Müslümanların bir ay boyunca oruç ibadetini yerine getirdiği Ramazan ayı ile pek çok gelenek de yaşatılıyor. Bu Ramazan geleneklerinden biri de şüphesiz aileleri, arkadaşları bir araya getiren renkli iftar sofraları. Öte yandan söz konusu Ramazan ve iftar sofraları olduğu zaman diğerlerinden daha fazla ön plana çıkan bazı yiyecekler ve içecekler var. Geleneksel Ramazan şerbetleri, güllaçlar, pideler ve daha çeşit çeşit Ramazan yiyeceği, iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında. Hurma ise geleneksel Ramazan lezzetleri içerisinde bile özel bir yere, ayrıcalıklı bir konuma sahip.
Dünya genelindeki Müslümanların büyük çoğunluğu, oruçlarını hurmayla açmaya özen gösteriyor. Aynı zamanda bir şifa deposu olan bu yiyecek, Ramazan ayı boyunca iftar ve sahur sofralarının aranan besini haline geliyor. Peki, neden pek çok Müslüman, orucunu hurma ile açmaya dikkat ediyor? Yanıtına birlikte bakalım…
Hurma, kadim zamanlardan bu yana iftar sofralarının “başköşesinde” yer alıyor
Ramazan ayı ile birlikte hazırlanan pek çok geleneksel lezzet olsa da hurmanın Ramazan ayı ve oruç ibadeti söz konusu olduğu zaman ayrı bir önemi var. Öyle ki pek çok Müslüman, orucunu hurmayla açmaya özen gösteriyor. Peki, ama neden? Milyonlarca insan neden orucunu hurmayla açmayı tercih ediyor?
Müslümanlar arasındaki, Ramazan’da orucu hurmayla açma geleneği, İslam peygamberinin söylediği sözlere dayanıyor
İslam literatüründe Muhammed peygamberin söylediği ve günümüze kadar ulaşan sözler, “hadis” olarak isimlendiriliyor. İşte bu hadiselerden bazıları da hurma ve oruç hakkında. Örneğin bir hadiste “Herhangi biriniz iftar etmek istediği zaman orucunu hurma ile açsın. Hurma bulamazsa, su ile iftar etsin. Su temizdir.” ifadeleri yer alıyor.
Bunun yanı sıra yine Muhammed peygamber tarafından söylenen “Müminin sahurunun hurma ile olması, ne güzeldir” ve “Oruçlu hurmayla iftar etsin. Çünkü hurma bereketlidir.” sözleri de hurmanın iftar ve sahur sofralarında özel bir konum kazanmasına etkili. İşte hurmayı Ramazan sofralarının gözde yiyeceği haline getiren sebeplerin başında bu hadisler geliyor. Ancak hurmanın bu denli popüler olmasının başka sebepleri de var.
İftar sofralarının değişmez lezzeti, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Arap Yarımadası menşeli bir bitki
Yani hurma ağacının meyvesi genel olarak İslam medeniyetinin bulunduğu coğrafyalarda son derece yayın ve sevilen bir lezzet. Bununla birlikte hurmanın çeşitli hadislerle de Ramazan ayı ve oruçla ilişkilendirilmesi, İslam coğrafyasında sevilen bu meyvenin Ramazan boyunca daha fazla tüketilmesine de neden oluyor.
Dini ve kültürel öneminin yanında hurmanın özellikle Ramazan ayında son derece faydalı bir besin olduğu biliniyor
Bazı bilimsel çalışmaların ortaya koyduğuna göre hurma özellikle kalp hastalıklarına ve mide rahatsızlıklarına karşı oldukça etkili. Bunun yanı sıra içerdiği vitaminler sebebiyle oruç tutan insanlar tarafından mutlaka tüketilmesi gerektiği belirtiliyor.
Öte yandan içerisinde hem protein hem de karbonhidrat bulunan hurma son derece iyi bir enerji kaynağı olmasının yanında yüksek lif oranı sayesinde tokluk hissi sağlıyor. İşte bütün bunlar, neden Ramazan’da oruç açarken hurma yenir, sorusunun yanıtını oluşturuyor.
Kaynak: 1