri aynı zamanda en yeşil kripto ağlarından biri olarak kabul edilirken, 21 para zincirini, 250’den fazla merkeziyetsiz uygulamayı (dApps) ve 2.500 düğümünü korumaya devam ediyor.
DOT coin ne zaman çıktı?
Polkadot’un ilk kripto para arzı (ICO) Ekim 2017’de yapıldı ve Polkadot fiyatı 2,24 milyon coin ile 0,29 $ oldu. İkinci ICO, Temmuz 2020’de yapıldı, sunulan Polkadot fiyatı 1,25 dolardı ve 342.080 DOT coin’i satıldı.
DOT coin çıkış fiyatı
Uzun zamandır proje süreci devam eden ve 4 farklı ön satış seçeneği ile ön satışlarını tamamlayan Polkadot DOT coin’in Ağustos 2020’de ilk borsa listelenmesi gerçekleşmiştir. İlk listelenmeleri ile taban fiyatı 2.59 dolardır. TL karşılığı olarak ise 18,75 TL’yi ilk çıkış fiyatı olarak görmüştür.
DOT coin
Polkadot ağı, üç ana amacı olan DOT coin tarafından desteklenmektedir:
- Yönetim: DOT sahipleri, protokolde hangi olayların (yükseltmeler ve düzeltmeler) gerçekleşeceğine oylama yoluyla karar vermek gibi Polkadot protokolü üzerinde tam kontrole sahiptir.
- Staking: Kullanıcılar, dijital bir cüzdanda para depolayarak, blok zincirinde operasyonlar yürüterek DOT coin kazanabilirler. DOT sahiplerinin stake sistemi ile etkileşime girmelerinin dört yolu vardır.
- Bonding: DOT sahipleri, belirli bir süre için belirli sayıda coin’i bloke edebilir.
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İçerikte yer alan yorum ve ifadeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmetinin kişiye özel olduğu unutulmamalıdır. İçerikteki bilgiler, sizin mali durumunuz ile uygun olmayabilir. Bu nedenle içerikte yer alan bilgilerin yatırım kararınızı destekleyecek yeterli bilgileri kapsamayacağı dikkate alınmalıdır. İleriye dönük yatırım ya da işlemlerinizin sonucunda ortaya çıkabilecek zarardan ListeList ve yazarları sorumlu tutulamaz.