Pasif-agresif kişilik bozukluğu basitçe, başta öfke olmak üzere çeşitli olumsuz duyguları doğrudan açığa vurmak yerine dolaylı olarak ifade etmek şeklinde tanımlanıyor. Pasif-agresif kişilik bozukluğuna sahip kişiler, insanların istek ve düşüncelerini sürekli eleştiren, bu isteklere karşı direnç gösteren, ağırdan alan ve hatta engelleyen insanlar olarak biliniyor. Bununla birlikte pasif-agresif davranışlar her zaman klinik bir vaka şeklinde ortaya çıkmıyor. Hatta pek çok insan farkında olmadan, gündelik yaşamda pasif-agresif davranışlar sergiliyor. Pasif-agresif kişilik özellikleri en çok da ikili sohbetlerde, konuşmalarda ortaya çıkıyor! Nasıl mı? Elbette, çoğu zaman farkında olmadan kurulan pasif-agresif cümlelerle. İşte insanların size olan saygısını azaltabilecek 5 pasif-agresif cümle örneği.
1. “Dostça bir hatırlatma…”
Pek çok iletişim uzmanına göre “dostça bir hatırlatma,” cümlesiyle başlayan konuşmalar, gereksiz şekilde dikkat çekme isteğinin dışa vurumu. Bununla birlikte uzmanlara göre sohbete bu cümle ile başlayan kişiler, asıl niyetlerini veya isteklerini kamufle etme amacı taşıyor. En azından o şekilde değerlendiriliyor. Son olarak “dostça bir hatırlatma,” ile başlayan giriş cümlesi, çoğu zaman otorite kurma çabasının bir ürünü olarak algılanıyor.
2. “Yanlış anlama ama…”
Uzmanlara göre “yanlış anlama ama” ile başlayan cümleler, öfkeli ve saldırgan bir tutumun ön sözünden başka bir şey değil! Üstelik pek çok insan tarafından da bu şekilde algılanıyor. Çünkü “yanlış anlama ama” bir bakıma, “biraz sonra seni incitecek şeyler söyleyecek ve sana kaba davranacağım” cümlesinin üstü kapalı ve sözde naif biçimi!
Peki, karşı tarafın yanlış anlama ihtimali bulunduğuna inandığınız bir konuşmaya nasıl başlamalısınız? Uzmanlara göre “Konuşmak için iyi bir zaman mı?” “Beni rahatsız eden bir şey var.” “… konusunda endişeliyim, bu konuda konuşmak istiyorum.” gibi giriş cümleleri sayesinde çok daha sağlıklı bir iletişim kurabilir, pasif-agresif davranış ve konuşma biçimlerinden uzak durmayı başarabilirsiniz.
3. “Anladım.”
“Anladım,” gündelik yaşamda sıklıkla kullanılıyor. Bazen, bir şeyi gerçekten anladığımız ifade etmek için, bazen de onaylamak için “anladım” diyoruz. Ancak bu sihirli cümlenin bazı versiyonları, oldukça güçlü pasif-agresif işaretler barındırabilir.
Çünkü bu cümle, bazı durumlarda öfkenin, üzüntünün veya küçümsemenin ifadesine dönüşebiliyor. Üstelik karşı tarafın gerçek duygunuzu anlamasını da imkânsız hale getirerek. Bu nedenle konuştuğunuz kişilerin size olan saygılarında bir azalma olmasını istemiyorsanız, “Anladım.” cümlesini ikincil anlamlarıyla kullanmaktan kaçının. Bunun yerine duygu ve düşüncelerinizi doğrudan ve yalın bir şekilde ifade etmeyi deneyin.
4. “Ne durumdayız?”
Uzmanlara göre pasif-agresif emarelerle dolu konuşmalara özellikle iş hayatında sıklıkla rastlanıyor. “Verdiğim görevle ilgili ne durumdayız?” “Son projede ne durumdayız?” gibi cümleler, yapılması istenen işin daha yumuşak bir şekilde ifade edilmesi görünebilir. Ancak aynı zamanda pasif-agresif davranışın da bir yansımasıdır.
Çünkü pasif-agresif cümlelerin temelinde bir şeyleri gizleme veya olmadığı şekilde ifade etme çabası vardır. Bu nedenle özellikle iş hayatınızda açık sözlü olmanızda fayda var. Çünkü iş arkadaşlarınız tarafından açık sözlü birisi olarak anılmak, pasif-agresif bir kişi olarak nitelendirilmekten çok daha iyi.
5. “Yapmak istediğin buysa!”
“Yapmak istediğin buysa,” “Yaptığın şeyi onaylamıyorum,” cümlesinin kulağa hoş gelen halidir! Üstelik çoğu zaman içerisinde yeteri kadar alay, küçümseme ve suçlama da barındırır!
Kaynak: 1