Konu farklı olmak olduğunda çoğu insan özgünlüğü ve aşırı paylaşımı birbirine karıştırır. Aslında pek de şaşırmamak gerek! ? Zira bu ikisi arasında çok ince bir çizgi var. Son zamanlarda sosyal medyada sık sık gündeme gelen oversharing’i sizler için araştırdık. Oversharing nedir, nedenleri nelerdir ve oversharing’den nasıl kurtulunur? Tüm bu soruların cevabını yazdık. İşte aşırı paylaşım yapma hali olarak da bilinen oversharing hakkında bilmeniz gerekenler…
Son zamanlarda sosyal medyada sık sık gördüğümüz oversharing nedir?
Son zamanlarda özellikle Twitter’da sık sık karşımıza çıkan oversharing kavramı, kişinin kendi hayatı hakkında ideal olandan daha fazla detay ve bilgi paylaşmasına deniyor. Yani bir nevi aşırı paylaşım yapma hali de diyebiliriz.
Oversharing’in nedenleri: Kaygı
Kimi insanlar sosyal ortamlarda endişelenme eğilimindedir, bu durum onları normalden daha fazla konuşmaya itebilir. Strese kapılan ve fazla konuşmaya başlayan bir kişi, bir süre sonra söylediklerini kontrol edemez hale gelir. Ek olarak kimi insanlar sosyal etkinlikler sırasında uyum sağlamak için konuşmak zorundaymış gibi hissedebilir. Bu tip kaygı anlarda paylaşacağımız bilgilere bir limit koymak da güçleşir.
Yalnızlık
Çoğu zaman insanoğlu olarak kendimizi yalnız olmadığımıza inandırırız. Birilerine ulaşmak yerine bu hissi devam ettirmeye çabalarız. Günün sonunda evden dışarı çıkıp diğer insanlarla karşılaştığımızda kendimizi tutamaz, gereğinden fazla bilgi paylaşırız. İçimizde tuttuklarımız o denli birikir ki saatlerce susmak istemeyiz. ?
Belirsiz sınırlar
Her ilişki, doğası nasıl olursa olsun çeşitli sınırlara sahiptir. Kimi zaman taraflardan biri bu sınırları anlamakta güçlük yaşayabilir. Haliyle gönderdiğiniz ipuçlarını da alamazlar. Sözsüz iletişim, çoğu zaman sözlü iletişimden kuvvetlidir. Ancak oversharing problemi olan insanlar bu sözsüz mesajları algılamakta zorlanabilir. Tüm bunlar kendinizi daha da garip hissetmenize neden olabilir.
Aşırı sosyal medya kullanımı
18-35 yaş arası sosyal medya kullanıcılarının %40’ı kişisel bir şey paylaştıktan sonra pişmanlık yaşıyormuş! Üzücü bir veri olsa da birçok insanın sosyal medya hesaplarında fazla paylaşım yapma eğiliminde olduklarını söyleyebiliriz. Birçok insan yeni haberleri gerçek hayatta sevdikleriyle paylaşmadan önce sosyal medyadan duyurmayı tercih ediyor.
Oversharing’in üstesinden gelmek için neler yapabilirsiniz?
İlk olarak sorunu tanımlamanız gerekiyor. Farkındalık, bu probleminizin sebebine ulaşmakta size yol gösterecek. Oversharing’i ele almadan önce iç dünyanızla temasa geçmeniz şart! Dikkat çekmek mi istiyorsunuz? Düşük benlik saygısına sahip olup olmadığınızı anlamanın pek çok yolu var. Belki de sorunun kökünde başkalarının sempatisine ihtiyaç duyuyor olmanız yatıyordur. Tüm bu sorunlar düşündüğünüzden daha derin ve ciddi olabilir. Uzman bir terapist bu sorunların derinine inmenizde size yardımcı olabilir.
Kaynak: 1