İkili ilişkiler sevginin yanında saygı ve güven duygusuna dayalı olarak kurulur. Çiftler arasında güven problemi yaşandığı zaman ilişkiler karmaşık bir hal alır ve kavgalar başlar. İki taraftan biri ya da her ikisi birbirine karşı güven duymadıklarında ilişki çekilmez bir hal alabilir. Özellikle günümüzde sosyal medyanın da popüler olmasıyla birlikte çiftlerin birbirleriyle olan ilişkileri de zarar görmeye başladı. Sosyal medyada yapılan paylaşımlar, beğenilen fotoğraflar hatta telefonlara indirilen uygulamalar bile çiftlerin tartışma konusu haline geldi. Hatta çiftler birbirlerinin kişisel hayatına bile müdahale etmeye başladılar. Sosyal medya şifrelerini paylaşmak, birbirlerinin telefonlarını kontrol etmek gibi. Günümüzde çoğu ilişkide yaşanan güven problemi sonucu partnerinizin telefonunuzu kontrol etmesinin ardındaki 8 psikolojik nedeni sizler için listeledik.
1. Özgüveninin düşük olması
İlişkilerde bir tarafın diğerine güven duymaması aslında özgüveninin olmadığı anlamına gelir. Kişi eğer parnetinin onu aldatacağını düşünüp endişe duyuyor ve partnerinin düşünüp mesajlarını, Whatsapp yazışmalarını, DM kutularını kontrol ediyorsa kendini partneri için yetersiz buluyor ve kendine güvenmiyor olabilir. Bu kişiler sürekli olarak sevildiklerini hissetme ve bir sorun olmadığına dair onaylanma ihtiyacı hissederler. İstikrarlı ve uzun süreli bir ilişkide olsa bile, bu tip insanlar eşlerinin daha iyisini hak ettiğine ve dolayısıyla başkalarına kolayca çekilebileceğine inanırlar.
2. İlişkinizden memnun olmaması
Sağlıklı bir ilişkide, her iki partner de koşulsuz olarak birbirlerine güvenir ve birbirlerinin mahremiyetine kişisel alanına saygı duyarlar. Ancak partnerlerden birinde güven konusunda kırılma başladıysa ilişkinizi sorgulayabilir. Muhtemelen bu kişi sadece ilişkinin gittiği yönden emin değildir. Ya da belki sizinle olmak isteyip istemediğine henüz karar vermemiştir. Ancak her iki durumda da, telefonunuza bakması hoş bir davranış değildir ve bu konu hakkında konuşmanız gerekir.
3. Sizi aldatmayı düşünüyor olması
Kişisel yaşamınıza yönelik sağlıksız bir merak , eşinizin derin düşüncelerinin bir yansıması olabileceği için aslında sizin için bir uyarı işareti olabilir . Başka bir deyişle, eğer bir kişi uygunsuz bir şeyin olacağından veya halihazırda gerçekleşmekte olduğundan şüpheleniyorsa, bu uygunsuz eylemleri gerçekten yapan kişi olabilir.
4. Güven problemi yaşıyor olması
Güven, sağlıklı bir ilişkinin temelidir. Birine güvenmek ise her zaman için kolay değildir, güven duygusu büyük ölçüde geçmiş deneyimlerinizden etkilenir. Bu nedenle eğer eşiniz onlara yalan söylediğinizi düşünüyorsa, büyük olasılıkla geçmişteki ilişkilerinde ona yalan söylenmiştir. Böyle kötü bir deneyimin ardından kişi aşırı hassas hale gelir ve sizin söylediğiniz herhangi bir masum jest veya söz, onun zihninde tehlike çanlarının çalmasına neden olabilir. Bu durumda, hafif paranoyak olan partneriniz, meraklılarının eylemlerinizle ilgili değil, onların geçmiş deneyimleriyle ilgili olduğunu anlamalı.
5. Sınırlarını bilmemesi
Her ilişkide, belirli sınırlar olmalıdır. Bu sınırlar kişisel alanınızı korumak için gereklidir. Ancak partnerinizin kendi sınırlarını bilmiyorsa, sizin kişisel alanınıza müdahale edebilir. Telefonunuzu karıştırmak da kişisel alanınızı sabote eden eylemlerden biridir. Ancak bu sağlıklı bir durum değildir. Bu nedenle, kişisel alanınıza saygı duyduğunuzu ve kimsenin istila etmesine izin vermeyeceğinizi açıkça belirtirseniz, eşiniz buna saygı duymak zorunda kalacaktır. Kural olarak, birisi sizin için gerçekten önemli olan basit şeylere dikkat etmezse, sizin belirlediğiniz duygusal, fiziksel veya diğer sınırları ihlal etme olasılığı daha yüksektir.
6. Açıkça konuşmaktan korkması
Partneriniz bir süredir tuhaf davranıyor ve telefonunuzu kontrol etmek istiyorsa, ona bunun nedenini sorabilirsiniz. Kendisi açık konuşmaktan korktuğu için telefonunuzu karıştırıyor olabilir. Muhtemelen zihninde sizin ondan gizli bir şeyler yaptığına dair düşünceler var ancak açıkça konuşursanız bunu çözebilirsiniz. İlişkilerde her iki tarafın birbirine dürüst olması ve sorunlarını açıkça ifade edebilmesi sağlıklı bir ilişki için gereklidir.
7. İlgiye ihtiyaç duyması
Partnerinizin son zamanlarda davranışlarında değişiklik seziyorsanız ve size karşı güveninin azalığını düşünüyorsanız, oturup ilişkinizde bir şeylerin değişip değişmediğini gözden geçirin. Hem kendi davranışlarınızı hem de onun davranışlarını değerlendirin. Belki de eşinizle eskisi kadar vakit geçirmiyorsunuz. Bu iş yoğunluğundan ya da farklı sıkıntılardan kaynaklanıyor olabilir. Ancak ilgiye ihtiyaç duyan partnerinizle açık konuşmazsanız sizdeki değişikliğin nedenini anlayamaz. Bilmediği ve anlam veremediği durumlar ise onun güvenini sarsabilir. Bazı durumlarda, iletişimsizlik bir kişinin telefonunuzu kontrol etmek gibi gurur duymadığı şeyleri yapmasını sağlar. Eşiniz hayatınızda neler olup bittiğini merak ediyor ve sizinle daha fazla zaman geçirmek istiyor, ancak bir nedenden ötürü kendini bu konuda rahat ifade edemiyor.
8. Ciddi bir ilişkiye hazır olmaması
Eşiniz telefonunuzu gizli gizli karıştırıyorsa, aslında bu sizinle konuşacak ve bir ilişki yürütebilecek kadar olgun olmadıklarının bir işareti olabilir. Yakalandıklarında ise kıskanmadıklarını yalnızca merak ettiklerini söyleyebilirler. Ancak telefonunuzu karıştırmak yerine bunu doğrudan size de sorabilirler. Eğer partneriniz size bu kadar basit bir bu kadar basit bir soru bile soramıyorsa, birlikte yaşamak veya bir aile planlamak gibi daha ciddi konular hakkında konuşmanız gerektiğinde ne hissedeceğini düşünün. Muhtemelen şu anda ciddi bir ilişki kurmaya hazır olmayabilir.
Kaynak: 1