Birine aşık olduğunuzda hayatınızı onunla geçirmek istersiniz. Bunun için atılacak ilk adımlardan biri de aynı eve taşınmaktır. Kimi çiftler bu kararı diğerlerinden çok daha hızlı alırlar. Her ilişkinin dinamiği farklı olsa da uzmanlara göre birlikte yaşamadan önce netleştirilmesi gereken bazı konular vardır. Partnerinizle birlikte yaşamadan önce cevaplamanız gereken soruları araştırdık ve yazdık. Eğer sizin de aklınızdan partnerinizle birlikte yaşamak geçiyorsa doğru yerdesiniz! ? İşte aynı eve taşınmadan önce bilmeniz gerekenler…
Birlikte yaşamadan önce ne kadar beklemelisiniz?
Uzmanlara göre ilişkinin kalitesi, ne kadar süre birlikte olduğunuzdan çok daha önemli. Kaliteli bir ilişkinin en önemli özelliklerinden biri zor konular hakkında sağlıklı bir şekilde iletişim kurabilme becerisine sahip olmaktır. Çiftlerin birbirlerinin inançlarını ve fikirlerini anlamaya istekli olmaları, çözüm aramaları gerekir.
Partnerinizin ilişkinin dışında nasıl davrandığını gözlemlemek de önemlidir. Zira size nasıl davrandığı kadar başkalarına nasıl davrandığı da önemlidir. Partnerinizin diğer insanlarla olan iletişimini gözlemleyerek değerlerinizin örtüşüp örtüşmediğini daha iyi değerlendirebilirsiniz.
Peki ya üç, altı ya da dokuz ay sonra birlikte yaşamak? Eğer henüz bu zaman dilimlerinden birini doldurmadıysanız birlikte yaşama kararı almak için erken olabilir. Tabii her ilişkinin özel olduğunu ve durumun değişkenlik gösterebileceğini de unutmamalısınız. Kimi çiftler hızlı kararlar almalarına rağmen harika birliktelikler yaşarlar, kimileri ise bu kadar şanslı değildir. Önemli olan zaman değil, ilişkinin kalitesi!
Birlikte yaşamadan önce neleri konuşmalısınız?
- İlk olarak birlikte yaşamak için motivasyonlarınızdan bahsetmelisiniz. Konu aynı eve taşınmak olduğunda dürüst ve açık bir konuşma yapmak çok önemlidir. Sizi birlikte yaşamaya iten şeylerin neler olduğunu gözden geçirin. Uzmanlara göre birlikte yaşamaya başladıktan sonra karşılaşılan en büyük mutsuzluk kaynağı, farklı beklentilerdir. Örneğin taraflardan biri daha ekonomik olduğu için birlikte yaşamayı tercih ediyor olabilir. Diğeri ise bunu evliliğe giden yolda bir adım olarak görebilir. Kısacası neden birlikte hareket ettiğinizi konuşmalı, aynı sayfada olup olmadığınızı değerlendirmelisiniz.
- Sormanız gereken bir diğer soru da birlikte yaşamanın nasıl olacağıdır. Birlikte hareket ettiğinizde bunu nasıl yapmayı planlıyorsunuz? Örneğin biri diğerini kırdığında bununla nasıl başa çıkmayı düşünüyorsunuz? Ayrıca kimin hangi ev işlerinden sorumlu olacağına da değinmeli, mali durumunuz için bir plan hazırlamalısınız.
Birlikte yaşamak için doğru bir zaman olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Yukarıda bahsettiğimiz iki önemli konuyu tartışmak, birlikte yaşamak için doğru zaman olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir. Bunlara ek olarak zor konuları tartışıp tartışamadığınızı ya da partnerinizin diğer insanlarla nasıl bir etkileşim kurduğunu değerlendirmek de iyi bir fikirdir. Hazır olduğunuzu gösteren en önemli işaretlerden birisi ilişkinizin karşılıklı olmasıdır. Her iki insan da ilişkinin onlara eskisinden daha iyi hissettirdiğini düşünüyorsa ve aradıkları güveni, desteği ve sevgiyi bulduklarına inanıyorsa birlikte yaşamak yerinde bir karar olabilir. Elbette burada kast ettiğimiz şey partnerinizden yararlanmak anlamına gelmiyor, aksine her iki tarafın da birbirinin hayatını kolaylaştırması gerekiyor. Taraflardan biri daha fazla fedakarlık yaptığını düşünüyorsa ilişkiyi sürdürmek güçleşecektir.
Peki hızlı karar almak ilişkinizi nasıl etkiler ?
Eğer güçlü bir temel oluşturmadıysanız birlikte yaşama kararını erken almak ilişkinizi mahvedebilir. İnsanlar, ilişkinin ilk bir yılında adeta balayında gibidir. Birbirlerinin kötü özelliklerini görmek istemezler. Oysa aynı evi paylaşmaya başladığınızda her şey gün yüzüne çıkar. Birlikte yaşamaya başladıktan sonra o insanın size göre olmadığını fark etmek ayrılmayı daha zor hale getirebilir. Eğer bir yıldan kısa bir sürede birlikte yaşama kararı alıyorsanız yukarıda bahsettiğimiz konuları açık ve net bir şekilde konuşmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Kaynak: 1