Amerikalı ünlü yazar Stephen King, bugüne kadar kült haline gelen pek çok korku ve gerilim romanı kaleme aldı. Haliyle King’in evrenlerinde yer alan pek çok kurgusal karakter, milyonlarca okuyucu için gerçek birer korku nesnesi haline geldi. Ancak hiçbiri, King’in “It” (O) isimli romanındaki sadist palyaço Pennywise kadar korkutucu değildi!
İlk defa 1986 yılında okuyucu ile buluşan roman ilerleyen yıllarda beyaz perdeye ve televizyon ekranlarına uyarlandı. Böylece Pennywise’ın korkunç sureti daha çok bilinir oldu. Öte yandan Pennywise her ne kadar King tarafından yaratılan kurgusal bir karakter olsa da milyonlarca insana yaşattığı korku son derece gerçekti! İşte tüm zamanların en korkunç palyaçosu Pennywise hakkında bilmeniz gereken 7 ilginç gerçek…
1. Stephen King’e göre çocukların en fazla korktuğu şey palyaçolar
Koulrofobi isimli kavram yani “palyaço korkusu,” kitabın yazıldığı 1986’dan önce de biliniyordu. Ancak King yeni korku romanı için çalışmaya başladığında pek çok yaratığı bünyesinde barındıran bir karakter yaratmak istedi. Bu karakterde vampirlerden, mumyalardan ve daha pek çok kötü yaratıktan izler olmasını istiyordu.
İlerleyen dönemde yeni kitabı için çalışmalarını yoğunlaştıran King, “çocukları dünyadaki her şeyden daha çok ne korkutur?” sorusuna yanıt aramaya başladı. King’in bu soruya verdiği yanıt, son derece isabetliydi: Palyaçolar! İşte It kitabının korkunç kötüsü Pennywise bu şekilde ortaya çıktı…
2. Pennywise’ın en büyük düşmanı bir kaplumbağa
Kötü palyaço Pennywise, yalnızca It isimli eserde değil, King’in farklı kitaplarında da bahsi geçen bir karakter. Yani aslında King tarafından yaratılan ve “Macroverse” ismi verilen geniş evrende yer alan karakterlerden biri. Üstelik bu evrendeki en kötü yaratıklar arasında zirveyi zorluyor. Haliyle bu evrende iyi karakterler de var.
Hem kurgu hem de gerçek evrende onlarca insanın kabusu haline gelen Pennywise’ın korkulu rüyası ise daha çok “The Dark Tower” (Kara Kule) isimli kitap serisinde bahsi geçen Maturin isimli bir kaplumbağa.
3. 1990 yılında gösterime giren mini-dizide Pennywise rolü için düşünülen isimlerden biri müzisyen Alice Cooper’dı
Ancak Pennywise, İngiliz aktör Tim Curry tarafından canlandırıldı.
4. Tim Curry, bir röportajında dizideki çocuklardan birini gerçekten korkuttuğunu açıkladı
İkonik kâğıttan gemi yüzdürme sahnesinde Georgie Denbrough isimli karaktere hayat veren çocuk oyuncu Tony Dakota, çekimler sırasında karşısındaki palyaçodan gerçekten korkmuştu! Curry katıldığı bir söyleşide, Dakota’nın sahneyi yarıda keserek kendisine “Beni korkutuyorsun” dediğini açıkladı. Curry buna karşılık çocuğa, “Üzgünüm, yapmam gerekiyor” şeklinde bir karşılık verdiğini de dile getirdi.
5. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ünlü seri katil John Wayne Gacy, sıkı bir Pennywise hayranıydı
Amerika Birleşik Devletleri’nde 33 insanı acımasızca katleden Gacy, 1994 yılında zehirli iğne ile idam edildi. Ancak ölmeden önceki vaktinin çoğunu hapishanede resim yaparak geçirdi. Gacy’nin çizdiği resimler arasında hayranı olduğu Pennywise’ın portreleri de vardı.
6. Pennywise, King’in farklı romanlarında da yer alıyor
Korkunç palyaçonun ortaya çıktığı tek roman It değil. 1987 yılında yazılan “The Tommyknockers” (Şeffaf) ve 2001 tarihinde okuyucu ile buluşan ”Dreamcatcher” (Rüya Avcısı) Pennywise’ın görüldüğü diğer King eserleri.
7. Şimdiye kadar beyaz perdede veya sinemada iki farklı Pennywise görmüş olabilirsiniz. Ancak muhtemelen hiç görmediğiniz bir Pennywise daha var!
1990 yılındaki uyarlamada Pennywise, Tim Curry tarafından canlandırıldı. 2017 yılındaki filmde ise korkunç palyaçoya Bill Skarsgard hayat verdi. Ancak Pennywise 2017’den çok daha önce televizyon ekranlarında ortaya çıkmıştı. Hem de Hindistan’da! 1998 yılında “Woh” adlı 52 bölümlük dizide MM Faruqui isimli bir oyuncu Pennywise’a oldukça benzeyen bir palyaçoyu canlandırıyordu.
Ancak bu Hint versiyonunda korkunç palyaçonun hikâyesinde bazı ufak değişiklikler yapılmıştı. Örneğin orijinal hikâyedeki Main’deki Derry kasabası gitmiş, yerine Hindistan’ın Panchgani kasabası gelmişti. Ayrıca, MM Faruqui tarafından canlandırılan palyaçonun kötülüklerinin altında, kısa boylu olduğu için kendisiyle alay edilmesi yatıyordu…
Kaynak: 1