Adrenalin tutkunlarının en çok denemek istediği sporlardan biri olan paragliding yani yamaç paraşütü, Türkiye’de 1990’lardan beri yapılıyor. Çok uzun bir süre eğitim gerektirmemesi ve bir uzmanla yapılabilmesiyle yamaç paraşütü, yeni şeyler deneyimlemek isteyenler arasında popüler olan sporlardan biri. Yamaç paraşütü hakkında merak ettiğiniz her şeyi listeledik.
1. Yamaç paraşütü nedir?
1980’de hava sporlarından yenilik arayanlar, paraşütle bir yamaçtan atlamayı denediler. Bunların sonucunda ise, havada daha uzun süre kalmayı sağlayan hafif paraşütler tasarlandı. Sonraki yıllarda, paragliding yani yamaç paraşütü popüler sporlardan biri haline geldi. Serbest paraşütten çok farklı olmayan yamaç paraşütünde, saatlerce havada kalınabilir. Bu paraşüt genel anlamıyla; kanat, ipler, kolonlar ve kuşam olmak üzere 4 temel parçadan oluşuyor. Kanat içerisinde dolan havayla paraşütü yüksekte tutuyor. İpler ise, paraşütteki kişileri taşıyor. Pilotun oturduğu kısma kuşam deniyor. Oturma kısmı, omuz askıları ve kolonlardan oluşuyor. Kanat ve kuşam uçuş koşullarına ya da vücut ölçülerine göre özel olarak üretilebiliyor.
2. Yamaç paraşütü nasıl yapılır?
Hafif bir hava aracı olan yamaç paraşütüyle uçmak için rüzgara ve kas gücüne ihtiyaç var. Havayı tam anlamıyla iliklerinizde hissedeceğiniz bu deneyimde kısa ve uzun turlar için farklı seçenekler mevcut. Profesyonel olmayanlar yamaç paraşütünü bir uzmanla birlikte yapıyor. Buna ise, “tandem paragliding” deniyor. Hiçbir eğitim almayanlar, bir pilotla birlikte yamaç paraşütünü deneyimleyebiliyor. Yolcu ile pilot uçuş esnasında çelik bir terazi ile birbirlerine bağlanıyorlar. Uçuşa ise, pilot yön veriyor. Türkiye’de yamaç paraşütüyle 100-200 km arası mesafe kat edilebiliyor ve 4 -5 bin metre irtifaya çıkılabiliyor.
3. Yamaç paraşütü ne kadar güvenli?
Dünyada en yaygın gelişen hava sporlarından biri olan paraglidingi yapabilmek için kilit nokta rüzgar. Kurallara uyulduğu takdirde dünyanın en güvenli sporlarından biri olduğu söyleniyor.
4. Yamaç paraşütünü kimler yapabilir, kimler yapamaz?
Yamaç paraşütünü; yükseklik korkusu, kalp rahatsızlığı, sara ve astım hastası olanlar ile hamileler ve 105 kilogramdan fazla olanlar yapamıyor.
5. Türkiye’de yamaç paraşütü nerelerde yapılır?
Yamaç paraşütü için dünyada da bilinen yerlerden biri Fethiye. Ölüdeniz manzarası eşliğinde her mevsim yamaç paraşütü yapmaya uygun olan Fethiye’de bulunan Babadağ’da pilotlar eşliğinde 1900 metre yükseklikten havaya süzülebilirsiniz. Fethiye dışında Türkiye yamaç paraşütü yapılabilecek yerler;
- Katırlı Dağı, Bursa
- Dinamit Tepesi, Denizli
- Denizli Çökelez Dağı
- Denizli Honaz Dağı
- Asas Tepesi, Kaş
- Bozdağ, İzmir
- Şenyurt, Tokat
- Ali Dağ, Kayseri
- Munzur Dağı, Erzincan
- Nemrut Dağı, Adıyaman