Uzunca bir süredir işlevselliğiyle insanların günlük yaşamının önemli bir parçası haline gelmiş akıllı telefonlar kullanıcı talepleri doğrultusunda işlevselliklerini şekillendirmeye devam ediyorlar. Piyasada oyunculuk odaklı, fotoğrafçılık odaklı, uzun süreli kullanım odaklı pek çok cihaz bulunmakta. Bu özelliklerin hibrit biçimde varlık bulacağı iddiasıyla piyasaya çıkan cihazlar ise üst segment, amiral gemisi gibi adlandırmalarla anılıyor. Bugün de tam olarak bu iddiayı taşıyan, bu sene içerisinde tanıtımı yapılmış, Türkiye fiyatı haftalar önce açıklanmış “amiral gemisi” bir cihazın tanıtımıyla karşınızdayız. Oppo Reno5, sizlere en iyi akıllı telefon deneyiminiz sağlamak iddiasında, tanıtıma başlamadan önce Oppo’yu tanıyalım.
Oppo Çin merkezli bir telefon markasıdır. Çin’in Gungdong şehrinde yer almaktadır. Oppo telefon markası 2004 yılında Çin’de kurulmuştur. Oppo BKK Electronics’in üst kuruluşu olarak kurulmuştur. Bundan dolayı bu firma ile doğrudan ilişkisi bulunmaktadır. BBK firması ise elektronik üretim yapan ve akıllı telefon alanında da Oppo markası ile üretime başlayan bir firmadır. Çinli elektronik şirketi bandında kurulan Oppo 100’den fazla ülkede hizmet vermektedir.
Oppo doğrudan akıllı telefon üretimine başlamadı. Öncelikle elektronik üretimi yapan Oppo kuruluşu daha sonra ise akıllı telefon üretimine geçti. Oppo ilk olarak ise MP3 çalar üretimi yapan bir firmaydı.
Tüketiciye güven vermek açısından bu bilgileri vermeyi önemli buluyoruz, şimdi ürünün genel geçer özellikleri ile tanıtıma başlayabiliriz.
Oppo Reno5 teknik özellikleri:
Ekran Boyutu: 6.4 inç
Ekran Teknolojisi: AMOLED
Ekran Çözünürlüğü: 2400 x 1080 (FHD+)
Piksel Yoğunluğu: 411 ppi
Ekran Dayanıklılığı: Corning Gorilla Glass 3
İşlemci: Qualcomm Snapdragon 720G
CPU Frekansı: 2.3 ghz
CPU Çekirdeği: 8 Çekirdek
Grafik İşlemcisi (GPU): Adreno 618
GPU Frekansı: 750 mhz
CPU Üretim Teknolojisi: 8 nm
Bellek (RAM): 8 GB
RAM Tipi: LPDDR4x
Dahili Depolama: 128 GB
Boyutlar: 159.1 x 73.3 x 7.7 mm
Batarya Kapasitesi: 4310 mAh
Şarj: USB Type-C
Hızlı Şarj: Var (50 W)
Kamera Çözünürlükleri: 64 + 8 (geniş açı) + 2 (makro) + 2 (bokeh) MP (44MP Ön Kamera)
İşletim Sistemi Versiyonu: Android 11
Kullanıcı Arayüz Versiyonu: ColorOS 11.1
Wi-Fi Kanalları: Wİ-Fİ 5 (801.11 a/b/g/n/ac)
Bluetooth Versiyonu: 5.1
Parmak İzi Okuyucu: Var
Bildirim Işığı: Yok
Oppo Reno5 kullanıcı deneyimleri:
Bu kısımda çeşitli kullanıcı deneyimlerinden de yararlanarak cihazın çeşitli özelliklerinden, ayrıca pozitif ve negatif yönlerinden bahsedeceğiz.
Ekran:
Saf tasarım düzeyinde, Reno 5 şimdiye kadar 2021’in en iyi telefonları arasında görülüyor.
Düğme konumları, sol tarafta ses kontrolleri ve sağda güç düğmesi ve güç düğmesi ile (karşı tarafında yanlışlıkla tetiklenecek ekstra Google Asistan düğmesi hariç) tek ve çift elle kullanım için oldukça uygundur. 6.4 inçlik ekranın her yerinde küçük çerçeveler vardır ve uzun ve ince şekli, dar kot ceplerine kaymayı ve kullanımı kolaylaştırır.
IP seviyesinde su yalıtım derecesi olmamasına rağmen, metalik kaplamalı plastik arka plaka aşınma ve yıpranmayı oldukça iyi bir şekilde önler.
Son olarak, arka paneldeki dokulu kaplamanın yarattığı olağanüstü ışık kırınım efektlerini önemsizleştirmeyelim. Telefonu ileri geri eğin ve telefonun arkası gerçek bir renk gökkuşağı ile parlar, hareket ettikçe mavi ve yeşilden kırmızı turuncu ve sarıya doğru bisiklete binin. Kozmetik olarak sevilen bir görüntü.
Bu fiyat aralığındaki telefonlarda bir AMOLED ekran bulmak o kadar da şaşırtıcı değil ancak Oppo Reno5 5G, daha yumuşak kaydırma ve çok yönlü daha iyi yanıt için 90Hz yenileme hızı sunuyor. Cihaz FHD+ çözünürlükte 6.4 inç 441ppi keskin ekrana ve renk bakımından ortalama üstü performansa sahiptir.
Hoparlörler:
2-3 yıl önce stereo hoparlör eksikliğinden şikayet etmezdik. Ancak orta segmentteki yoğun rekabetle birlikte bu özellik bir standart haline geldi. Bu yüzden Reno5 5G’de iki hoparlör olmamasının oldukça büyük bir yanlış adım olduğunu düşünüyoruz.
Kalitesi kendi sınıfının altındadır ve sağlam stereo kurulumlara sahip rakipleriniz olduğunda bu telefonu üst sıralarda görmek zordur. Bas neredeyse yoktur ve çaldığınız her parçanın derinliğinin bir kısmını hoparlör soğurur.
Kutu İçeriği:
Telefon mavimsi yeşil tonlarında birinci sınıf görünümlü bir kutuda geliyor. Her zamanki kullanım kılavuzlarının ve garanti belgesinin yanı sıra USB-C kablosuna sahip 65W özellikli duvar şarj cihazını da içerir. Ekran koruyucu ve 3,5 mm kulaklık da bunlara dahildir.
Kamera & Video Performansı:
Burada öne çıkan ilk özellik kullanmak için bir zevk olan 64MP ana kameradır. Hiçbir ince ayarlama olmadan kutudan çıkararak kullandık ve zor aydınlatma koşullarında bile fotoğraf kalitesi oldukça iyiydi. Fotoğraflar keskin ve renkler kalındır. HDR ve AI sahne tanıma özellikleri elbette varsayılan olarak açıktır.
8MP geniş açı ve 2MP makro kameraları da harika çekimler yapıyor, ancak renk dengesindeki olağan tavizler ve tüm akıllı telefon kameralarını etkileyen küçük bozulmalarla. Sonunda bu ekstra kamera sensörleri bütçesine göre beklentinizi karşılayacak şekilde performans gösterir.
2160p@30fps’de video kayıt kapakları, ancak bundan önce çeşitli modlar vardır. Örneğin, bir AI Highlight videosu, uygun ağır çekim video 720p’deyken yalnızca 1080p@30fps kaydı destekleyen bir özelliktir, ancak 1080p modu daha düşük kare hızlarında da mevcuttur.
Standart 2160p@30fps video performansını ele aldığımızda bol miktarda ayrıntı, doğal renk üretimi, geniş dinamik aralık (arka plandaki beyaz bina çok parlak olmadan ağaçların ne kadar iyi açığa çıktıksına dikkat edin) ve neredeyse hiç gürültü olmadan oldukça iyi görünüyor. Kontrast da noktada. Dürüst olmak gerekirse, özellikle bu fiyat aralığında söyleyebileceğimiz kötü hiçbir şey yok.
Pil Performansı:
Reno 5 5G’deki pil ömrü, güç isteyen 90Hz ekran ve çoğu üst telefonun şu anda 5000mAh civarında dolaşan batarya performansına karşın 4300mAh’lik daha küçük pili göz önüne alındığında genel olarak kesinlikle etkileyicidi. Bir düzineden fazla HD video klip çekmek ve birkaç saat müzik çalmak da dahil olmak üzere yaklaşık iki tam günlük bir çalışma süresi var. Ortalamanın üzerindeki pil ömrünün, daha enerji tasarruflu AMOLED ekranın yardımıyla daha düşük CPU gücüne karşı bir takas olması mümkündür.
Ama buradaki asıl hikaye hızlı şarj performansıdır. Oppo uzun zamandır hızlı şarjın öncüsü oldu ve Reno 5 5G, Oppo’nun SuperVOOC 2.0 olarak adlandırdığı şeyi kullanarak bunu bir sonraki seviyeye taşıyor. Hem birlikte verilen 65W şarj cihazını hem de optimize edilmiş kabloyu kullanarak 30 dakikadan biraz daha uzun bir sürede tam şarj alabilirsiniz. Bu, rakiplerinin en hızlı şarj süresinden yaklaşık 20 dakika daha kısa bir süredir.
İşlemci ve Oyun Performansı:
Reno 5 5G’de kullanılan Qualcomm yonga seti, 5G’yi içeren ilk CPU’lardan biri olan Snapdragon 765G’dir. Ancak bu 2019’da piyasaya çıkmış döneminin amiral gemisi Samsung ve Apple telefonlarda sunulan işlemci gücü ile hemen hemen aynı performansı sağlar, dolayısıyla 2021’de piyasaya sürülen bir telefondan daha fazlasını bekleyebilirsiniz. Pratikte, işlemcide 8GB RAM’den kaynaklanan herhangi bir yavaşlama fark etmedik.
Snapdragon 765G, popüler Adreno 620 GPU ile eşleştirilmiştir ve oyun performansı için standardın üstünde bir seçenektir. Pratikte, ona yüklediğimiz tüm oyunlarda (Asphalt, Fortnite) daha güçlü donanımlarda oynandığında verilen performansı sağladı.
Bununla birlikte, sert özellikler, bu 7nm CPU’nun, özellikle bu fiyat aralığındaki telefonlarda bulunan mevcut üst düzey CPU’lar nesline kıyasla, orta sınıf olarak kabul edileceğini anlamına geliyor.
Oppo Reno5 artıları ve eksileri:
Bu etapta cihazın olumlu ve olumsuz puan alan yönlerine değineceğiz.
Cihazın +’ları:
+ Oldukça üst düzey tasarım ve yapı
+ AMOLED ekran
+ 50 W hızlı şarj
+ Güçlü ön kamera deneyimi
+ Etkileyici pil ömrü
+ Üst düzey video performansı
Cihazın -‘leri:
– Orta sınıf işlemci performansı
– Zayıf hoparlör
Oppo Reno5 alınır mı?
Eğer uygun fiyatlı, en kaliteli bir telefon istiyorsunuz son derece iyi inşa edilmiş ve fiyat aralığına göre çok az olumsuz yönü var. İşlemci gücünün kaybettirdikleri pil ömrü ile telafi edilir ve size telefonunuzu çok hızlı şarj etme imkanı sunar. Ayrıca yeni bir şeyler denemeye hazırsanız Oppo Reno 5 5G, yıllardır piyasaya hakim olan sıkıcı ve öngörülebilir amiral gemisi modellerine bir alternatif sunmaya çalışıyor. İnce işçilik yapılmış arka paneliyle kesinlikle farklı görünüyor.
Ancak gücüyle ilgili iseniz çoğu kullanıcı telefonlarının işlem gücünden asla yararlanmasa da, 4K video düzenlemek veya ciddi oyunlar oynamak olsun, standart performansın ancak birkaç tık üzerinde olabilir. Burada kullanılan yonga seti iyi ama harika değil ve yeni bir telefon için miadı dolacak gibi görünüyor. Buna ek olarak fotoğraflarınızı çok ciddiye alıyorsanız, Reno 5 sağlam bir kamera performansı sunarken, temel teknoloji daha sofistike görüntü işleme özelliklerine ve optik yakınlaştırma lenslere sahip pazar liderleriyle maalesef rekabet edemez.
Seçim sizin, bu fiyat aralığında bulabileceğiniz birkaç muadil model daha var ancak hangisini seçeceğiniz tamamen sizlerin ilgi alanlarınıza bağlı.
Oppo Reno5 kullanıcı yorumları:
Şimdi de modelinin yorum sayfalarında yer alan detaylandırılmış tecrübelerden birkaçını da sizlerle paylaşıyoruz:
“Oppo Reno 4’ten geçiş yaptım. İşlemcisinin daha iyi olmasını beklerdim. 4 ile aralarındaki yaklaşık 1000 tl’lik fiyat farkına alabileceğiniz ekstra özellikler arka kameranın 64mp ön kameranın 44mp yükselmesi, ekran yenileme hızının 90 hz’e çıkması, biraz daha iyi bir batarya, 50w hızlı şarj gibi bu farka değer mi o şahsi verilecek karar. Oppo’nun ek ayarları ve kişiselleştirmeleri diğer telefonlarda olmayan birçok kolaylık sağlıyor. Temassız el hareketleri ve telefona dokunmadan çağrı cevaplama, ve yine temassız el hareketiyle Facebook, Youtube vs. kontroller çok zevkli. NFC hem Reno 4 hem de Reno 5 modelinde mevcut. Çoğu site NFC özelliği yok yazıyor ancak var ve kesinlikle kullanışlı. Kendi rehber uygulaması ve kişi yedeklemesi var ki Xiaomi’den uzak durmamın en büyük sebeplerinden biridir. Xiaomi direkt gmail hesabına senkronizedir, yedekleniyor gözükür ama bir numara silinince gmail hesabından da silinir. Oppo’da gmail haricinde telefonun kendi rehberi olması bu tehlikeyi ortadan kaldırıyor. Ayrıca ince ve zarif telefon arayanlar için ideal seçim Reno 4 veya 5 olmalı. Daha önce Xiaomi, Realme, Samsung kullanan biri olarak hafiflik ve zarifliğini görünce ben kütük kullanıyormuşum dedim. Kesinlikle tavsiye ediyorum.”