Kenya’dan, Birleşmiş Milletler tarafından ‘üçüncü dünya ülkesi’ olarak kabul edilen bir ülkeden gözleri yaşartan bir olayla karşınızdayız. Kenya’da bir Fen Bilgisi öğretmeni olan Peter Tabichi, maaşının yüzde seksen kadarlık bir kısmını dersine giren yoksul öğrencilere veriyor. Tabichi geçtiğimiz günlerde ‘Dünyanın En İyi Öğretmeni’ ödülüne layık görüldü.
Kenya’da Nakuru olarak adlandırılan bir kırsalda öğretmenlik yapıyor Peter Tabichi
Peter Tabichi Kenya, Nakuru’da eğitim verdiği öğrencilerine maaşının büyük bir kısmını bağışladığı için 1 milyon dolarlık bir ödüle layık görüldü. ‘2019 Küresel Öğretmen Ödülü’nü kazanan Tabichi bu örnek davranışıyla dünyada gündeme oturdu.
Peter Tabichi kitap, kalem, üniforma gibi ihtiyaçlarını karşılayamayan öğrencilerine yardım ediyor
A math and physics teacher from rural #Kenya, who gives away 80% of his monthly income to help the poor, has won a $1 million prize. Peter Tabichi, who is also a Franciscan brother, was awarded the Varkey Foundation Global Teacher Prize in Dubai, UAE on Sunday 24th, March 2019. pic.twitter.com/Sw22lHAype
— Kampala Dispatch (@dispatchug) March 25, 2019
Öğretmenliği dışında aynı zamanda bir rahip olan Peter Tabichi kazandığı maaşıyla öğrencilerinin hayati ihtiyaçlarını karşılıyor.
Peter Tabichi’ye göre tek sorun para değil
Kenya birçok toplumsal ve ekonomik sorunla sürekli olarak baş eden karmaşık bir coğrafya. Bu sosyal ve politik sorunlardan en büyüğü ise erken evlilik problemi. Tabichi çocukların eğitimlerine devam etmeleri için çabalarken bir yandan da aileleri erken evliliğe katkıda bulunmamaları için ikna etmeye çalışıyor.
Peter Tabichi’nin ders verdiği çocukların büyük bir kısmı öksüz ya da yetim kimseler
“Bu çocukların tek sorunları para da değil. Çoğu ya öksüz ya da yetim” diyor 36 yaşındaki öğretmen Peter Tabichi. Bu problemlerin yanı sıra çocuklar okullarına gidebilmek için her gün altı kilometreden fazla bir mesafeyi kat etmeleri gerekiyor.
Yardımsever öğretmenin Kenya ve Afrika için temennileri ve beklentileri yüksek
”Afrika artık genç bilim insanları, mühendisler, bir gün dünyanın dört bir yanında adını duyuracak girişimciler yaratacak. Kız çocuklar da bu hikayenin en önemli kahramanı olacak.” diyor Tabichi.
”Kız çocuklar da bu hikayenin en önemli kahramanı olacak”
”Afrika’da artık gündüz hakim. Gökyüzü apaçık. Gün hala genç ve Afrika için sıfırdan yazılmayı bekleyen boş ve beyaz bir sayfa var. Artık zaman Afrika’nın zamanı.”