Özel sağlık sigortası ülkemizde birçok kişi tarafından yaptırılan isteğe bağlı bir sigorta türüdür. Özel sağlık sigortasının kapsamı değişebilmektedir, aylık ödeyeceğiniz miktar ile bu kapsamı dilediğiniz kadar genişletebilirsiniz. Özel sağlık sigortası birçok sağlık kurumundan para ödemeden hizmet almanızı sağlar. Aynı zamanda bütçenizi aşan durumlarda mümkün olandan daha iyi bir hizmet görmenizi sağlar. Özel sağlık sigortasından eşiniz ve çocuklarınız da faydalanabilir ve yurt dışı seyahatlerinizde alacağınız sağlık hizmetini de özel sağlık sigortası kapsamına alabilirsiniz.
Bir kaza sonucu yaralandığınızda ya da bir hastalık geçirdiğinizde tüm tanı, tedavi ve ilaç masrafları özel sağlık sigortanız tarafından karşılanır. Yaşam kalitemizi arttıracak olan özel sağlık sigortasını yaptırmaya karar verdiyseniz, öncesinde öğrenmeniz gereken püf noktalar vardır. Özel sağlık sigortası yaptırmadan önce bilmemiz gereken ve size yol gösterecek bilgiler için sayfayı aşağıya kaydırabilirsiniz.
1. İlk aşamada ihtiyaçlarınızı doğru ve eksiksiz bir şekilde belirlemeniz gerekir
Sağlık sigortası yaptırırken ihtiyaçlarınızı ve beklentilerinizi ne ölçüde karşılayacağını öğrenmek için ilk olarak kendi sınırlarınızı belirlemelisiniz. Aynı zamanda anlaşmalı kurumları, çevrenizdeki alternatif kaynakları, yapabileceğiniz sağlık harcaması türlerini, tüm olanaklarınızı göz önünde bulundurarak karar vermelisiniz.
2. Anlaşma yapmadan evvel sigorta yaptıracağınız şirketin sektör sıralamasındaki yerini devlete bağlı resmi kurumlardan araştırmalısınız
Sağlık sigortası yaptırmadan önce sigorta şirketinin Anlaşmalı Sağlık Kuruluşları hakkında bilgilenmeniz gerekir. Aynı zamanda sigorta şirketinin sektör sıralamasındaki yerini devletin resmi kaynaklarından araştırmanızda yarar var.
3. Poliçeniz oluşturulurken doğru ve eksiksiz bilgi verdiğinize emin olmalısınız
Poliçede ve sağlık beyanında doğru bilgi vermemeniz halinde sigorta şirketi sigorta poliçenizi iptal etme veya ek prim uygulaması yapma hakkına sahip olacaktır.
4. Sağlık sigortası teklifi alırken ödenecek miktarları ve alınacak hizmetleri dikkatlice okumalısınız
Anlaşmalı sağlık kurumları ağını, teminat limitlerini, sigortalı katılım payı gibi primi ve alacağınız sağlık hizmetini direkt etkileyecek unsurları inceleyin
5. Poliçeniz üzerinde belirli sağlık durumları için sigorta şirketi tarafından bekleme süresi uygulanabilir
Bekleme süresi genelde ilk poliçe dönemini kapsar ve 1 yıl sürer. Bu süre içinde kişinin mevcut hastalığının takibi yapılmakta ve bir sonraki poliçe dönemi için teminat altına alınıp alınmayacağına karar verilmektedir.
6. Özel Sağlık Sigortanızın ilk prim ödemesini yapmadan sigortanız başlamaz
Taksitli satışlarda ilk taksitin, peşin ödemelerde prim ödemesinin yapıldığına emin olun. Prim veya peşinat ödenmezse poliçe sigortacıya teslim edilmiş olsa da sigortacının sorumluluğu başlamaz. Bu durum poliçenin ön yüzünde belirtilir. Hukuki olarak, sigorta ettiren kişi 30 gün içinde ödemesini yapmazsa sözleşme feshedilir.
7. Sağlıklıyken ömür boyu yenileme garantisi almak sağlık sigortası sahipleri için önemli bir fayda sağlayacaktır
Genç yaşta özel sağlık sigortası yaptırmak ve uzun süre devam etmek yenileme garantisi, ekstra indirimler gibi avantajları da beraberinde getirir. Sağlık sigortalarında ömür boyu yenileme garantisi sayesinde ciddi sağlık problemi yaşasanız bile sigorta şirketi çok yüksek prim talep edemez, hastalığınız ile ilgili giderleri kapsam dışı bırakamaz. Bu yüzden sigorta şirketinin devamlılığına ve mali yapısının güçlü olmasına özen gösterin.
8. Özel sağlık sigortası ödemelerinde kendinizin ve bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin primi üzerinden gelir vergisi iade alma hakkınız vardır
Özel sağlık sigortası yaptıran kişilerin ödedikleri sigorta primlerini vergiden düşebilmelerine imkan tanıyan ve kaynağını ilgili yasadan alan bir düzenlemedir. Bir yıl içindeki toplam vergi indirimi tutarı yıllık brüt asgari ücreti aşmaz. Bir geliri olan ve bir sigorta şirketinden sağlık sigortası almış olan herkes özel sağlık sigortası vergi indiriminden faydalanabilir.
9. 18 yaşından büyük olan herkes bireysel özel sağlık sigortasından faydalanabilir
18 yaşından 65 yaşına kadar istediğiniz zaman diliminde özel sağlık sigortası yaptırabilirsiniz. 18 yaşından küçük olanlar ise ailelerinin özel sağlık sigortası kapsamına dahil edilir.
10. Özel sağlık sigortası yaparken her ihtimali düşünün. Kanser gibi riskli hastalıklar ortaya çıktığında poliçe yenilenmesi durumunda kısıt ve ilave prim uygulanıp uygulanmayacağını sormalısınız
Son yıllarda riskli hastalıkların artması sebebiyle sigorta şirketleri özel olarak riskli hastalıklar sigortası oluşturmaktadır. Eğer sizin sigortanız riskli hastalığı kapsamıyorsa, riskli hastalıklar sigortası yaptırabilirsiniz.
11. Poliçeler genellikle sigorta yaptırdığınız dönem öncesine ait rahatsızlıkları kapsamaz
Sigortanın başladığı tarihten itibaren ortaya çıkan rahatsızlıklar dahil edilir. Genlere bağlı hastalıklar, doğumsal hastalıklar, kontrol amaçlı tetkikler genellikle sağlık sigortasına dahil edilmez.
12. Özel sağlık sigortası poliçelerinden alırken düşük fiyatlı olmasını değil, hastane kapsamını göze almalısınız
Elbette özel sağlık poliçeleri alırken düşük fiyatlı olmasını isteyeceğiz ancak önemli bir nokta da poliçenin geçerli olduğu hastane kısıtlaması olup olmadığıdır. Bazı sigorta şirketleri, poliçenin ucuz olması için fiyatları yüksek hastaneleri kapsam dışı bırakabiliyor.