Özellikle son zamanlarda bu tarz haberler gündeme gelse de, aslında filler, yüzyıllardır insanlığın zulmüne en çok maruz kalan hayvan türü. Çünkü onlar fazlaca gelişen(!) insanlığa rağmen hala köleleştiriliyor, sirklerde sergileniyor ve en kötüsü de dişleri yüzünden öldürülüyor. Hatta öyle ki, filler insanların zulmünden kaçmak için evrimleşerek artık dişsiz dünyaya geliyorlar.
Durum gerçekten dehşet verici. Ancak bir de ince ruhu yüzünden, koca dünyayı kurtarabileceğine yürekten inandığımız insanlar var. İşte müzisyen Paul Barton da bunlardan biri.
Paul Barton, İngitere’de yaşayan bir müzisyen-di. Ta ki fillerle ilgilenebilmek için Tayland’a taşınana kadar
Barton, artık müziğini insanlar için değil; Kuzey Tayland’da bulunan ve gönüllü bir barınak olan Elephantsworld’deki yaşlı ve yaralı filler için yapıyor
Elephantsword, 6 yıl önce kurulan, 15 file yuva olan, içindeki gönüllülerle birlikte tamamen fillerin bakımı ve beslenmesi için çalışan bir barınak. Barton da şimdi, Bangkok- Kanchanaburi Dağı’nda özel bakım altında bulunan ve gözleri görmeyen bu filler için piyano çalıyor.
Barton’ın, fillere piyano çalma fikrine ilham olan hikayesi Pla Ra ismindeki kör bir savan fili ile başlamış
“Hepsi Barna çimi yiyorlardı ve fillerin yiyebilecekleri kadar yedikleri, hiçbir anlarını harcamak istemedikleri çünkü bir daha bulamayacakları anlarından biriydi. Pla Ra, bir ağız dolusu çimle piyanonun başındaydı ve ben Beethoven çalmaya başladım. Daha ilk notaları çaldığım anda, ağzının iki tarafından da çiğnenmiş otlar sarkmış şekilde çiğnemeyi bıraktı. Eserin sonuna kadar öyle kaldı. Ne zaman Pla Ra için bir şeyler çalsam, piyano veya flüt, her zaman aynı tepkiyi gösteriyordu. Bir müddet ayakta dururdu sonra da hortumunu kıvırır ve parça bitene kadar ağzında tutardı. Şarkı ne kadar uzun olursa olsun öyle dururdu.”
O, daha önceki deneyimlerinden hareketle fillerin klasik müziği çok sevdiğini söylüyor ve ekliyor: “Fillerin bu müziği dinlemekten hoşlandığını, çıkardıkları ses ve hareketlerinden anlıyorum ve bu beni çok mutlu ediyor.”
Bu hassas davranışıyla dünyada bir ilki gerçekleştiren Barton, ayrıca kendi piyanosunun tuşlarının plastik olduğunu özellikle vurguluyor…
Çünkü acı ama gerçek: Birçok marka piyano tuşlarını hala fildişinden üretiyor
“Fildişi ticareti önüne geçemediğimiz bir acı, bu beni çok üzüyor.” Böyle söylüyor Barton. Ve bu yaralı fillere piyano çalarak, aslında yaşanan insanlık suçu için hepimiz adına onlardan özür diliyor…
İşte Barton’un müziği yüzünden mutluluğu gözünden okunan tatlı filler ?
Biz sizi yeriz yahu! ?