Eylül ayının ikinci yarısına girdiğimiz bu günlerde, yazın o sıcak günleri yavaş yavaş geride kalıyor. Çalışanlar için tatil planları sona ererken, öğrenciler okullarına geri döndü. Yani gerçek hayat başladı. Ancak sonbaharı daha verimli geçirmek için pek çok alternatif mevcut. Bu alternatiflerden biri de oyunculuk kursları. Profesyonel olarak oyunculuk yapanların dışında amatör olarak da oyunculukla ilgilenen pek çok kişi var. Peki doğru oyunculuk kursunu seçmek için nelere dikkat etmek gerekiyor? Sizler için oyunculuk kursu seçerken dikkat etmeniz gerekenleri listeledik…
1. Sınıflar kaç kişilik?
Sonuçta oyunculuk öğrenirken pratik yapmak gerek çok büyük sınıflarda bunu yapmak mümkün değil. Bunun için basit bir matematik işlemi yapmak yeterli olacaktır. Her öğrenci her derste 10 dakika sahne alırsa, 10 öğrenci 100 dakika demektir. Buna eğitmenin 30 dakika teorik ders anlattığını ilave edelim. Şimdiden 130 dakika, yani 2 saatin üstüne çıktık. 15’er dakikadan 2 ara verilirse 30 dakika da oradan eklenir, 160 dakika. Yani üç saat sürecek bir oyunculuk sınıfının mevcudu asla 12 kişiden fazla olmamalıdır.
2. Ambalaj değil içerik
Bazen çok ünlü oyuncuların ismi bazen de enteresan gelebilecek yerli ve yabancı kelimeler oyunculuk kurslarının ambalajı olarak sunulabiliyor. Oysa ki önemli olan ne öğretildiği, öğretenin kim olduğu, öğrettiği konuyu ne kadar biliyor olduğu, öğretilen konunun uluslararası olarak kabul edilebilecek seviyede mi, daha da önemlisi saygı duyulacak seviyede mi olduğu gibi soruların cevabı. Örneğin kaç Oscarlı aktör ya da uluslararası tiyatro camiasında bilinen oyuncu, böyle bir oyunculuk eğitiminden geçmiş. Sonuçta geleceğinizi şekillendirirken globalleşen dünyada geniş bir vizyona sahip olmak lazım. Bir de unutmayın ki iyi bir oyuncu, her zaman iyi bir eğitmen olmayabilir.
3. Aldığınız eğitim ve yapmak istediğiniz şey birbiriyle örtüşüyor mu?
Amacınız eğlenceli bir zaman geçirmek mi yoksa ciddi bir şekilde oyunculuk eğitimi almak mı? Bu karar sizin ne tür bir eğitim almak istediğinizi şekillendirecektir.
4. Ne kadar yoğun çalışmak istiyorsunuz?
Temponuz haftada böyle bir uğraşıya ne kadar zaman ayırmanıza izin veriyor? Örneğin haftanın her günü derse gidebilecek misiniz ya da haftada bir gün gideceğiniz bir program sizin için daha mı uygun? Bazen yapabileceğinizden fazlasına kalkışmak, erken yorulmanıza yol açabilir.
5. Ne kadar uzun süreli bir programa katılmak istiyorsunuz?
Amacınız 2 ya da 4 senelik bir programı bitirmek mi, yoksa alacağınız eğitimin daha kısa, mesela 3 ile 6 ay süren parçalardan, oluşmasını tercih eder misiniz? Burada vereceğiniz karar da, hangi programı seçeceğiniz konusunda size yardımcı olacaktır.
6. Bütçe
Oyunculuk derslerinde çok farklı fiyatlamalar söz konusu. Bazı oyunculuk programları bedava iken, bazıları iki-üç bin lira ve hatta daha üstü olabiliyor. İki şeyi aklımızdan çıkarmamak lazım, daha pahalı her zaman daha iyi değildir ve değeri olan hiçbir şey bedava değildir.
7. Eğitmenle kimyanız uyuşuyor mu?
Sonuçta bir programa katılmaya karar verdiniz, bir ya da birkaç eğitmenle çalışacaksınız. Bu noktada iş yaparken keyif almayı unutmamanıza geliyor. O zaman eğitmenle ve sınıflara kimyanın tutması da şart. Elbette eğitmen sizi zorlamalı ama aynı zamanda daha iyi olmaya teşvik de etmeli. Bunu derse başlamadan bilebilmek zor, ama devam etmenizi ekleyecek unsurlardan bir tanesi de bu olacak.
Bonus: En önemlisi doğru bir rehberlik
Eğer siz de kendiniz için en doğru oyunculuk eğitimini seçmek istiyorsanız detaylı bilgi için buraya tıklayıp benimle iletişime geçebilirsiniz.