Uykusuz anların sebebi, jetonlara harcanan paraların nedeni ve arkadaşça eğlencenin dibi gibi birçok şeyin nedeni şüphesiz oyun konsolları ve oyunlardır. Bu geçmiş tarihi gördüğünüzde nostalji duygularınız kabaracaktır. Bizde sizler için bu güzel içeriği listeledik.
Teknik olarak yapılan ilk oyun Tennis For Two’dur.
1962 yılında MIT mühendisleri tarafından yapılan Spacewar, iki kişilik oynanabilen ve shooter oyunu olarak nitelendirilen oyundur. Bazı kesime göre video oyunlarının başlangıcı olarak kabul görülür.
Bu oyunun çıkması ve insanlara ulaşması biraz zaman almıştır. Computer Space adıyla jetonlu makinelere uyarlanmıştır.
1972 yılında ATARI kuruldu. Ardından Pong oyununu çıkardı. Pong oyunu çıkmasıyla beraber yeni bir çağın başlangıcı oldu ve ileride milyarlarca dolar artık bu sektöre yatırılıcaktı.
Oyun, (iki boyutlu) grafiğe sahip tenis oyunudur. Arcade bir yapıya sahiptir. Oyun salonlarında oynanan ve jetonla çalışan oyunlardır. Atari salonlarının efsaneleşmesinin sebebi bu oyunun popülerliğinin artması sonucudur.
1972 yılında ilk video oyun konsolu olan Magnavox Odyssey ABD’de piyasaya sürüldü. Bu konsolun çıkış sebeplerinden biri ise askerlerin reflekslerini arttırmak için olduğu söylenmektedir.
Evlerimize giren ilk video konsoludur. İçerisinde 27 oyun bulunmakla beraber oyun kartuşları satılmamaktadır. Oyun konsolu iki beyaz kutu ve tüfekten oluşmaktadır. Yapay zekaya sahip olmadığı için her zaman iki kişi oynanılmaktadır.
Türkiye’de popülerlik kazanan Atari 2600, 1977 yılında üretilmesine rağmen 1980 yıllarında ülkemizde bilinir hale geldi. Magnavox Odyssey’den sonra gelen yeni jenerasyon oyun konsoludur.
En çok satan oyunları sıralarsak;
Pac-Man
Pitfall!
Missile Command
Demon Attack
E.T. the Extra-Terrestrial
Atlantis
Adventure
River Raid
Kaboom!
Space Invaders
Bilgisayarlarda oyun geliştirme işleri 1970’li yıllarda başlamıştı. Bu işi yapanlar dışında kimsenin fikri yoktu. 1980’li yıllarda simgesi olan Commodore 64, zamanın en çok satan kişisel bilgisayarı oldu.
Commondore 64 çıkmasıyla beraber bir sürü oyunlar piyasaya çıktı ve popüler hale geldi. Şimdiki oyunların gelişmesine sebep olan en büyük etkenlerden birisi diyebiliriz.
Atari ve Commondore gibi diğer firmalar ile birlikte yeni bir pazar olan oyun sektörü Japon yapımcıların yaptığı Donkey Kong oyunuyla tüm dünyaya biz de varız demişti. Bununla birlikte Nintendo’nun piyasada ismi duyuldu.
Ve ardından efsane Süper Mario doğdu. Nintendo’nun piyasaya çıkmasıyla beraber belkide onu var eden oyunlardan birisi Süper Mario olmuştur. Oyun sektörüne böyle bir oyun kazandırmak o zamanlara göre zor bir durum olsada bağımlısı olduğumuz doğrudur. Günümüzde halen popülerliğini bir nebzede olsa korumaktadır. Bu konsollar üçüncü jenerasyondur.
Aynı jenerasyonda damgasını vuran diğer konsolda Sega Master System’dir. 8 bit daha gelişmiş ve joystick kullanım avantajı gibi olaylarla büyük satışlar yakalamıştır.
Bunun ardından 16 bitlik oyun konsolları ve nintendo 64 gibi efsaneleşen konsollar peşi sıra geldi.
Playstation 1 piyasaya çıkmasıyla beraber oyun kavramını yeniden yarattı. Bununla birlikte efsane oyunlardan biri olan Grand Theft Auto doğdu.
Cd’ler yeni yeni popüler olmasıyla beraber kasetli oyunlar yerine artık Cd üzerinden oynanılan oyunlar çıkmaya başladı. Cd olmasının sebebi ucuz olması ve geliştirilebilir olmasıydı.
Playstation oynarken oyun Cd’si takılmasın diye totem yaptığımız anların doğuşu burada başladı ve oyunu bitirene kadar konsolu açık bıraktığımız anlar bile olmuştu. Mahallede çocukların bir araya gelip sabaha kadar oynamalarına sebep olduğu da görülmüştür.
Bazı popüler playstation 1 oyunları nostaljisi yaparsak;
Tekken
Resident Evil
Winning Eleven
Driver
Final Fantasy
Crash Bandicoot
Metal Gear Solid
Gran Turismo
Tomb Raider