Para biriktirme, söylemenin yapmaktan çok daha kolay olduğu eylemlerden biri. Herkes uzun vadede para biriktirmenin faydalarını bilir ancak hala bir çoğumuz bu konuda zorlanıyoruz. Para biriktirme aslında az para harcamaktan daha fazlasıdır. Akıllıca para biriktiren insanlar nereye para harcayacağını düşündükleri gibi gelirlerini nasıl arttıracaklarını da düşünürler. Burada size nasıl gerçekçi hedefler koyacağınızı ve harcamalarınızı nasıl kontrol edebileceğinizi anlatacağız.
1. Önce kendinize ödeyin!
Para biriktirmenin en kolay yolu, kazancınızın bir kısmını önce kendinize ödemeniz. Her ay maaşınız ya da başka bir geliriniz elinize geçer geçmez bir kısmını hemen başka bir hesaba aktarın. Bizim bulduğum en iyi oran %10. Kimsenin yüzde 10 gibi bir eksiklik bütçesini sarsmaz ama uzun vadede oldukça yararlı olacaktır. Burada en önemli şey o parayı çok çok çok acil bir durum olmadıkça kullanmamak.
2. Yüksek faizli borçlardan mümkün olduğunca kaçın!
Bazı borçlar gerçekten kaçınılmaz, mesela bir çok zengin istediği evi satın alırken aslında elinde yeterli para olmasına rağmen kredi kullanıyor, tabi öncesinde hesaplamalar yaparak ödediği faize rağmen karda olacağına emin olunca ancak kredi kartı gibi yüksek faiz oranına sahip borçlar gerçekte bizi en çok zorlayanlar oluyor. Altından kalkamayacağımız borçlara girmemek gerekiyor.
3. Biriktireceğiniz miktarı ve ne kadar zamanda bu hedefe ulaşacağınıza gerçekçi bir zaman belirleyin
Kendinize bir hedef koymak ve o hedefe yaklaşmanın verdiği hazdan faydalanın. En önemli konu hedeflerimizin gerçekçi olması, gerçekçi olmayan hedefler bizi demoralize ederek para biriktirme işini tamamen bırakmamızı sağlıyor.
4. Aylık bütçenizi planlayın ve bunu uygulayın!
Her ay elinize geçen paraya göre bir bütçe yapın. Bütçenizin maddelerinden biri kesinlikle kendinize ödemeniz gereken miktar olsun.(bkz. Madde 1) Eğer nereye ne kadar harcayacağınızı bilirseniz paranızın kontrolü en başından sizden olur aslında bedava olan bu çözüm size oldukça fayda sağlayacak. Bu bütçeyi isterseniz kağıt kalemle, isterseniz bir excel dosyasında tutun ama kesinlikle ulaşabileceğiniz bir yerde olsun.
5. Kendinize ödemenizi yaptıktan sonra ilk diğer zorunlu ödemelerinizi yapın!
Eğer kiracıysanız önce kiranızı ödeyin, o ayın diğer borçlarını ödeyin, mutfak alışverişinizi yapın, sigorta taksitinizi ödeyin yani kısaca önce zorunlu harcamalarınızı halledin. Bunlar asla ertelenmemesi gereken şeyler olduğu için bu ödemelerden sonra üzerinizden o ayın yükleri kalkacak ve daha doğru kararlar almanızı sağlayacak.
6. Akıllı harcamalar yapın!
Eğer bütün ödemelerinizi(kendinize yaptığınız dahil ) yaptıktan sonra elinizde para kaldıysa size fayda sağlayacak şeylere harcama yapın. Bunlar verimliliğinizi arttıracak, potansiyelinizi yükseltecek şeyler olmalı. Aklımıza gelen ilk örnekler, ergonomik bir sandalye(Sırt ağrılarınızı azaltacaktır), enerji dostu bir kombi(uzun vadede faturaları azaltacaktır), ayakkabınızın içine koyunca düzelten jeller ya da yeni bir şeyler öğrenmenizi sağlayacak dersler ve kurslar olabilir.
7. Gereksiz olduğu belli olmayan gereksiz harcamalarınızı tespit edin!
Bazı gereksiz harcamalarımızı o kadar uzun zamandır yapıyoruzdur ki artık bize ihtiyaç gibi geliyor olabilir. Buna en iyi örnek sigaradır. Günde yarım paket sigara içen bir insan içtiği markaya göre aylık ortalama 105-165 TL günde bir paket içen ise aylık 210-330 TL harcamaktadır(Aylık 3000 TL kazanan birinin parasının yüzde 5-10 arası eder), daha çok içenler doğal olarak daha da çok harcamaktadır. Sigara ve fazla alkol tüketimi sağlık sorunlara yol açtığı finansal hedeflerimizi de baltalamaktadır. Bunlardan kurtulmak için çaba göstermemiz her konuda karlı olacaktır.
8. Biriktirdiğiniz para az bile olsa boşta bırakmayın!
Bankada paranızı boşta bırakmayın ve ne kadar küçük olursa olsun, değerlendirin. Vade faiz oranlarına bakın, döviz alın ya da satın, güvendiğiniz fonlara yatırım yapın. Size en uygun olduğunu düşündüğünüz finansal aracı bulun ve paranızın değer kazanmasını sağlayın.
9. Lüksleri en son bırakın!
Borçlarınızı ödediniz, birikiminizi yaptınız, akıllıca harcamalar yaptınız artık güzel bir yemeği hak ettiniz! Sağlıklı bütçenizi sarsmayacak lüksler bizi finansal olarak daha da motive edecektir. Bu küçük bir tatilde olabilir, güzel bir yemekte. Önemli olan bütçemizi sarsmadan hayata bir kez geldiğimizi hatırlamak!
10. Biriktirdiğiniz paranızı izleyin!
Her ay hesabınızda ki paranızın artmasını izleyin, bu sadece planınıza sağdık kalmanızı sağlamayacak aynı zamanda sorunlarınızı tanımlayıp, düzeltmenizi sağlayacak. Belki de daha da çok biriktirmeye teşvik edecek!
onpano nedir?
onpano çeşitli eğitimleri ilgilileriyle buluşturmak amacıyla kurulmuş, eğitim ilanlarını tek çatı altında toplayan bir web hizmetidir. Kullanıcılar, onpano.com’da bulunan eğitimler arasından kendilerine en yakın, en uygun fiyatlı ve en uygun içerikli olanı seçebilir, eğitim verenlere ulaşabilir, eğitimleri satın alabilir ve bu eğitimler ile kendilerini geliştirebilir, kariyerinde ilerleyebilir, yeni ilgi alanları yaratabilir ve kendileri ile aynı ilgi alanına sahip kişileri tanıma fırsatı bulabilir.
Bu muhteşem etkinlikleri kaçırmamak için dilerseniz siz de onpano’yu kendi web sitesinden, Facebook, Twitter ve Instagram hesaplarından takip edebilirsiniz.