Hamilelik haberi alınır alınmaz akılları kurcalayan en önemli soru, hiç kuşkusuz ki doğumun nerede yapılacağıdır. Bu noktada karşımıza iki seçenek çıkıyor; devlet hastanesi veya özel hastane… Her ikisinin de kendilerine göre avantajı veya dezavantajı olsa da temel farkı fiyat konusu oluşturuyor. Devlet hastanelerinde, sigortalı olunduğu takdirde anne ve bebeğin tüm sağlık giderleri devlet tarafından karşılanırken, özel hastanelerde hastane yönetiminin belirlediği ücret ödeniyor. Peki, bu ücreti hangi faktörler etkiliyor dersiniz? İşte, özel hastanelerde doğum ücretlerini etkileyen durumlar…
1. SGK Anlaşması
Sayılı hastaneler dışında, Türkiye’deki özel hastanelerin büyük bir çoğunluğunun SGK ile anlaşması bulunuyor. Eğer SGK anlaşmalı bir özel hastanede doğum yapılırsa, anne ve bebeğin sağlık giderlerinin bir kısmı devlet tarafından karşılanıyor. Anneden ise devletin ödediği ücretin maksimum %200 katı ek ücret istenebiliyor. Bu nedenle SGK anlaşmalı özel hastanelerde doğum yapmak, anlaşması olmayan hastanelere kıyasla fiyat açısından daha makul olabiliyor.
2. Doğum Yöntemi
Doğum şeklinin ne olacağı; annenin pelvis yapısı, bebeğin baş ölçümü, plasentanın yerleşim yeri, annenin yaşı / psikolojik durumu veya bebeğin pozisyonuna bağlı olarak değişiyor. Gebeliğin son haftalarında yapılan kontrollere göre, annenin vajinal veya sezaryen doğum için uygun olup olmadığı değerlendiriliyor. Ancak son dakikada gelişen herhangi bir komplikasyonun, her an doğum yöntemini değişebileceğini unutmamak gerekiyor.
Vajinal doğum genellikle daha uygunken, sezaryen doğumlarda ücret bir miktar artıyor. Çünkü işin içine anestezi ve ameliyathane kullanımı gibi ekstralar giriyor.
3. Sunulan Hizmetler
Özel hastanelerin neredeyse hepsi, anne ve bebeğin hem sağlığını korumak hem de konforunu sağlamak adına doğum ve sonrasında çeşitli olanaklar sunuyor. Örnek vermek gerekirse, bazı hastaneler 3 geceye kadar hastanede yatış imkânı sağlarken, bazıları anne ve bebeğin doğumdan sonraki ilk 5 muayenesini ücretsiz gerçekleştiriyor. Hatta doğum fotoğrafı hizmeti sunan veya anne ve baba için romantik doğum yemeği organize eden hastaneler bile mevcut… Dolayısıyla, hastanenin doğum ücreti içinde aileye sunacağı hizmetler, doğum fiyatını önemli ölçüde etkiliyor.
4. Doktorun Ünvanı
Doğumu gerçekleştirecek olan doktorun ünvanı da ücreti etkileyen bir başka faktörü oluşturuyor. Profesör veya doçent doktorların gerçekleştirdiği doğumlarda fiyat epey tırmanırken, uzman doktorların gerçekleştirdiği doğumlar daha makul ücrete yapılabiliyor.
5. Doğum Paketi
Hamilelik haberiyle birlikte, aslında çoğu anne adayı hastane ve ev arasında mekik dokuyor. Çünkü gebelik, belli periyotlarda muayeneler ve rutin testler gerektiren özel bir dönem. Bebeğin sağlığı ve gebeliğin seyriyle ilgili tüm bilgiler, bahsettiğimiz bu rutin muayene ve testlerle öğrenilebiliyor, gerektiği zaman müdahaleler yapılabiliyor. Bu da aslında gebeliğin başından, doğum ve sonrasına kadar sağlık için yapılan harcamaları fazlasıyla kabartıyor. Devlet hastanelerinde hiçbir ek ödeme gerekmiyor ancak söz konusu özel hastaneler olduğunda durum farklılaşıyor ve aileler ekonomik anlamda zorlanabiliyor. Fakat bazı özel hastaneler, anne adayının rutin muayenelerini, testlerini, doğum ücretini ve sonrasında hastaneden alacağı hizmetleri doğum paketi adı altında daha makul fiyata sunabiliyor. Bu da masrafları neredeyse %30 daha uygun hale getirebiliyor.
6. Anestezi Türü
Özel hastanelerde doğum fiyatlarını etkileyen bir başka unsur da tercih edilecek anestezi türüdür. Burada karşımıza 3 seçenek çıkıyor; genel, epidural ve spinal anestezi… Bazı durumlarda kombine epidural spinal anestezi de uygulanabiliyor.
Genel anestezi, annenin bilincinin tamamen kapalı olduğu anestezi türüdür. Ülkemizde bugüne kadar çoğu sezaryen ameliyatı genel anesteziyle gerçekleştirildi. Fakat son zamanlarda iyi yetişmiş epidural anestezi uzmanlarının çoğalmasıyla birlikte, epidural anesteziye eğilim daha fazla olmaya başladı. Çünkü epidural anestezide anne adayının bilinci tamamen açık oluyor. Yani anne, bebeğinin doğumunun her anına şahit olabiliyor, üstelik hiçbir ağrı duymadan…
Anestezi türlerinin fiyatlarına baktığımızda, genel anestezinin en uygun olduğu görülüyor. Belden uygulanan epidural veya spinal anestezi ise genel anesteziye göre doğum ücretini biraz daha arttırıyor.
Özel hastanelerde doğum ücretlerini etkileyen faktörleri öğrendik, peki şimdi direkt fiyatları öğrenmeye ne dersiniz? Detaylı bilgi için buraya tıklamanız yeterli!