Uzunca bir süredir işlevselliğiyle insanların günlük yaşamının önemli bir parçası haline gelmiş akıllı telefonlar kullanıcı talepleri doğrultusunda işlevselliklerini şekillendirmeye devam ediyorlar. Piyasada oyunculuk odaklı, fotoğrafçılık odaklı, uzun süreli kullanım odaklı pek çok cihaz bulunmakta. Bazı telefonlar ise bütçe dostu olmak iddiasıyla fonksiyonel özellikleri bir arada sunma iddiası taşıyor. Bugün de sizleri tam olarak bu iddiayı taşıyan cihazlardan biriyle, Oppo A54’le tanıştıracağız, tanıtıma başlamadan önce Oppo’yu tanıyalım.
Oppo Çin merkezli bir telefon markasıdır. Çin’in Gungdong şehrinde yer almaktadır. Oppo telefon markası 2004 yılında Çin’de kurulmuştur. Oppo BKK Electronics’in üst kuruluşu olarak kurulmuştur. Bundan dolayı bu firma ile doğrudan ilişkisi bulunmaktadır. BBK firması ise elektronik üretim yapan ve akıllı telefon alanında da Oppo markası ile üretime başlayan bir firmadır. Çinli elektronik şirketi bandında kurulan Oppo 100’den fazla ülkede hizmet vermektedir.
Oppo doğrudan akıllı telefon üretimine başlamadı. Öncelikle elektronik üretimi yapan Oppo kuruluşu daha sonra ise akıllı telefon üretimine geçti. Oppo ilk olarak ise MP3 çalar üretimi yapan bir firmaydı.
Tüketiciye güven vermek açısından bu bilgileri vermeyi önemli buluyoruz, şimdi ürünün genel geçer özellikleri ile tanıtıma başlayabiliriz.
Oppo A54 teknik özellikleri:
Ekran Boyutu: 6,51 inch
Ekran Teknolojisi: IPS LCD
Ekran Çözünürlüğü: 1600 x 700 (HD+)
Piksel Yoğunluğu: 270 ppi
İşlemci: MediaTek Helio P35
CPU Frekansı: 2.3 GHz
CPU Çekirdeği: 8 Çekirdek
Grafik İşlemcisi (GPU): PowerVR GE8320
GPU Frekansı: 680 MHz
CPU Üretim Teknolojisi: 12 nm
Bellek (RAM): 4 GB
RAM Tipi: LPDDR4x
Dahili Depolama: 128 GB
Boyutlar: 163,6 x 75,7 x 8,4 mm
Batarya Kapasitesi: 5000 mAh
Şarj: USB Type-C
Hızlı Şarj: 18 W
Kamera Çözünürlükleri: 13 MP arka kamera + 2 MP macro camera + 2 MP bokeh + 16 MP ön kamera
İşletim Sistemi Versiyonu: Android 10
Kullanıcı Arayüz Versiyonu: ColorOS 7.2
Wi-Fi Kanalları: Wi-Fi 5 (802.11 a/b/g/n/ac)
Bluetooth Versiyonu: 5.0
Parmak İzi Okuyucu: Var
Oppo A54 kullanıcı deneyimleri:
Bu kısımda çeşitli kullanıcı deneyimlerinden de yararlanarak cihazın çeşitli özelliklerinden, ayrıca pozitif ve negatif yönlerinden bahsedeceğiz.
Ekran:
Ekran beğenilmiş gibi görünüyor. 16MP selfie kamerası sol üst köşede yol dışında ve burada 1600 x 700 çözünürlük ve tüm önemli 90Hz yenileme hızı sunan 6.5 inç ekran ile bol miktarda görüntüleme alanı sağlıyor. Parlak ve canlı olan ekran, parlak güneş ışığında da 550 nite yakın performans sağlayarak testleri geçti.
Hoparlörler:
Stereo olmayan hoparlörler kısıtlı bir performans veriyor ancak bu orta-segmentte fazlaca karşılaştığımız bir durum, ortalama bir ses performansı var, ses kalitesi de idare eder vaziyette.
Kutu İçeriği:
Oppo A54’ün kutusunda telefonun kendisinin yanı sıra kulaklık, USB kablosu, şarj adaptörü, SIM kart iğnesi, koruyucu kılıf, hızlı başlangıç kılavuzu ve garanti belgesi bulunmaktadır.
Kamera & Video Performansı:
Kameralar söz konusu olduğunda, arkadaki Oppo A54, 13 megapiksel birincil kameraya sahip üçlü bir kamera kurulumuna sahiptir; 2 megapiksel kamera ve 2 megapiksel kamera. Arka kamera kurulumunda otomatik netleme vardır. 16 megapiksel sensöre sahip selfie’ler için tek bir ön kamera kurulumuna sahiptir. İkincil kameraları dahil etmeden, ana kameraların performansının oldukça yerinde olduğunu söyleyebiliriz.
Pil Performansı:
Oppo A54, 5.000mAh’lik büyük boyutlu bir pile sahiptir. Bu, oldukça ağır kullanımda bile bir günden biraz fazla sürdüğü anlamına gelir. Ancak, beraberinde gelen şarj cihazının kapasitesi olan 10W biraz yavaş olabilir, tam şarj yaklaşık 2 saat sürer. Başka şarj adaptörleri ile 18 W’a dek artırabilirsiniz. Yapay zeka ile optimize edilmiş gece şarjı sayesinde telefonunuzun şarjı %80’e ulaştığında, siz uyanmadan önce %100’e tamamlamak için tam zamanında şarj etmeye yeniden başlayacaktır, ancak öncesinde şarjı duraklatacaktır.
Bu fiyata daha az önemli olmasına rağmen kablosuz şarj desteği de yok, ancak Oppo A54 5G’nin biraz daha hızlı şarj olmasını diliyoruz. Artı tarafta, Android yazılım pil tasarrufu modlarını buna göre ayarlayın ve sizi delirtecek kadar sık şarj etmenize gerek yoktur.
Tasarım:
Telefon iki çeşit seçeneğiyle mevcuttur. (Akışkan Siyah veya Fantastik Mor) Her iki renk düzenini de ışıkta hafifçe hareket ettirdiğinizde rengin biraz değiştiğini görebilirsiniz. Dürüst olmak gerekirse, bu beğenilen bir özelliktir, ama mat bir kaplama kullanmadığınız sürece aksi takdirde tasarım üzerinde bir etkisi kalmıyor. Elinizde tutmak için pürüzsüz ve rahat olan Oppo A54’nin düğme dizaynı oldukça düzenlidir. Sol tarafta ses kontrolleri bulunurken, sağ tarafta parmak izi sensörü olarak da iki katına çıkan güç/kilit açma düğmesi sunulmaktadır. Küçük ellerde bile, avuç içinde rahat hissettiriyor. Parmak izi sensörünün arkada olmasına alışkınsanız, bir alışma süreci gerekebilir.
Oyun Performansı:
Cihaz, klasik testlerde ortalama puanlarda dolaşsa da; ne yazık ki A54’ün oyunculuk konusunda bir iddiası yoktur. PUBG’yi dengeli grafikler ve orta kare hızında oynatabilmeyi başaran cihaz, oyun sırasında bir performans sıkıntısı yaşatmasa dahi; bir akıllı telefonun ekranının çözünürlüğü bizce mobil oyunculuk için bir nebze daha fazlasını sunabilmelidir. Fakat bu durum A54’le hiç oyun oynayamayacağınız anlamına gelmiyor elbette…
Oppo A54 artıları ve eksileri:
Bu etapta cihazın olumlu ve olumsuz puan alan yönlerine değineceğiz.
Cihazın +’ları:
+ Fiyat aralığı için ortalamanın çok üstünde kamera performansı
+ 90 hz yenileme hızına sahip ekran
+ Ortalama üstü pil ömrü
+ Orijinal tasarım
+ Yüksek ekran parlaklığı
Cihazın -‘leri:
– Yalnızca tek hoparlör
– Oyun performansı yüksek değil
– Uzun vadeli kullanımda bazen gecikmeler yaşanıyor
Oppo A54 alınır mı?
OPPO A54, orta segmentin bir akıllı telefondur. Telefonda yer alan özellikler de bu gerçekiğe uyum sağlayacak ölçüde. İşlemci olarak MediaTek MT6765 Helio P35’in yer aldığı telefon, 8 çekirdekli bu işlemcisiyle günlük kullanımlar için oldukça ideal performans gösteriyor. Ancak elbette ki bu cihaz amiral gemisi değildir ve telefonun fiyatı da buna uygun şekilde belirlenmiştir. Ancak bu fiyat çerçevesinde telefon arayanlar için uygun düzeyde performans sağladığını söyleyebiliriz. Eğer oyunculuk veya ses performansı arıyorsanız doğru adreste değilsiniz ancak günlük kullanıma ek olarak her koşulda günü çıkartacak bir batarya ve güzel fotoğraflar istiyorsanız ideal cihaza bakıyor olabilirsiniz.
Oppo A54 kullanıcı yorumları:
Şimdi de modelinin yorum sayfalarında yer alan detaylandırılmış tecrübelerden birkaçını da sizlerle paylaşıyoruz:
“Öncellikle ürün fiyatının üzerinde bir performans ve şıklığa sahip. Kutu içerisinden kulaklık, şarj aleti, ekran koruyucusu(Ekran koruyucu telefon ekranına takılı geliyor. Tekrardan taktırmanıza gerek yok) ve telefon kılıfı çıkıyor. Hızlı şarj, 128 GB Hafıza, 5000 mAh batarya, IPX4 su sıçramasına karşı sertifikalı vb. birçok özelliğine açıp internetten de bakabilirsiniz. Ben burada kullanım sonrasında deneyimlerimden bahsedeyim. Şarj olayı telefona sık bakanlar için bile 2 güne yakın gidecek şekilde. Kısa süreli şarjla bile gün içerisinde uzun kullanım imkanı sağlıyor. Oyun performansı güzel. Oynadığım oyunlarda ısınma yok denecek kadar az. Hem ön hem de arka kamera gün içerisinde tüm ihtiyacınızı karşılayacak düzeyde. Ancak gece kamera kullanımlarınızda gündüz çekimi kadar iyi değil bence.Telefonu elinize aldığınızda kaliteli olduğunu hissettiriyor. Malzemesi kötü olmadığı için kılıf olmadan kullanmak çok daha güzel oluyor. Tasarımı hoş. Kargo olayı hiç önemli değil ancak merak edenler için sağlam paketlenmiş ve hızlıydı. Pişman olmayacağınız bir telefon. Özellikle şu zamanda her şeyin fiyatı aşırı artmışken bu telefoonu alıp senelerce kullanabilirsiniz. Umarım faydalı bir yorum olmuştur alacak olan kişilere.”
“Öncelikle ekranında bir sorun yok. Kamerası fena değil ama fotoğraf çekmeyi seven biri iseniz almanızı tavsiye etmem. İşlemcisi gayet güzel diye biliriz alınır. Sorunsuz oyun oynayabilirsiniz. Pubg vb oyunlar için alınmaz. Düşük ayarlarda oynarsınız. Bataryası güzel ama yoğun kullanımda bir günden fazla dayanmıyor maalesef”