Gelinlik giyme kültürü, evlilik törenlerinin ayrılmaz bir parçası kabul ediliyor. Hal böyle olunca kadınların giydiği gelinliğe özel bir önem atfediliyor. İster el yapımı ister pahalı tasarım bir gelinlik olsun her kadının mutlaka gelinlik hayali vardır. Kimi hayal ettiği gelinliği bulup giymek ister kiminin de gelinliklerle ilgili muhteşem planları vardır ancak aileden birileri bu fikre karşı çıkar. Nereden bakarsanız bakın gelinlik seçimi son derece zor bir iştir. Günümüzde her ne kadar sınırsız renk, kumaş ve model seçeneği olsa da gelinliğe yüklenen anlamlar nedeniyle bu seçim oldukça streslidir. Tarihin bazı dönemlerinde ise kadınların gelinlik seçme lüksü yoktu. Özellikle II. Dünya Savaşı sırasında evlenen kadınlar oldukça yaratıcı çözümler bulmak zorundaydı. Sevgililerinin uçaktan atladığı paraşütten gelinlik yapmak gibi… Paraşüt kumaşından gelinlik yapmak 1940’lı yılların moda trendleri arasındaydı. Gelin detaylara birlikte bakalım.
II. Dünya Savaşı sırasında cepheden canlı dönmek, kutlamaya değer başarıların en büyüğüydü
1939’dan 1945 yılına kadar devam eden II. Dünya Savaşı, insanlık tarihinin en ölümcül ve en yıkıcı savaşıydı. Sadece altı yılda 20 milyonu askeri personel, 40 milyonu ise sivil olmak üzere toplam 60 milyon insan bu savaşta hayatını kaybetti. Ülkeler bütün ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaşı kazanabilmek için seferber etti. Bu nedenle dünya, Büyük Buhran’dan sonraki en büyük ekonomik daralmayla karşı karşıya kaldı. Her saat başı farklı bir ülkenin şehrine bombalar yağıyordu. Böyle bir ortamda askeri personellerin evine dönebilmesi bütün maddi gerçeklerden daha değerliydi.
Kadınlar, sevgilileri savaştan döndükten sonra hem bunu kutlamak hem de savaşın getirdiği yıkıma dikkat çekmek için oldukça yaratıcı bir trend oluşturdular
Nişanlılarının savaşa giderken yanlarında taşıdıkları paraşütlerden gelinlik dikmek dönemin en popüler uygulamalarından biri oldu. Bu sırada tüm dünyada kumaş sıkıntısı olduğu gerçeğini de unutmamak gerekiyor. II. Dünya Savaşı döneminde insanlar hiçbir şeyin boşa gitmesine izin vermiyordu. Ekonomi gerçeği bir yana işin bir de duygusal boyutu vardı. Tüm bunlar birleşince 1940’lı yıllarda benzersiz bir gelinlik trendi ortaya çıktı. Bu dönemde gazeteler paraşüt ipeğinden yapılan gelinlik haberleriyle doluydu.
Savaş sırasında kullanılan paraşütler, krem renginde ve saf ipekten yapılıyordu. Bu nedenle paraşüt kumaşı gelinlikler için muhteşem bir malzeme olarak düşünüldü
Daha ince naylon malzemeden yapılan paraşütler de gelinlik dikmek için kullanıldı. Cepheden dönen askerlerin neredeyse tamamı, kendilerine ait paraşütleri hatıra olması için evlerine getiriyordu. Hiç kullanılmamış ya da sadece karada kullanılmış paraşütler gelinlik için uygundu. Ancak denizde, uzun süre tuzlu suya maruz kalan paraşütler daha farklı amaçlarla kullanıldı. Bu paraşüt kumaşlarından; korse, boyunluk ya da iç çamaşırı dikiliyordu.
Paraşütten yapılan gelinliklerin bir kısmı Ulusal Amerikan Tarihi Müzesi’nde sergileniyor
Paraşüt kumaşından yapılan giyim ürünleri o kadar ikonik kabul ediliyor ki insanların savaş sırasında yaşadıkları kötü deneyimlerin somut kanıtları olarak gösteriliyor. Aynı zamanda paraşütten gelinlik dikme eylemi becerikliliğin ve çalışkanlığın simgesi kabul ediliyor. Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde değil Avrupa ülkeleri ve Avustralya’da da bu gelinliklerle karşılamak mümkün.