Popüler kültürün yükselen trendlerinden biri olan podcast yayınları hem aklınızdaki fikirleri aktarmak hem de pasif kazanç elde etmek için iyi bir fırsat. Video çekmekten ve kurgulamaktan hem daha kolay hem de daha az masraflı olan podcast yayıncılığı hızlı şehir hayatında tüketmesi kolay içerikler üretmeyi sağlıyor. Müzik dinler gibi bilgi almak isteyenlerin büyük ilgi gösterdiği podcast yayınları evde, yolculukta ya da dış mekanda kulaklığıyla takılmayı sevenler için bulunmaz nimet. Tüm bu bilgiler doğrultusunda siz de bu işe gönül vermek, milyonlara hitap edecek bir podcast yayını işine girmek istiyorsanız listemizdeki tavsiyelere göz atmanız gerektiğini düşünüyoruz. Girizgahı daha fazla uzatmadan bu işe girişmek için ne gibi bilgilere ve ekipmanlara ihtiyacınız olduğunu sıralamaya başlayalım.
1. Mikrofon
Tamamen ses kaydıyla ilerleyen bir süreçte tabii ki ilk ihtiyacımız iyi bir mikrofon olacak. Burada sizlere birkaç seçenek sunacağız ve bu seçeneklerden hangisini tercih edeceğinize bütçeniz doğrultusunda karar verebileceksiniz. İyi bir podcast yayını hazırlamak için sesinizin temiz, cızırtısız ve güçlü bir şekilde kaydedilmesi gerekiyor. Bu işi layığıyla yapabilmeniz için size üç farklı mikrofon tavsiyemiz olacak.
Boya BY-LM10 Yaka Mikrofonu
Boya BY-LM10 şu an piyasadaki birçok podcast yayıncısı ve YouTuber tarafından beğeniyle kullanılan bir fiyat performans mikrofonu. Bilgisayarınıza, akıllı telefonunuza ya da ses kayıt cihazınıza takarak kolaylıkla kullanabileceğiniz bu mikrofon sesi son derece temiz ve cızırtısız şekilde kaydediyor. Mikrofon cebinizde taşıyabileceğiniz kadar küçük boyutlara sahip. İster kapalı ortamda, isterseniz dış mekanlarda ses kaydı alabilmenize imkan tanıyacak kadar iyi seviyede gürültü engelleme yapabilen Boya Boya BY-LM10, podcast işine düşük bütçeli bir başlangıç yapmak isteyenler için çok uygun bir seçenek.
Trust Mantis GXT 232 USB Masaüstü Mikrofon
USB mikrofonlar ekstra donanıma ya da çeviriciye ihtiyaç duymadan çalışmaları açısından çok avantajlı cihazlar. İkinci mikrofon tavsiyemizde Trust firmasının Mantis GXT 232 kod adlı USB masaüstü mikrofon modeli olacak. Özellikle oyun yayınları yapmak isteyenler için üretilmiş olan bu mikrofon, podcast işine başlamak için de makul seçeneklerden biri. Mikrofonun ses kayıt kalitesi fiyatına oranla çok iyi seviyede. Üstelik cihaz tripod ve pop filtre ile birlikte geliyor. Pop filtre sayesinde patlayıcı sesler ortadan kalkıyor ve akustik bir ses kaydı alınabiliyor. Kullanım kolaylığı ve fiyat/performans oranı doğrultusunda Trust Mantis GXT 232’yi gönül rahatlığıyla tavsiye ediyoruz.
Trust masaüstü mikrofon modellerini incelemek ve satın almak için bu bağlantıyı kullanın.
Trust GXT 252+ Emita Plus Streaming Microphone
Üçüncü mikrofon tavsiyemiz yine Trust markasından ve yine USB bağlantısı aracılığıyla çalışıyor. Ancak bu mikrofon hem tam teşekküllü kutu içeriğiyle hem de profesyonel seviyedeki ses kalitesiyle öne çıkıyor. Masaya bağlama aparatı ve pop filtresiyle birlikte gelen Trust GXT 252+ Emita Plus ileri seviye podcast yayıncılığı için ideal ürünlerden biri. Yüksek hassasiyetli kayıt imkanı sunan bu mikrofon kardiyot kayıt özelliğiyle gürültüden arındırılmış temiz kayıtlar almanızı sağlıyor. Bütçenizi biraz daha yukarıları çekebiliyorsanız kesinlikle bu ürünü tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.
2. Bilgisayar
İyi bir podcast yayıncısı olmak için ilk ihtiyacımızın mikrofon olduğunu belirtmiştik. Bu işe adım atmak için ikinci ihtiyacınız ise bir bilgisayar olacak. Bilgisayar tavsiyesi verirken konfigürasyonu çok üst seviyede tutmamıza gerek olmadığını düşünüyoruz. Çünkü ses düzenlemek, video düzenlemek gibi yüksek sistem gücü gerektiren bir süreç değil. Bu doğrultuda sizlere fiyat/performans açısından avantajlı bir dizüstü bilgisayar tavsiyesi sunacağız. Dizüstü bilgisayarlar hem taşıma kolaylığı açısından daha avantajlı olacak. Hem de yaka mikrofonu satın aldığınız takdirde laptop’lardaki standart 3,5 mm jak yuvasından bağlantı kurarak ses kaydı almanın daha kolay olacağını düşünüyoruz.
HP 250 G7 6MQ83EA2 Laptop
Ses yazılımlarını rahatlıkla çalıştırabilecek, 1,78 kg ağırlığıyla rahatça taşınabilen, performans açısından da hiç fena olmayan bir laptop var karşımızda. HP 250 G7 serisinin 6MQ83EA2 modeli gücünü Intel Core i3 7020 işlemciden alıyor ve bilgisayarda 8 GB RAM ile 256 GB SSD depolama alanı bulunuyor. Bilgisayarın SSD depolama alanıyla birlikte geliyor olması çok büyük avantaj sağlayacaktır. SSD depolama birimleri yüksek performansları sayesinde hem bilgisayarın açılış hızını inanılmaz seviyede kısaltacak, hem yazılımların bekleme sürelerini ortadan kaldıracak hem de pil tasarrufu sağlayacaktır. Bilgisayar bolca USB yuvasına, kulaklık ve mikrofon girişlerine sahip. Hem mouse-klavye hem de kayıt mikrofonunuzu bu laptop’a kolayca bağlayabilirsiniz.. Bunun dışında 15.6 inçlik parlak ekranı da ses düzenleme yazılımınızı kullanmanız için kolaylık sağlayacak. Bu dizüstü bilgisayarı satın aldığınız takdirde podcast projelerinizi ister evinizde ya da ofisinizde isterseniz dış mekanlarda hazırlayabileceksiniz.
3. Ses Düzenleme Yazılımı
Podcast kayıtlarınızı kesip biçmek, seste cızırtılar varsa temizlemek ya da arkaplan müziği eklemek için muhteşem ve ücretsiz bir yazılım tavsiyemiz olacak. Açık kaynaklı bir yazılım olan “Audacity” podcast kayıtlarınızı düzenleme işinde tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. İlk bakışta biraz karmaşık görünse de bu yazılım çok kullanışlı bir arayüze sahip. İnternet ortamında, özellikle de YouTube’da Audacity’nin nasıl kullanıldığına dair çok basit eğitim içerikleri bulabilirsiniz. Audacity hem Windows, hem Mac hem de Linux işletim sistemli bilgisayarlarda kullanılabiliyor.
Audacity’yi ücretsiz indirip kullanmak için bu bağlantıyı kullanın.
4. Ses Yalıtımı
Eğer bütçeniz ve ortamınız imkan veriyorsa kendiniz ses yalıtımlı bir oda hazırlamanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Podcast kaydı alırken en büyük ihtiyacınız konsantrasyon, yaşayacağınız en büyük sorun ise ortam gürültüsü olacak. Mikrofonunuz ne kadar iyi olursa olsun ani yükselen gürültü sesleri ses kaydınıza dahil olacaktır. Bu ani çıkış yapan sesleri düzenlemek ya da silmek ise epey vakit kaybettirebilir. Bazı durumlarda, örneğin konuşmanız esnasında düzenli oluşan anlık gürültüleri ise temizleyemeyebilirsiniz. Bu doğrultuda ses yalıtımı için bazı tavsiyelerimiz olacak.
Odaya Eşya Doldurmak
Ses yalıtımına hiç para harcamadan ekonomik ve kolay çözüm bulmak istiyorsanız odanıza olabildiğince eşya doldurun. Yalıtım için yerleştireceğiniz eşyaların sert ve parlak yüzeyli olmamasına dikkat edin. Halı, yatak, koltuk, sandalye, perde gibi sesi emen yüzeye sahip eşyalar odada yankıyı ve gürültüyü minimum seviyede tutacaktır. Tabii ki görünüm ve estetik açısından pek hoş olmayan manzaralar oluşabilir, ancak her şey daha temiz ses kaydını minimum bütçeyle sağlamak için değil mi? Bizce bunu bir düşünün ve denemeden karar vermeyin.
Akustik Süngerler
Odayı eşyayla doldurmak bana göre değil, ben odaya baktığım zaman motive olmak istiyorum diyorsanız bu tavsiye sizin için. Bir odadaki yankıyı ya da içeriye sızan dış sesleri minimuma indirmenin en etkili yöntemi akustik süngerler kullanmaktır. Çeşitli ebatlarda satılan akustik süngerlerin etkisini maksimum seviyede yaşamak istiyorsanız kendinize kulübe gibi küçük bir alan belirleyin ve bu alanın her tarafını süngerle kaplayın. Dış seslerin minimuma indirildiği süngerli bir odada ses kaydı almak çok keyifli, podcast yayınlarınızın ses kalitesi ise maksimum seviyede olacaktır.
Kendinden yapışkanlı akustik sünger satın almak için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.
5. Yayın Mecraları
Podcast kaydımızı aldık, sesi düzenledik ve artık sanal dünyaya adım atmaya hazırız. Eğer podcast yayınınızı hangi mecrada yayımlayacağınızı düşünüyorsanız bu konuda çok sayıda seçenek sizleri bekliyor. Aşağıda sizlerle paylaşacağımız podcast yayınlama platformlarından ister birini, isterseniz hepsini birden kullanabilirsiniz. Bizim tavsiyemiz podcast yayınlarınızı olabildiğince çok mecrada yayınlamanız. Bu sayede daha fazla dinleyiciye ulaşma şansınızı katlayacaksınız.
Spotify
Piyasadaki en popüler müzik dinleme uygulaması desek abartmış olmayacağımız Spotify, podcast yayıncılığı için de adeta bir cennet. Kendinize dinleyiciler bulmak, aboneler edinmek ve eğer şanslıysanız bağışlar almak için Spotify güzel bir mecra. Eğer Spotify’da podcast yayımlamak istiyorsanız bu bağlantıyı ziyaret edip detayları öğrenebilirsiniz.
SoundCloud
Ücretsiz müzik dinleme dendiğinde akla ilk gelen platformlardan biri de SoundCloud. Podcast yayımlamak için hem çok kullanışlı, hem de ses kalitesi açısından oldukça avantajlı bir yayın alanı olan SoundCloud kesinlikle yayıncılık tercihleriniz arasında bulunmalı. SoundCloud üzerinden podcast kanalı açmayı düşünüyorsanız bu bağlantıyı ziyaret edin.
iTunes
Apple’ın iTunes platformu podcast yayını için en çok kullanılan alanlardan biri. Mac, iPhone, iPod Touch ve iPad kullanıcılarına ulaşmanın en kolay yolu olan iTunes platformunda podcast yayını açmak biraz daha zahmetli. Ancak bu işe başladıysanız zorlukları aşmak zorundasınız. Podcast’lerinizi iTunes üzerinden yayımlamak istiyorsanız bu bağlantıyı ziyaret edip detayları öğrenebilirsiniz.
YouTube
YouTube bir video platformu olsa da podcast paylaşmak için çok uygun yapıda. Hazırlayacağınız podcast kaydını sabit görselli bir videoya çevirerek ya da isteğinize bağlı olarak detay görüntüleri ekleyerek YouTube’da podcast yayıncılığı yapabilirsiniz. YouTube’un adresini vermemize gerek var mı? Bizce yok. Şimdiden iyi yayınlar diliyoruz.