Ülkemizde sık sık gündeme gelen organ bağışı, hayat kurtarmak gibi kutsal ve çok özel bir sebebe hizmet eden bir bağış yöntemi olmakla birlikte son derece kişisel bir karardır. Kişinin ve ailesinin bu denli önemli bir kararı verebilmesi farkındalık, konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip olma, korku, kaygı, din ve inançlar, yasalar ve prosedürler gibi birçok kişisel ve toplumsal etkene bağlıdır. Öyle ki, ülkemizde tam da şu anda organ bağışlayanların sayısı sadece 447.909. Bu sayıya bir kişi daha eklemek isteyen olursa diye konu hakkında merak edilenleri listeledik.
Organ Bağışı Nedir?
Organ bağısı “yaşayan veya ölen bir kişinin organ ve dokularının başka bir hastanın tedavisi için kullanılmasıdır.” Canlıdan canlıya ve ölüden canlıya olmak üzere iki çeşit organ bağışı yöntemi vardır.
Organlarımı Ne Zaman Bağışlayabilirim?
Canlıdan canlıya organ bağışında kişi hayatta iken, kendi iradesiyle böbreklerinden birini ve karaciğerinin bir kısmını bağışlayabilir. Ölüden canlıya organ bağışında ise, kişi hayattayken kendi özgür iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra organ ve dokularının ihtiyacı olan hastalar için kullanılmasına izin verebilir. Eğer hayatta iken böyle bir beyanda bulunulmamışsa kişinin tıbbi olarak yaşamı sona erdikten sonra aile ve yakınları bu kararı verebilir.
Organ Bağışı İçin Yaş Sınırı Var Mıdır?
Canlıdan canlıya organ naklinde, organ nakli yasasına göre 18 yaşını doldurmuş olma şartı bulunmaktadır. Ancak ölüden canlıya gerçekleşen organ bağışlarında herhangi bir yaş sınırı yoktur.
Bağışlanan Organlar Kimlere Naklediliyor?
Bağışlanan organların nakil edileceği alıcılar belirlenirken bilim kurullarınca belirlenmiş bazı kriterler göz önünde bulunduruluyor. Organ naklinde öncelik kriterleri; tıbbi aciliyet ve doku ve kan uyumudur. Organ naklinde kişisel tercih, din, dil, ırk ayrımı gözetilmez. Dağıtım Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Sistemi tarafından yapılır. İlk aşamada ülkede organ bekleyen acil hastalar taranır, uygun acil hasta bulunamadığı takdirde sırada bekleyen hastaya organ nakli yapılır. Tüm işlemler kayıt altına alınarak belgelenir.
Hangi Organlar Bağışlanabilir?
Sağlıklı her organ bağışlanabilir. Ülkemizde kalp, akciğer, karaciğer, böbrek, pankreas gibi organlar, kas ve kemik iliği, kalp kapağı, kornea gibi dokuların nakil işlemleri başarıyla gerçekleştirilebilmektedir.
Organ Naklini Her Hastane ve Her Cerrah yapabilir mi?
Organ nakli operasyonları teknik ve teknolojik altyapıya sahip hastanelerde konusunda uzman cerrahlar tarafından yapılmalıdır.
Ülkemizde Organ Nakli Başarı Oranı Nedir?
Ülkemizde organ nakli ameliyatları dünya standartlarında yapılmaktadır. Canlı organ bağışında karaciğer ve böbrek gibi önemli organların nakil ameliyatların başarı oranı %90’ın üzerindedir.
Organ Nakli Ameliyatlarından Korkmalı Mıyız?
Her ameliyatta olduğu gibi organ nakli ameliyatları da belirli riskler taşımakla birlikte, gelişen modern cerrahi teknoloji ve teknikleri ile son derece güvenli şekilde gerçekleştirilir.
Organ Bağışı ve Dinler
Ölmüş kişilerden organ nakli yapılmasında dinen bir sakınca olmadığı gibi, yaşayan donörlerin kendi hayatları için bir tehlike teşkil etmemesi durumunda organ bağışında bulunmasında ve onların bağışlarıyla gerçekleşecek organ ve doku naillerinde İslam dini açısından bir sakınca bulunmamaktadır.
Kaç Kişi Organ Bekliyor
Ülkemizde organ bağışı bekleyen hasta sayısı 42.135.
Organ Bağışı İçin Nereye Başvurulmalı?
Canlı organ bağışı için alıcı ile birlikte bir organ nakli merkezine başvurulması yeterlidir. Öldükten sonra kullanılmak üzere organ bağışı gerçekleştirmek için ise büyük hastanelerin organ bağış ünitelerine veya Türkiye Organ Nakli Vakfı’na başvurulabilir