Amerika’nın bugünkü teknolojiye ulaşmasında ve süper güç olarak dünya siyasetinde bu denli belirleyici olmasında bu harekat kritik bir öneme sahip.
Almanya’nın Sovyetler Birliği’ni işgal etmek için başlattığı Barbarossa Harekatı’nın başarısızlıkla sonuçlanmasıyla Almanya’nın stratejik konumu da gerileme gösterir.
Ayrıca silah sanayisinde de yetersizlikler meydana gelir.
Bunun üzerine Almanya 1943 baharından itibaren ordudaki bilim insanlarını bir çatı altında toplar ve onlara bilimsel araştırmalar konusunda yetkiler verir.
O zamana dek makine mühendisleri şoför, bilim insanları hizmetli, matematikçiler ise kantinci olarak kullanılır. Toplanan bilim insanlarının güvenilir olmasına da özen gösterilir.
Bu kişileri ise Hannover Üniversitesi mezunu mühendis Werner Osenberg seçer. Bu sebeple listeye onun adı verilir. Mart 1945’de Osenberg listesi garip bir şekilde Amerika’nın eline geçer.
ABD’deki Araştırma Geliştirme Enstitüsü Başkanı Binbaşı Robert Staver, başta roket uzmanı Wernher von Braun olmak üzere listedeki diğer isimlerle görüşmeye başlar.
İlk başta amaç bilim insanlarını sadece sorguya çekmektir. Sonrasında bu onları Almanya’dan Amerika’ya kaçırmaya dönüşür.
O sırada Peenemünde’deki Araştırma Merkezinde V-2 roketiyle ilgili görevli olan bilim insanlarını Sovyetler Birliği’nin eline geçmeden Amerika’ya kaçırmak için onlara uygun çalışma koşulları ve dolgun ücretler teklif edilir.
Bu kişiler arasında Wernher von Braun, Erich W. Neubert, Theodore A. Poppel, August Schulze, Eberhard Rees, Wilhelm Jungert ve Walter Schwidetzky gibi isimler de yer alır.
1990 yılına gelindiğinde ise toplamda 1.600 bilim insanı ABD’ye kaçıp oradaki patentler ve üretime doğrudan destek olmaya başlamış durumdaydı.
Öyle ki NASA’nın temelleri de bizzat o bilim insanlarının araştırmalarıyla atılır. Bu bilim insanları Amerika için 10 milyar dolara yakın bir katma değer ve kazanç oluşturur
Bu harekat tüm dünyaca sevilen X-Files dizisinin “Paper Clip” bölümünde de kendine yer bulur. İlgili bölümde Amerika için çalışan birçok Nazi bilim insanı rol alır.
ABD’nin günümüz teknolojisinin temellerini atan bu Alman bilim insanları; Amerika’nın süper güç olmasının da gizli kahramanları olurlar.
Kaynak:1,2,3,4