Oyun bilgisayarı üzerinden oyun oynamak, konsollara kıyasla çok daha keyiflidir. Rekabetçi oyunlar, RBG’ler, MMORPG’ler ve Indie’lere kadar geniş bir kütüphane ile keyifli zaman geçirmenizi sağlar. Özellikle arkadaşlarınızla birlikte çevrim içi taktiksel oyunlar konusunda bilgisayardan oyun keyfine paha biçilemez.
Oyun dünyasıyla yeni tanışan ya da merakı olan birinin ekran kartları, işlemciler ve SSD’lerin ne anlama geldiğini bilememesi oldukça normaldir. Bilgisayar oyunculuğuna nereden başlayacağınızdan emin değilseniz, birkaç yaygın efsaneyi ortadan kaldırmak için kapsamlı kılavuzla bilmeniz gereken her şeyi bir araya getirdik.
Oyun bilgisayarı almadan önce neye ihtiyacınız olduğunu bilmelisiniz
PC oyunlarıyla ilgili en yaygın yanlışlardan birisi pahalı bir sisteme ihtiyacınız olmasıdır. Oyun bilgisayarı almak ya da toplamak isteyen herkes genel olarak GPU ve CPU gibi PC parçalarının etiket fiyatından anlaşılır bir şekilde endişe duyuyor olabilir. Örneğin güncel olarak en güçlü grafik kartı olan Nvidia RTX 4090, bugünlerde 45.000+ TL değerinde bir etikete sahip. Fakat iyi haber şu ki, PC’de herhangi bir oyunu oynamak için en son teknolojiye sahip parçalara ihtiyacınız yoktur.
4K çözünürlük, 120 FPS, süper yüksek yenileme hızları, ışın izleme ve DLSS gibi özellikler çok güçlü ve pahalı donanım gerektirdiği doğrudur. Fakat bu kriterler büyük ölçüde isteğe bağlıdır. Ayrıca bunun bitmek bilmeyen dipsiz bir kuyu olduğunu da bilmeniz gerekiyor.
PC oyunlarının güzel kısımlarından birisi sahip olunan esnekliğidir. Oyunlar çoğunlukla çok sayıda grafik ayarı ile sunulur. Bu nedenle sunulan oyunları mütevazı bir sistemle bile çalıştırmak mümkündür. Örnek vermek gerekirse popüler Battle Royale yapımı Fortnite, oldukça kötü sayılabilecek PC’lerde bile oynamak için özel ayarlar ve optimizasyonlar içerir. Düşük grafik ayarlarında oyununuz beklediğiniz ya da ümit ettiğiniz kadar iyi görünmeyebilirler. Fakat oynanabilecek kadar iyi çalıştığını söylemek yanlış olmaz.
Öte yandan günümüzde yüksek işlemci ve grafik kartı isteyen oyunların olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Ayrıca en yüksek sistemlerin dahi çalıştırmakta güçlük çektiği optimizasyon sorunu ve hataların dolu olduğu yapımları da var. Tüm bunlara ek olarak genel olarak oynamak istediğiniz oyun türü bile oyun bilgisayarlarında önemli bir faktör olabilir.
Demek istediğimiz, oyunların büyük çoğunluğunu oynamak için üst düzey sistemlere ihtiyacınız yok. Bir oyunu bugün en yüksek ayarlarında oynayamamanız bile o performansta sonsuza kadar kalacağınız anlamına gelmeyebilir. Bilgisayarınızın kasası, ana kartı ve işlemcisi gibi tercihlerinize bağlı olarak gelecekte bunları güçlü parçalarla değiştirme şansınız da var. Bunu akılda tutarak, oyun bilgisayarı satın almak için birkaç seçeneğe göz gezdirelim.
Hazır sistemler iyi bir tercih olabilir
Hazır bilgisayar sistemleri birçok konuda sizin için iyi bir tercih olabilir. Yeni gelişen bir PC oyuncusuysanız ve sıfırdan sistem kurma stresine girmek istemiyorsanız hazır sistemler burada harika bir seçenektir. Esasında yeni başlayanlar ve sadece arada sırada oyun oynamak için bilgisayar almayı düşünenler için sıfırdan bir PC kurmak birçok konuda hayal kırıklığı yaratabilir.
Bir bilgisayar kurmayı öğrenmek şüphesiz PC oyunlarının keyfinin bir parçasıdır. Ancak herkeste olması gereken bir beceri de değildir. PC oyunlarını herhangi bir başka hobi gibidir. Yeni başlayanların amacı hobilerine uygun bir yol bulmaktır. İlerleyen süreçte kendilerini daha rahat hissettikçe daha karmaşık seviyelere geçilir. PC oyunlarını çalıştıracak oyun bilgisayarları da yine aynı şekildedir. Bu nedenle oyun oynama hobisinde yeniyseniz kendi bilgisayarınızı oluşturma konusunda endişelenmeyin.
Günümüzde birçok popüler firma güçlü bileşenlere sahip hazır sistemleri satışa sunuyor. Her seviye oyuncu için fiyat performans sistemlerinden üst düzey sistemlere kadar her kategoride bilgisayarları bulabilirsiniz. Sıfırdan gereksiz parçalarla oluşturduğunuz bilgisayarlarınız yerine daha uygun bütçeli sistemlerle giriş yapabilirsiniz. Ayrıca ilerleyen süreçte şekillenen ihtiyaçlarınızla birlikte yenisini almak ya da bazı parçaları güncellemek mümkündür.
İlginizi çekebilir:
Oyun Oynama Deneyiminizi Bir Üst Seviyeye Taşıyacak En İyi Oyuncu Bilgisayarları
Co-op Oyun Nedir? Arkadaşlarınızla Oynayabileceğiniz En İyi 20 Co-op Oyunu
Oyun dizüstü bilgisayarlarına da göz atabilirsiniz
Hazır bilgisayar sistemleri kasa içerisindeki donanımların birleşmesi olarak sunulur. Hazır sistem satan firmalar bazen monitör, klavye ve fareyi de buraya ekleyerek kampanya yapabilirken bazen işletim sistemi olmadan da satabilir. Oyun dizüstü bilgisayarlarında gerekli olan tüm bileşenler bir arada gelir. Diğer gerekli parçaları ayrı satın alma stresinizi ortadan kaldırır. Bununla birlikte, oyun dizüstü bilgisayarları piyasadaki en pahalı cihazlardan biri olmakla ünlüdür.
Boyutları, ağırlıkları veya ortalama bir dizüstü bilgisayarıyla karşılaştırıldığında düşük pil ömürleri nedeniyle nadiren taşınabilir olurlar. Ayrıca dizüstü bilgisayarlar masaüstü bilgisayarlarda olduğu gibi parça güncellemesine izin vermez. Uzun vadede daha az maliyetli olan oyun dizüstü bilgisayarlar üreticilerinin yalnızca birkaçı gelecekte bazı parçaların yükseltilme avantajına sahiptir.
Hazır PC sistemleri ve oyun dizüstü bilgisayarına ek olarak bir çözüm yolu daha bulunuyor. Basit ve taşınabilir bir oyun kurulumu arıyorsanız Nvidia’nın bulut akış hizmeti olan GeForce Now servisi de kullanışlı olabilir. Yalnızca internet bağlantısı gerektiren bu serviste daha kompakt tasarıma sahip dizüstü bilgisayarlarda bile oyun oynayabilirsiniz. Burada ilerleyen süreçlerde Xbox Game Pass kütüphanesi de sizi birçok konuda tatmin edebilir.
Oyun bilgisayarı satın almak için bilmeniz gereken ipuçları
Hazır bir masaüstü sistemi almak ya da bir oyun dizüstü bilgisayarı almayı hemen göz ardı etmemekte fayda var. Bu bilgisayarlarda hali hazırda gelen uyumlu ve test edilmiş başarılı parçalar olduğu için süreç oldukça basittir. Bununla birlikte birçok hazır sistem ve dizüstü bilgisayar satın alımından önce bazı parçaları da daha iyileriyle değiştirebilirsiniz.
Bir oyun bilgisayarı kurmak, uzun uzun teknik özellik tablolarına bakmakla başlar. Farklı parçalar arasında seçim yapmanız ve internette bir sürü araştırma yapmanız gerekecek. Bu noktada yapacağımız en önemli tavsiyemiz bütçenize bağlı kalmanız olacaktır. Hangi parçaları seçmeniz konusunda çok fazla endişeye kapılmayın. Bununla birlikte daha esnek bir bütçeye sahipseniz ya da neyin ne olduğunu merak ediyorsanız bazı genel parçalar hakkında ipuçlarına geçebiliriz.
İşlemci (CPU)
İşlemci ya da diğer adıyla CPU, bilgisayarın diğer çalışan farklı bileşenleri, uygulamaları ve işlevleri kontrol eden beynidir. Intel ve AMD piyasadaki ana CPU üreticileridir. Bilgisayarınızın diğer parçalarıyla uyumlu bir CPU seçilmesi gerekir. Fakat hazır sistemler bunu sizin yerinize halleder. Bunun dışında, belirli bir model aralığından seçim yapmanız gerekebilir.
Genel olarak, Intel tarafından 10. veya 11. nesil Intel i5 işlemci veya üstü işlemciler tercih edilmelidir. Diğer taraftan AMD’de ise Ryzen 3, 5, 7 veya 9 işlemcisi, daha yüksek işlem hızları ve çoklu görev yetenekleri sunan daha yüksek numaralı modeller ile oyun oynamak için en iyisidir. CPU’lar karmaşıktır, bu nedenle daha fazla yardıma ihtiyacınız varsa kesinlikle doğru CPU’yu bulma konusunda araştırmalar yapmalısınız.
Ekran kartı (GPU)
GPU’nuz, oyun içi grafikleri oluşturur. Muhtemelen bilgisayar parçaları arasında satın aldığınız en pahalı bileşen olacaktır. Ekran kartı konusunda Nvidia ve AMD iki büyük üreticidir. GPU tarafında en yaygın giriş seviyesi modelleri: Nvidia’nın GTX 1660 ve RTX 2000 serisi ile AMD’nin Radeon 5000 serilerini içerir. Nvidia’nın RTX 3000 ve 4000 serileri ile AMD’nin RX 6000 serileri çok daha güçlüdür. Fakat tahmin edilebileceği gibi bu kartlarda etiketler giderek daha pahalı ve bulması çok daha zor olabilir.
Unutmadan Intel’in entegre ekran kartı kullanan bilgisayarlardan ve dizüstü bilgisayarlardan kaçınmaya çalışın. Çünkü bu yongalar oyun oynamak için tasarlanmamıştır.
Bellek (RAM)
RAM, bilgisayarınızın belleğidir. Ne kadar çok hafızaya sahip olursanız, belirli işlemleri o kadar hızlı gerçekleştirebilirsiniz. Burada en az 8 GB DDR4 RAM kullanmak, uygun fiyatlı bir oyun bilgisayarı için gerektiren temel değerdir. Fakat bütçeniz dahilinde 16 GB RAM tercihi ilerleyen süreçte sizi pişman etmeyecektir. Video düzenleme benzeri bilgisayarınızı yoracak daha zorlu görevler yapmayı planlıyorsanız, 32 GB veya daha fazlası gerekir. Ek olarak bilgisayarınızın RAM’ini artırmak, yapabileceğiniz en basit ve en uygun fiyatlı yükseltmelerden biridir.
Sabit disk (HDD/SSD)
HDD ve SSD, bilgisayarınızın depolama alanını oluşturur. Solid State Drive (SSD’ler) daha hızlıdır. Oyunları ve uygulamaları sabit disk sürücülere kıyasla (HDD’ler) daha hızlı yükler. Fakat HDD’ler ekonomiktir ve daha uygun fiyata çok daha fazla veri depolayabilir. Bir PC’yi birden fazla sürücüyle de donatabilirsiniz. Hatta SSD’leri ve HDD’leri aynı anda kullanabilirsiniz. Her iki durumda da en az 256 GB’lık bir sürücü ideal olacaktır. Ancak 1 TB’lik sürücüler en tercih edilendir. PC oyunları genellikle 20-100 GB veya daha fazla yer kaplayabilir. Bu nedenle daha fazla alana sahip olmaktan zarar gelmez. Ek olarak HDD ve SSD’leri de kolaylıkla güncelleyebilirsiniz.
Anakart, kasa ve güç kaynağı (PSU)
Bu son üç bileşen, herhangi bir PC yapısının temelini oluşturur. Anakart, PC’nizin BIOS’unu çalıştırmak ve CPU ile diğer donanımlarla arayüz oluşturmak üzere birçok önemli işlevi yerine getirir. En önemlisi ise bilgisayarınızdaki tüm bileşenlerinizin takılı olduğu devre anakarttır. Güç kaynağı (Power Supply Unit), bilgisayarınızın her parçasına elektrik gönderir. PSU’nuzun, PC’nizdeki tüm cihazlara yeterli enerji verecek şekilde derecelendirilmesi gerekir. İdeal olarak, PSU’nuz aslında olması gerekenden biraz daha verimli olması gerekir çünkü ilerleyen birkaç yıl içinde yapacağınız güncellemeleri işleyebilir. Son olarak kasa ise tüm donanımı güvenli bir şekilde bir araya getirir. Kasayı; boyutu, hava akışı ve sağladığı portlar gibi birçok önemli faktörü de göz önünde bulundurarak seçilmesi gerekir.
İlginizi Çekebilir: 2023 Oyunları: Yıl İçinde Çıkacak Oyunların Tam Listesi
Yukarıda açıkladığımız parçaların tümü bir PC yapısına dahildir. Fakat oyun keyfine giriş yapmadan önce ek bazı şeylere de ihtiyacınız olacak. Burada ek parçaların ve aksesuarları da aklınızda bulundurmak isteyeceksiniz. Bunları bütçenize dahil ettiğinizden emin olun.
Monitör
Giriş seviyesi PC’ler için 60 Hz yenileme hızına sahip basit bir 1080p monitör yeterlidir. Daha uygun fiyata sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda PC’nizin özelliklerine de uygun olacağı içim donanımızın potansiyelini en üst düzeye çıkarmak yeterli olur. Örneğin, 60Hz maksimum yenileme hızına sahip 1080p bir monitör, daha yüksek yenileme hızlarına sunan 1440p veya 4K monitöre göre daha zayıf bir sistem için daha uygundur.
Klavye, fare ve diğer çevre birimleri
Aslında basit ve temel bir klavye ve fare gayet iyi çalışır ve işinizi görür. Fakat daha rekabetçi oyuncular mekanik klavyelerin ve oyun farelerinin hissini ve az gecikme süreleri sunan performanslarıyla tercih edilebilir. Oyun kontrolcülerine gelince, Xbox, PlayStation ve diğer üçüncü parti herhangi bir denetleyicileri USB ya da Bluetooth üzerinden bilgisayarınızla kolaylıkla eşleştirebilirsiniz.
İnternet bağlantısı
PC’nizi Ethernet kablosuyla yönlendiricinize fiziksel olarak bağlamayı planlamıyorsanız, kablosuz olarak bağlanmak için bir Wi-Fi kartına ihtiyacınız olacaktır. Bazı anakartlar bu desteği beraberinde sunar. Fakat rekabetçi oyunlarda daha az gecikme süreleri için Ethernet kablosuyla bağlantı kurmanız birçok konuda daha iyi sonuçlar sağlar.
Oyun bilgisayarı içerisindeki tüm parçalarla ve diğer ekipmanlar birlikle listemizin sonuna geldik. Umarız merak ettiğiniz tüm sorulara cevaplar bulabilmişsinizdir. Yukarıda da sıklıkla belirttiğimiz gibi ilk kez oyun bilgisayarı alacaksanız gereksiz ve pahalı parçalar ve ekipmanlar kullanmaktan kaçınmalısınız. Son olarak eğer konsol oyuncusuysanız Xbox Series X/S ve PlayStation 5 gibi yeni nesil konsollarda oyun deneyiminizi artıracak özellik ve ayar listelerimize aşağıdaki bağlantılarla ulaşabilirsiniz.
Performans Tutkunlarına: En İyi Klavyeler ve Klavye Fiyatları
Xbox Series X/S: Mutlaka Denemeniz Gereken 14 Özellik Ve Ayarlar Rehberi
Sınırları Zorlayın! PlayStation 5’te Mutlaka Denemeniz Gereken 14 Özellik