Fotoğraf düzenleme için Photoshop, muhtemelen herhangi bir fotoğrafçı veya grafik tasarımcının hayati bir aracıdır. Bu program, sadece fotoğrafları iyileştirmek ve dijital resimler yapmakla kalmaz, aynı zamanda videoları düzenlemek için de oldukça etkilidir. Ancak, Photoshop’un tüm bu yeteneklere sahip olmasının yanı sıra, Photoshop benzeri programlar arayanlar için birçok uygun ve ucuz seçenek vardır.
Özellikle eğlence ya da hobi amaçlı fotoğraf düzenleme yapanlar, Photoshop’un maliyetini oldukça yüksek bulabilirler. Neyse ki, bu Photoshop benzeri fotoğraf düzenleme uygulamalarını kullanmak için tek bir kuruş bile harcamanıza gerek yok. Bu alternatif uygulamalar, bazıları Photoshop kadar özelliklerle dolu olmakla birlikte, diğerleri ise yeni başlayanlar için daha temel ve kolay kullanımlı araçlar sunar.
Photoshop benzeri programlar arasında, internet tarayıcısı üzerinden doğrudan kullanılabilen seçenekler de bulunmaktadır. Bu, herhangi bir kurulum gerektirmez. Kısacası, Photoshop kadar güçlü bir uygulama aramıyorsanız veya bütçeniz bu programı satın almak için yeterli değilse Photoshop benzeri alternatifler arasında birçok mükemmel seçenek bulabilirsiniz.
Photopea
Photopea, gelişmiş fotoğraf düzenleme ihtiyaçları için en iyi ücretsiz seçeneklerden biridir. Kement ile seçme, damlalık ve nokta iyileştirme fırçası gibi araçlardan oluşan bir yelpazeye sahiptir. Ayrıca tipik olarak sadece jpg, png ve gif dosyalarını değil, aynı zamanda Adobe Photoshop, Illustrator, XD ve hatta GIMP formatındaki dosyalarını da destekler.
Photopea, arayüz açısından Photoshop’a oldukça benzerlik gösteriyor. Ortada belge penceresi, solda araç çubuğu, sağda yan panel ve üstte araç ayarları yer alıyor. Photoshop’u sık kullananlar ve alışık olan herkes Photopea’ya kolaylıkla uyum sağlayacaktır.
Kullanıcıların uygulamayı kullanmak için bir hesap oluşturmasına gerek yoktur. Fakat dosyaların kaydedilmesine olarak sağlayan ücretsiz 0,5 GB PeaDrive için Google, Microsoft, Facebook veya GitHub hesapları kullanılarak kaydedilebilir.
Photopea’nın bir diğer güzel yanı ise tarayıcı tabanlı bir düzenleme aracı olmasına rağmen internet bağlantısı kesildikten sonra bile tamamen işlevsel kalmasıdır. Tek yapılması gereken web sitesine gitmektir, kullanıcılar sayfaya eriştikten sonra çevrim dışı olmakta özgürdür. Bu yüzden Photopea, hareket halindeyken düzenleme yapmak için mükemmel bir araçtır.
Bununla birlikte Photopea’nın tek dezavantajı, çalışma alanının yan tarafında görüntülenen rahatsız edici derecede dikkat dağıtıcı reklamlardır. Fakat bunlardan kurtulmak için premium sürüme yükseltme gibi bir imkânınız olduğunu da söyleyelim.
İlginizi Çekebilir:
Yapay Zeka Destekli En İyi 8 Görüntü Oluşturma Uygulaması
Pixlr
Pixlr, bu listeye almamızın sebebi hem amatör hem de profesyonel tasarımcılara hitap etmesidir. Aracın, Pixlr X ve Pixlr E şeklinde iki ayrı çeşidi bulunmaktadır.
Fotoğraf düzenleme konusunda nispeten yeni olan ve yoğun arayüzlerden kolayca bunalanlar için Pixlr X harika bir başlangıç noktasıdır. Metin kutusu aracı, kement ile seçme, kırpma, döndürme ve efektler dahil olmak üzere herhangi bir görüntüyü düzenlemek için gereken temel araçlarla birlikte gelir. Öte yandan, daha gelişmiş araçlar arayanlar için Pixlr E tercih edilebilir.
Pixlr, Photoshop’a benzer şekilde tasarlanmıştır. Bu nedenle ileri düzey kullanıcılar çalışma alanında gezinirken herhangi bir sorun yaşamayacaktır. Ayrıca iyileştirme araçları, klonlama ve katmanlar gibi herhangi bir gelişmiş araçta bulunabilecek tipik araçları da sunar. Araçların her iki Pixlr sürümünde de bulabileceği, çoğu sosyal medya kullanımı için olan (örneğin, Facebook kapağı, Twitch banner’ı ve TikTok videosu) bir dizi hazır şablon bulunmaktadır.
Pixlr X ve Pixlr E’nin üstünde, düzenleme araçlarının kullanabileceği ayrı bir Batch Editor web uygulaması vardır. Bu uygulama aynı anda birden fazla fotoğrafı yeniden boyutlandırır, parlaklığını değiştirebilir ve kırpabilir. Böylece kullanıcılar, farklı görüntülerde tekrarlanan aynı düzenlemeleri yapma zahmetinden kurtarılıyor.
Photopea gibi, kullanıcılar Pixlr uygulamasını da çevrim dışı olarak kullanabilir. Ancak uygulamadan en iyi şekilde yararlanmak için araçların premium sürümünü satın almak gerekiyor, çünkü ücretsiz sürüm yalnızca sınırlı özelliklerle birlikte geliyor.
İlginizi Çekebilir:
Dikkat Çeken Performanslarıyla 2023 Yılına Damga Vuran En İyi 9 Dizüstü Bilgisayar
BeFunky
BeFunky ilk bakışta basit bir fotoğraf düzenleme aracı gibi görünse de esasında en az 50 farklı düzenleme aracına sahiptir. Kırpma, yeniden boyutlandırma, keskinleştirme ve pozlama gibi temel araçların yanı sıra leke düzenleme, diş beyazlatma ve zayıflatma gibi rötuş araçları için ayrı bir panele sahiptir.
Ayrıca kullanılabilecek 30’dan fazla efektin yanı sıra bir görüntüye ekleyebileceğiniz çok sayıda çerçeve, kaplama ve doku da bulunmaktadır. Kullanıcılar düzenleme için daha hızlı bir yaklaşım tercih ederse, düzenleyiciler BeFunky’nin AI görüntü geliştiricisini ve AI portre geliştiricisini kolayca kullanabilir. Bunlar fotoğrafları tek bir tıklamayla iyileştirebilir ve tek tek araçlarla deneme yapma zahmetinden kurtarır. Bununla birlikte, tasarımlarda filigran olmadan bu AI araçlarını kullanmak istiyorlarsa premium sürüme yükseltmeleri gerekecektir.
Tıpkı Pixlr gibi BeFunky de Instagram hikayelerinden Twitter başlıklarına kadar sosyal medya şablonlarıyla doludur. Ayrıca çevrim içi reklamcılık, kartlar ve kolajlar için şablonlar da bulabilirler. Kullanıcılar stok fotoğraflara ihtiyaç duyarsa, web uygulaması Pixabay ve Pexels’in izniyle yerleşik bir stok görsel kitaplığıyla birlikte geliyor. Ne yazık ki BeFunky internete bağlanmadan kullanılamıyor. Bazı BeFunky incelemelerinde bazı özelliklerde gecikmeler ve biçimlendirme sorunlarıyla karşılaşıldığından da bahsediliyor, bu nedenle herhangi bir karmaşık düzenlemeye dalmadan önce biraz test etmeye değer olabilir.
İlginizi Çekebilir:
Dizüstü Bilgisayarların Pil Ömrünü Uzatma Yolları: MacOS ve Windows İçin 7 Tavsiye
Adobe Express
Photoshop size pahalı ya da fazla karmaşık geliyorsa Adobe’nin ücretsiz fotoğraf düzenleme uygulaması Express’e göz atmak isteyebilirsiniz. Adobe Express, herhangi bir kredi kartı veya abonelik gerektirmeyen çevrim içi bir araçtır.
Kullanıcılar, Adobe Express araçlarını herhangi bir fotoğrafın arka planını kırpmak ve kaldırmak, videoları kırpmak ve birleştirmek ve PDF’leri düzenlemek ve derlemek için kullanabilir. Photoshop’un tıka basa dolu arayüzünün aksine Adobe Express, daha az menü ve araçla daha temiz bir arayüzle gelmektedir. Tasarım konusunda acemi olanlar için Adobe Express ideal bir seçimdir.
Diğer fotoğraf düzenleme uygulamalarına benzer şekilde, Adobe Express de aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli ücretsiz ve premium şablonlara sahiptir. İlanlar, Instagram gönderileri, hikayeleri, logolar ve diğerleri için şablonlar vardır. Kullanıcılar ayrıca tasarımları doğrudan web uygulamasından önde gelen sosyal medya kanallarında kolayca yayınlayabilirler.
Adobe Express’in sosyal medya yöneticileri için başka bir kullanışlı özelliği de içerik zamanlayıcısıdır. İçerik zamanlayıcıyla birlikte kullanıcılar, web uygulamasında sosyal ağlara bağlayarak, kullanıcının belirlediği tarih ve saatte tasarımları otomatik olarak yayınlayacaktır. Fakat ayda ikiden fazla gönderi planlamak isteyen kullanıcıların premium plana geçmesi gerekecektir.
İlginizi Çekebilir:
Android Telefonları Hızlandırmak İçin Yapmanız Gereken 10 Şey
Canva
Kullanıcıların ihtiyacı olan tek şey basit fotoğraf düzenleme araçlarıysa, Canva bu işi kolayca halledebilir. Bu web tabanlı çevrim içi grafik tasarım platformu, aynı zamanda en iyi ücretsiz Android fotoğraf düzenleme uygulamalarından biridir ve kabul etmek gerekir ki, Photoshop kadar özellik dolu değildir.
Ancak, kesme, renk ayarlama, arka plan kaldırıcı ve filtre/efekt ekleme gibi temel Photoshop benzeri özelliklerle gelir. En güzel yanı, kullanıcıların birçok düğme ve araç çubuğuyla uğraşmakta zorlanmayacak olmasıdır çünkü Canva’nın arayüzü çok daha minimal, sezgisel ve acemi dostudur.
Öte yandan, uygulama daha çok sosyal medya grafiklerini tasarlamaya yöneliktir. Kullanıcıların bir görüntüye ekleyebileceği çizgiler ve şekillerden hareketli çıkartmalar ve videolara kadar çeşitli bir element koleksiyonuna sahiptir. Grafik tasarıma yeni başlayanlar ve sıfırdan bir tasarım oluşturmak istemeyenler için Canva, yüzlerce şablon sunar. Faturalar, davetiyeler ve hatta sunumlar için şablonlar bulabilirsiniz.
Ayrıca Canva’da oluşturulan her şeyi, tasarımı oluşturma konusunda ortaklık yapmak istedikleri takdirde diğerleriyle paylaşabilirler. Kullanıcılar ayrıca tasarımlarını doğrudan Instagram, Facebook, Twitter ve TikTok dahil olmak üzere sosyal medya sitelerine paylaşabilir ve yayınlayabilir. Ne yazık ki, kullanıcılar tasarımı bir Photoshop dosyasına aktarma seçeneğini bulamaz. Son olarak Canva çevrim dışı kullanılamaz.
İlginizi Çekebilir:
iPad ve iPhone Kullanıcılarının Mutlaka Denemesi Gereken 7 Özellik
Kaynak: 1