Dozu kaçırıldığında hem kişiye hem de karşısındakine psikolojik olarak zarar veren bir duygu kıskançlık. Abartıldığı takdirde, takıntıya dönüşen kıskançlık beraberinde paranoya ve kaygıları da getirip, kişinin mental sağlığını çok ciddi şekilde etkiliyebiliyor. İşte bu tip kıskançlıkların en uç noktası olan Othello Sendromu’nu anlatacağız.
Othello Sendromu, diğer adıyla ‘patolojik kıskançlık’ kıskançlığın tüm sınırlarını aşıyor, tedavi edilmediği takdirde ise kişinin ve çevresindekilerin hayatını zorlaştırıyor. Hatta intihara ve cinayete kadar gidebiliyor.
Othello Sendromu adını, Shakespeare’nin aynı isimli dünyaca ünlü oyunundan alıyor. Oyunda Othello, kıskançlık, kuşku ve yanlış anlaşılma yüzünden karısını ve kendisini öldürüyor. Sendromun ismi de Othello’nun kıskançlığından geliyor.
Sigmund Freud, Othello’nun trajedisinden yola çıkarak patolojik kıskançlığa bu ismi vermiş. Peki Othello Sendromu nasıl anlaşılıyor? Othello Sendromu’nda birey, eşini / sevgilisini aşırı sahiplenmeye başlıyor.
Terk edilme ve aldatılma korkularıyla, partnerinin davranışlarından sürekli anlam çıkarmaya ve açık aramaya çalışıyor. Bir sözden hatta mimikten bile şüphe duyabiliyor, şüphelendiği anlarda ise kontrolünü kaybedip saldırganlaşıyor.
Bu sendroma sahip kişiler için neredeyse her şey, partneriyle kurduğu her iletişim aldatıldığına dair bir kanıt olarak değerlendirilebiliyor. Öyle ki, en olmayacak sözlerden bile farklı anlamlar çıkarıp sonucu bir şekilde aldatıldığına bağlayabiliyorlar.
Kıskançlık öyle şiddetli bir hal alıyor ki, sürekli bunu düşünüp aldatılmamak için ‘önlem’ almaya çabalıyorlar. Partnerini sürekli kontrol etme, her yaptığını bilmek isteme, telefonunu karıştırma hatta bazen bazı arkadaşlarıyla görüştürmeme gibi.
Aslında bu, ilişkide psikolojik şiddete de giriyor. ‘Onunla görüşme, bunu engelle, şunu sil’ gibi söylemler, hiç de masumane değil. Bu tarz söylemlerin altında psikolojik bir rahatsızlık olabilir, dikkatli olun.
Sendroma sahip kişiler, şiddete eğilimliyse ortaya fiziki bütünlüğe zarar veren ve hatta cinayetle sonuçlanan olaylar çıkabiliyor. Maalesef sürekli sosyal medyada ya da ekranlarda gördüğümüz ‘Aşk Cinayeti’ başlıklı haberlerin temelinde de Othello Sendromu olması muhtemel.
Othello Sendromu’nun temel belirtilerini ise; sevilen kişiyi kısıtlama isteği, herkesten kıskanma, sürekli kuşku duyma, düşüncelerini kontrol edememe, ayrılık korkusu, aldatılma korkusu, karşındaki kişi üstüne hakimiyet kurma isteği, aşağılama olarak sıralayabiliriz.