Apple’ın en yeni akıllı telefonları olan iPhone XS, iPhone XS Max ve iPhone XR bu ay kendilerini gösterdiler. Her zamanki gibi büyük ses getiren bu yeni akıllı telefonlar, yine her zamanki gibi Türk Lirası ile hesaplandıklarında dudak uçuklatan fiyatlarla satılacaklar. Peki hiç düşündünüz mü, sürekli yüksek fiyatlarıyla konuştuğumuz iPhone’lar üretim bandında Apple’a kaç dolara mâl oluyorlar? Bu listemizde, bir adet iPhone XS Max üretmenin Apple için kaç dolara patladığını detaylarıyla göreceksiniz.
Ekran maliyeti
Apple’ın yeni üst düzey akıllı telefonu olan iPhone XS Max’ın en pahalı donanımı ekranı. Üzerinde 6,5 inç boyutlu OLED teknolojili ve 1242 x 2688 (FHD+) Piksel çözünürlüklü Super Retina ekran barındıran telefon, bu ekrana sahip olmak için Apple’ın kasasından 80,50 dolar alıyor. Yüksek çözünürlüklü parlak görüntü rekabeti için Apple’ın cihaz başına ayırdığı bu maliyet bedeli hiç de göz ardı edilecek bir rakam değil.
Yongaseti maliyeti
iPhone XS Max’a güç veren Apple A12 Bionic yongaseti, üzerinde iki ana işlemci çekirdeği ve dört yardımcı işlemci çekirdeğiyle birlikte toplam altı işlemci çekirdeği barındırıyor. Buna ek olarak telefonda M12 hareket işlemcisi de hareket takibini en detaylı şekilde yapmak için bulunuyor. 7 nm CPU üretim teknolojisiyle geliştirilmiş olan Apple A12 Bionic yongaseti telefonun en pahalı ikinci bileşeni konumunda. Bu parçanın Apple’a maliyeti 72 dolar oluyor.
Depolama birimi maliyeti
iPhone XS Max’ın 256 GB’lık modeli baz alınarak yapılan hesaplamada cihazın en pahalı üçüncü bileşeni depolama birimi oluyor. Neredeyse SSD hızında çalışan 256 GB’lık dahili depolama birimi için Apple, cihaz başına 64 dolar ödüyor. Bu maliyet tabii ki daha düşük kapasiteli iPhone XS Max modelinde biraz daha aşağıya inerken 512 GB’lık modelde epey yukarı çıkıyor. Telefonun 64 GB, 256 GB ve 512 GB’lık kapasite seçenekleri bulunduğu için maliyet hesaplamasında ortanca kapasiteli model tercih edilmiş.
Kameraların maliyeti
iPhone XS Max’ta önde F2.2 diyafram açıklığına sahip, 1080p çözünürlükte 60 FPS video kaydedebilen 7 MP selfie kamerası bulunuyor. Arkada ise biri F1.8 diğeri F2.4 diyafram açıklığı sunan 12 MP + 12 MP çözünürlüklü çift ana kamera yer alıyor. Ana kamerasında OIS (Optik Görüntü Sabitleyici), 4K Ultra HD 60 FPS video kayıt özelliği ve 2x optik zum gibi önemli teknolojiler barındıran iPhone XS Max, bu özelliklere sahip olmak için Apple’dan cihaz başına 44 dolar çıkmasına sebep oluyor.
Gövde ve mekanik bileşenlerin maliyeti
Apple’ın yeni iPhone’unda metal gövde, çizilmeye dayanıklı camlar ve yüksek işçiliğe sahip mekanik bileşenler de dikkat çekiyor. Tüm bu parçaların Apple’a maliyeti cihaz başına 55 dolar oluyor. Üst düzey tasarım bileşenlerinin bedeli açıkçası hiç de ucuz görünmüyor.
Diğer maliyetler
Saydığımız tüm bu maliyet kalemlerinin dışında batarya, kutulama, şarj cihazı, kulaklık vs. birçok gider var. Tüm bunların toplamının da Apple’a 127,5 dolara patladığı tahmin ediliyor.
Sonuç olarak üretim bandından çıkan bir iPhone XS Max 256 GB, tüm maliyet giderleri düşünüldüğünde Apple’a 443 dolara mâl oluyor. Bu rakamın üzerine pazarlama, ar-ge, iş gücü, kâr marjı gibi giderler eklendiğinde ise telefonun fiyatı 1249 dolara yükseliyor. Kısacası Apple’ın kasasında neden bu kadar büyük miktarda nakit olduğunu bu tablo açıkça gösteriyor.
Kaynak: 1