Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2018 yılı Ocak ayı itibariyle tüm ülkede plastik poşet devrinin sona ereceğini, market ve mağazalarda plastik poşet kullanımının yasaklanacağını bildirdi. Doğada çözülmesi yüzyıllar süren, insan sağlığını ve çevreyi tehdit eden plastik poşet kullanımının satış noktalarında ücretli olması yönünde yasal düzenlemelerin getirileceği; plastik poşetler yerine bez, kağıt ve filelerin hayatımıza gireceği belirtildi. Doğada çözünen plastik poşetlerin ise ücretsiz olacağı duyuruldu. Türkiye’de plastik poşet bulundurmayan mağaza sayısının yok denecek kadar az olduğunu düşünürsek mağaza sahipleri ve plastik poşet üreticileri bu duruma karşı nasıl bir önlem alacaklar tam bir soru işareti. Bu yasak üreticileri doğada %100 çözünen poşet üretmeye iteceğe benziyor.
İnsanların plastik poşet kullanımını kökleşmiş bir alışkanlık hâline getirdiğini düşünürsek bu yasakla birlikte hayatımızda neler değişecek ilerleyen günlerde göreceğiz. Bize örnek teşkil edeceğini düşündüğümüz, yasağın başarıyla uygulandığı ülkelerden bazılarını listeledik.
1. Amerika
Plastik alışveriş poşetlerinin kullanım yasağı ilk olarak Kaliforniya eyaletinin San Francisco şehrinde bulunan seçkin mağazalarda başladı. Kuzey Carolina sahillerinde, Portland şehrinde de benzer yasaklar uygulanmaya başladı.
2. İngiltere
2007 yılında İngiltere’nin Modbury şehrinde plastik poşet kullanımı yasaklanmaya başladı. Her yıl 13 milyara yakın plastik poşetin çıktığı İngiltere’yi düşünürsek bu yasakla birlikte atık plastik poşet miktarı azaltılmaya çalışılıyor. Müşteriler alışverişe giderken yanlarında bez, kağıt, file gibi taşıma çantaları götürüyorlar.
3. Meksika
Meksika’nın başkenti ve en büyük şehri olan Meksiko’da da bu yasağa uyuluyor.
4. Hindistan
Hindistan, bu yasağa uyan ülkelerin başını çekiyor. Delhi, Mumbai, Karwar, Tirumala, Vasco, Rajasthan gibi şehirlerde bu yasağa uyuluyor.
5. Mynmar (Burma)
Resmî adıyla Myanmar Birliği Cumhuriyeti olan ülke de bu yasağı uygulayanlar arasında yerini alıyor.
6. Bangladeş
Bangladeş’in 1988 ve 1998 sel felaketlerinden sorumlu tuttuğu plastik poşetler Bangladeş’te 2002 yılından bu yana kullanılmıyor. Plastik poşetler drenaj sistemini tıkadığı için büyük sel felaketlerine sebep olabiliyor.
7. Ruanda
Afrika kıtasında yer alan bu ülkede uzun süredir plastik poşet kullanılmıyor. Dünyadaki en temiz ülkelerden biri olarak biliniyor.
8. Avustralya
Her yıl yaklaşık 6.7 milyar atık plastik poşetin çıktığı düşünülen Avustralya’da plastik poşet kullanım yasağı ilk olarak Sidney kentinde uygulanmaya başladı.
9. İstanbul
2010 yılının mart ayında Kadıköy ilçesinde plastik poşet kullanımının yasaklandığı duyuruldu. Plastik poşet yasağının tam olarak işleyip işlemediğini bilmesek de doğa dostu uygulamalardan biri olduğu aşikar.
10. Fas
Amerika’dan sonra plastik poşet kullanımının en yaygın görüldüğü ülkelerden biriydi. Bu yasağa halk başta çok tepki gösterdi. Markete gittiğimizde ıvır zıvır torbası olarak kullanmak için plastik poşetleri çantalara doldurduğumuzu düşünürsek bizim ülkemizde de bu yasak başta çok tepki toplayacağa benziyor.
11. Eritre
Doğu Afrika’nın kuzeyinde yer alan bu ülkede 2005 yılında konulan yasa ile ülkedeki çoğu mağaza ve markette plastik poşet kullanımı yasaklandı.
Türkiye genelinde yasağın uygulanmasına az kaldı. Şimdiden file ve bez torbalarınızı hazırlayın deriz, düşüncesi bile keyifli.