Ne görüyorsunuz? Bu tuhaf ve görünüşte etkili optik illüzyon tekniği internetin her yerinde konuşuluyor çünkü sıradan bir siyah-beyaz fotoğrafı renkli bir fotoğrafa çeviriyor. İnternette viral haline gelen bu optik illüzyon fotoğrafları, gözün yapısal karakteri temel alınarak tasarlanmış.
Dijital fotoğraf sanatçısı ve yazılımcı Øyvind Kolås tarafından yaratılan görüntü, ‘beyin boşlukları doldurur’ fikrinden yola çıkılarak geliştirilmiş
Sanatçı resmin geri kalanının nasıl görünmesi gerektiğini tahmin etmek için renkli çizgilerden yararlanıyor
Kolås deneyi “renk asimilasyon ızgarası illüzyonu” olarak adlandırıyor ve gri tonlamalı bir fotoğrafın üstüne yerleştirilmiş farklı renkteki ızgaraları kullanıyor…
Kolås, yapılan denemeyle ilgili olarak Patreon sayfasında: “gri tonlamalı bir görüntü üzerine yerleştirilmiş aşırı doymuş renkli bir ızgara, gri tonlamalı hücrelerin renkli algılanmasına neden oluyor” dedi…
Çoğu insan için ızgaralar görülmesine rağmen, istenen etkiye sahip olan şekiller yalnızca ızgaralar değildir. Aynı zamanda noktalar ve çizgiler de aynı şekilde yanılsama oluşturur
Sidney Üniversitesi’nde çalışan görme bilimci Bart Anderson’a göre bu illüzyonda gördüğümüz etki şaşırtıcı değil. Anderson, “Renk sistemi, bilim insanlarının alçak geçiş olarak adlandırdığı şeydir yani kodlanan rengin algılanan alanı çok daha geniştir. Böylece ızgaralar, akromatik arka planla genel olarak algılanır ve bu da görüntünün geneline atfedilir” dedi…
Başka bir deyişle, beynimiz bir şeye baktığımızda görsel bilgiyi sıkıştırır, nesneleri yakından incelemek için zaman ayırmazsak, orada ne olduğuna dair genel bir izlenim verir…
Kaynak: 1 2