Polisiye ve gerilim konulu film ve dizilerde cinayete kurban giden veya kimliği belirlenemeyen ölü insanlara otopsi yapıldığını görürüz. Hal böyle, olunca gerçek hayatta otopsinin neden ve nasıl yapıldığını merak ediyoruz. Özellikle otopsi sırasında tam olarak nelerin yapıldığı büyük bir merak konusu oluyor. Sizler için otopsi nedir, otopsi neden yapılır, otopsi nasıl yapılır ve otopside neresi kesilir gibi merak edilen soruların yanıtlarını bu listede bir araya getirdik. Öncelikle otopsi nedir sorusunu yanıtlayarak başlayalım.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Cesetle İlişkiye Girerken Yakalanan 52 Yaşındaki Adli Tıp Uzmanı”
Otopsi nedir ve neden yapılır?
Otopsi, genellikle ailenin talebi üzerine yapılan bir operasyondur. Ancak adli vakalarda savcının talebi üzerine yapılır ve bu durumda aileden izin alınmasına gerek yoktur. Cumhuriyet Savcısının otopsi talebinden önce şüpheli ölüm muayenesi yapılır. Eğer adli tabip muayene sonucunda ölen kişinin tam olarak neden öldüğü belirleyemez ise otopsi yapılır. Yani otopsi, ölen kişinin neden öldüğünü anlamak amacıyla yapılan bir operasyondur.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “13 Yıl Boyunca Genç Erkek ve Çocukları Öldüren Jeffrey Dahmer’ın İşlediği Korkunç Cinayetler”
İlk otopsi operasyonu 1374 yılında Fransa’da yapılmıştır. Ülkemizde yapılan ilk otopsi 1841 yılında Profesör Bernand tarafından gerçekleştirilmiştir. 1866 yılında Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane açılmıştır ve burada adli konularda tıp dersleri verilmiştir. Otopsi yapılmasının iki amacı vardır. Bunlardan ilki ilmi çalışmalar gerçekleştirmektir. Bu çalışmalara kadavra otopsisi denir. Diğer otopsi çalışmaları ise adli olaylar için gerçekleştirilir. Bu çalışmalara adli otopsi adı verilir. Otopsi nedir ve neden yapılır öğrendiğimize göre devam edelim.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Hollywood’un En Korkunç Cinayeti: Black Dahlia ve Kan Donduran Ölümü”
Adli otopsi nasıl yapılır?
Adli otopsi, Cumhuriyet Savcısı ile birlikte gerçekleştirilen bir operasyondur. Bir kişinin neden öldüğü anlaşılamadığı durumlarda adli otopsi yapılır. Özellikle cinayet vakalarında mutlaka otopsi yapılır. Otopsi işlemlerinde ceset detaylı bir şekilde incelenir. Ölen kişinin neden öldüğü belirlenene kadar otopsi işlemine devam edilir. Bazı ölümlerde cesedin kimliği belirlenemez halde olur, böyle durumlarda da otopsi işlemi yapılır.
Otopsi işlemi ile adli tıp ilgilenir. Adli tıp, Cumhuriyet Savcısı eşliğinde titiz bir çalışma yaparak kişinin ölüm nedenini kesin olarak bulur. Kişinin ölüm nedeni öğrenildikten sonra Cumhuriyet Savcısı gerekli işlemleri başlatır. Otopsi sonuçları ilk olarak Cumhuriyet Savcısı ile paylaşılır.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Toplum Hafızasında Derin İzler Bırakan Korkunç Bir Olay: Münevver Karabulut Cinayeti”
Otopside neresi kesilir?
Otopsi işlemi sırasında diyafram kesilerek kaburga kemikleri alınır. Daha sonra perikart açılarak kalbe bakılır. Bu işlemler bittikten sonra cesedin durumu olanak verdiği takdirde dil, boyun ve göğüste bulunan organlar çıkarılır. Organların hepsi tartıldıktan sonra uzmanlara gönderilir.
Kalbin açılma işlemi kanın akış yönüne göre gerçekleştirilir. Bunlarla birlikte otopside; koronerlerin açılması, akciğerlerin çıkarılıp açılması, boyun organlarının çıkarıldıktan sonra açılması, dalağın çıkartılması, midenin açılması, idrar alınması, karaciğerin ve böbreklerin çıkartılması gibi işlemler yapılır.