Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından, küresel ekonomide şok etkilerinin yaşanacağı belirtilmişti. Ekonomik endişeler, yaptırımlar ve Rusya petrolüne ambargo uygulanması petrol ve doğal gaz fiyatlarının rekor seviyelere ulaşmasına neden oldu. Brent petrol 7 Mart Pazartesi günü 139 dolara çıkarak son 14 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Akaryakıt fiyatlarında dünya genelinde bir artış yaşanırken bunun ülkemizdeki yansımaları çok daha ciddi oldu. Peki brent petrol nedir? Akaryakıt fiyatları artmaya devam edecek mi? Detaylara birlikte bakalım.
Rusya – Ukrayna savaşına dair gelişmeler ve savaşın ekonomi üzerindeki yansımaları dünya gündeminden düşmüyor
Dünya petrol piyasasına yön veren Brent petrol, Kuzey Denizi’nden çıkarılan tatlı bir petrol türü. Londra Brent olarak da bilinen bu petrolün içinde %0,37 oranında sülfür bulunuyor. Bu da petrolün daha kolay işlenmesine yardımcı oluyor. Ham petrolü işleyen rafineriler için tatlı yani düşük sülfürlü petrolleri üretmek daha kolay. Kuzey Denizi’nden çıkarılan petrol, rafine edilmesi daha kolay olduğu için benzin ve dizel gibi yakıtlar üretmek için son derece uygun. ABD ve Avrupa ülkelerinin Rus petrolüne ambargo uygulamaya hazırlanması, Brent petrolün varil fiyatının da artmasıyla sonuçlandı. Peki fiyatlar artmaya devam edecek mi?
Uzmanlar, Rus petrolüne alternatif bulunamaz ve savaş uzarsa petrol fiyatlarının artmaya devam edeceği uyarısında bulunuyor
Dün akşam saatlerinde ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’dan petrol, doğal gaz ve kömür ithalatını yasakladığını duyurdu. İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise yıl içinde Rus petrolüne olan bağımlılığın azaltılacağını ve ithalatı aşamalı olarak durduracaklarını açıkladı. 9 Mart saat 13.00 itibarıyla Brent petrolün varil fiyatı 131,12 dolardan işlem görüyordu. Aynı saatlerde Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı da 126,16 dolardı. Norveç merkezli araştırma kuruluşu Rystad Energy’nin Petrol Piyasaları Müdürü Bjornar Tonhaugen, bu gelişmelerin arz endişelerini artırdığını ve bu nedenle petrol fiyatlarının yükseldiğini belirtiyor. Rusya’nın günlük 4,8 milyon varillik ham petrol ihracatı yaptığını belirten Tonhaugen, yeni kaynaklar bulunmadığı takdirde fiyatların artmaya devam edeceğini ifade ediyor.
Petrol fiyatlarındaki yükseliş Türkiye’de de akaryakıt fiyatlarının hızla yükselmesine neden oluyor
Özellikle son bir haftadır benzin ve motorine art arda zam geliyor. Benzinin litresi İstanbul’da 20.35, motorinin litresi ise 22.84 TL’den satılıyor. Küresel piyasalarda motorine olan talep benzinden daha yüksek. Aynı zamanda motorin üretilen rafinerilerin büyük bir kısmı Rusya’da bulunuyor. Bu nedenle motorin, benzinden daha fazla zamlanıyor. Öte yandan TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı nedeniyle küresel piyasalardaki zamlar ülkemizde daha derin hissediliyor. Kurda yaşanan sert yükseliş son bir yılda benzin fiyatlarının %166, motorinin ise %220 artmasına neden oldu. Hal böyle olunca Türkiye genelinde faaliyet gösteren şehirlerarası otobüs şirketleri ve servis araçları kontak kapatma noktasına geldi. Öte yandan bu gece akaryakıta tekrar zam geleceği belirtildi. Yaşanan zamlardan enflasyonun da olumsuz etkileneceği düşünülüyor. Vatandaşlar, benzin ve motorin fiyatlarındaki artış karşısında tepkilerini sosyal medyadan gösteriyor?