Hepimizin şehrin kalabalığından ve gürültüsünden uzaklaşıp doğayla iç içe olmak istediği bir an mutlaka olmuştur. Temiz havaya doyup, toprağın rahatlatıcılığını hissetmeyi ve ağaçların gölgesi altında dinlenmeyi kim istemez ki? Aslında şehirden uzaklaşıp doğada olmak sağlığımızı iyileştirse de ormanların bu konuda çok daha özel bir yanı var. Çünkü özellikle modernleşmeyle birlikte hepimiz tabir-i caizse beton yığınlarının içerisine hapsolduk. Bu durum “Doğa eksikliği bozukluğu” adında modern bir rahatsızlığı bile ortaya çıkardı. Şehirlerde yaşayan, yüksek ofis binalarında çalışan ve sayısız elektronik cihaza bağımlı hale gelen bizler, gerçekten bir doğa açlığı yaşıyoruz. Ancak uzun yıllar önce 1982’de Japon hükümeti şehirli nüfusa ormanları cazip kılmak için “shinrin-yoku” kavramını ortaya attı. Tercümesi orman banyosu olan bu kavram ne anlama geliyor? Orman banyosunun faydaları nelerdir? Gelin brilikte bakalım.
Japon hükümeti 1982’de şehirli nüfusa ormanları cazip kılmayı amaçlayan “shinrin-yoku” kavramını çıkardı. Bu kavramın tercümesi ise orman banyosu anlamına geliyor
Aslında bir çeşit meditasyon da denilebilir.
Orman banyosu; sağladığı zihinsel, fiziksel ve ruhsal sağlık yararları nedeniyle Japon önleyici sağlık hizmetlerinin kabul edilen bir parçası, orman terapisi olarak da biliniyor
Orman banyosu aslında binlerce yıllık sezgisel bilgiden yararlanıyor; “Biz doğanın bir parçasıyız ve bu bağlantıyı hissetmek için derin bir temasa ihtiyacımız var.” Orman banyosu, modern dünyanın baskılarına karşı güçlü bir panzehir
Orman banyosu nasıl yapılır?
Şu anda Japonya’da ve dünya çapında “Shinrin-Yoku” (orman banyosu) kurulmasına yardımcı olan araştırmalarla birlikte, 44 Shinrin-Yoku ormanı bulunuyor. Şimdiye kadar yapılan her çalışma, katılımcıların stres, öfke, anksiyete, depresyon ve uykusuzluk semptomlarında azalma olduğunu gösterdi. Aslında, 15 dakikalık orman banyosundan sonra kan basıncı düşüyor, stres seviyeleri azalıyor ve konsantrasyon artıyor. Orman banyosu için 5 basit adım;
Adım 1 – Telefonunuzu, kameranızı veya diğer dikkat dağıtıcı unsurları geride bırakın, böylece deneyimde tamamen var olabilirsiniz.
Adım 2 – Hedeflerinizi ve beklentilerinizi geride bırakın. Amaçsızca dolaşın, ayaklarınızın sizi istediği yere götürmesine izin verin.
Adım 3 – Bir yaprağa daha yakından bakmak veya ayaklarınızın altındaki yolun hissini fark etmek için zaman zaman ara verin.
Adım 4 – Oturmak ve çevrenizdeki sesleri dinlemek için rahat bir yer bulun. Varlığınıza alıştıklarında kuşların ve diğer hayvanların davranışlarının nasıl değiştiğini görün.
Adım 5 – Başkalarıyla birlikte giderseniz, yürüyüşün sonuna kadar konuşmamak için bir anlaşma yapın. Yürüyüşün sonunda ise toplanarak, deneyimlerinizi birbirinizle paylaşın.
Peki, orman banyosunun faydaları nelerdir?
Doğayla iç içe olmak her zaman insana huzur verir. Ancak ormanda bulunmanın ve o atmosferi hissetmenin çok daha özel bir yanı var. Bol oksijen ve toprakla temas sağlığımız için oldukça faydalı. Japon bilim insanlarına göre orman banyosu; stresi azaltıyor, bağışıklığı güçlendiriyor ve düşük kan basıncını düzenliyor. İşte, orman banyosunun faydaları;
1. Stresi azaltır
Japonya’daki Chiba Üniversitesi’nde profesör olan Yoshifumi Miyazaki, 2004’ten beri orman banyosunun faydalarını araştırıyor. Yoshifumi yavaş orman yürüyüşlerinin, şehir yürüyüşlerine kıyasla stres hormonu kortizolde yüzde 12.4’lük bir azalma sağladığını keşfetti. Çalışmalarına katılanlar ayrıca anekdot olarak daha iyi ruh halleri ve daha düşük kaygı bildirdiler.
2. Ruh halinizi iyileştirir
Derby Üniversitesi’ndeki akademisyenler, doğaya bağlanmanın mutluluk ve zihinsel sağlıkla bağlantılı olabileceği sonucuna varan mevcut araştırmanın meta çalışmasını yürüttü. Doğada vakit geçirmek, mutluluk hormonunun salgılanmasına katkı sağlıyor, kişinin sakinleşmesine olanak tanıyor.
3. Yaratıcılığınızı serbest bırakır
Utah Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan David Strayer tarafından yapılan bir çalışmada ise katılımcılar, modern teknolojiye tüm erişimin kaldırıldığı, doğayla iç içe bir ortamda üç gün geçirdi. Üç günün ardından katılımcılar, yaratıcı problem çözmede yüzde 50’lik bir gelişme gösterdiler. Orman banyosu yaratıcılığınızı geliştirmek için de oldukça faydalı.
4. Bağışıklık sisteminizi güçlendirir
Ağaçlar ve bitkiler, ormanda vakit geçirdiğimizde soluduğumuz ‘fitokidler’ yayarlar. Japon “shinrin yoku” araştırmacısı olan Qing Li’nin yaptığı bir araştırmaya göre, bu fitokidler, vücudumuzun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olan doğal öldürücü hücrelerin aktivitesini arttırıyor. Böylece bağışıklık sistemimiz güçleniyor.
5. Kan basıncını dengeler, yüksek tansiyonu düşürür
Orman banyosu, kan basıncını dengeliyor. Bu ise özellikle kalp sağlığı için son derece önemli. Japonya’da yakın zamanda yapılan ve 732 kişiyle gerçekleşen bir çalışmada, orman ortamındaki kan basıncı seviyelerinin orman dışı ortamdakilerden önemli ölçüde daha düşük olduğu görüldü.