Yapay zekâ günümüzün en etkili ve dikkat çeken teknolojilerinden biri. ChatGPT adlı yapay zekâ sohbet botunu geliştiren Amerika Birleşik Devletleri merkezli OpenAI isimli teknoloji şirketi ise yapay zeka teknolojinin dünya çapındaki en önemli aktörlerinden. Ancak şirket bugünlerde, yapay zekâ alanındaki çalışmalarıyla değil, şirket CEO’su Sam Altman’ın görevden alınmasına dair haberlerle gündemde. Bildiğiniz gibi OpenAI yönetim kurulu kısa süre önce ani bir kararla şirketin kurucu ortaklarından olan ve CEO’luk görevini sürdüren Altman’ın görevine son vermişti. Yapay zekâ teknolojisinin en etkili isimlerinden biri olarak gösterilen CEO’nun ani “kovulması” hem şirket içerisinde hem de teknoloji dünyasında büyük bir şaşkınlık yaratmış durumda. Sam Altman neden görevden alındı sorusuna ise verilen farklı yanıtlar var.
Öte yandan OpenAI’daki Sam Altman krizi bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Yüzlerce OpenAI çalışanı, eski CEO Altman’ın görece iade edilmesini istedi. Çalışanlar, aksi takdirde istifa edeceklerini dile getiren bir mektup kaleme aldı. Gelin, yapay zekâ söz konusu olduğunda günümüzün en önemli şirketleri arasında yer alan OpenAI’daki Sam Altman krizinin detaylarına birlikte bakalım.
OpenAI isimli teknoloji şirketi 2015 yılında ABD’nin San Francisco şehrinde kuruldu
Şirketin kuruluş aşamasında Sam Altman, Greg Brockman, Reid Hoffman, Jessica Livingston, Peter Thiel ve Elon Musk gibi teknoloji yatırımcıları yer alıyordu.
Yapay zekâ teknolojisinin en popüler ürünlerinden biri olan ChatGPT adlı sohbet botu, bu şirket tarafından geliştirildi
Şirket, başlangıçta kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak faaliyet gösteriyordu
Şirketin amacı ise ilke etapta “insanlığa fayda sağlayabilecek yapay zekâ hakkında araştırma yapmak” şeklinde tanımlanmıştı.
Ancak OpenAI, bugünlerde yapay zekâ alanındaki çalışmalarıyla değil, şirket CEO’su Sam Altman’ın görevden alınması ve sonrasında yaşananlarla gündemde
OpenAI yönetim kurulu, geçtiğimiz günlerde ani bir kararla Sam Altman’ın görevden alındığını açıklamıştı
Yapay zekâ teknolojisinin en önemli isimlerinden biri olarak gösterilen ve “OpenAI’ın ve yapay zekânın yüzü” konumundaki Altman, şirketin kurucu ortakları arasında yer alıyordu. Ayrıca 2020 yılından bu yana CEO olarak görev yapıyordu.
Altman’ın görevden alınmasının ardından, OpenAI CEO’luk görevine geçici olarak Emmett Shear getirildi
Sam Altman kovuldu başlıklı haberler teknoloji dünyasında büyük bir şaşkınlık yaratmış durumda
Peki, Sam Altman OpenAI’dan neden kovuldu?
Şirket, “yönetim kuruluyla iletişim kurarken samimi davranmadığı” gerekçesiyle Altman’ın görevden alındığını açıkladı. Şirket tarafından yapılan açıklamada, yönetim kurulu üyelerinin Altman ile aralarındaki güven bağının koptuğu dile getirildi.
Ancak teknoloji dünyasında bu beklenmedik ayrılığın asıl sebebi hakkında pek çok farklı iddia ortalıkta dolaşıyor
Örneğin Altman’ın kovulmasına sebep olan asıl şeyin, Microsoft ile yaptığı milyarlarca dolarlık yatırım anlaşması olduğunu iddia edenler var
Altman’ın bu anlaşmayı yönetim kurulunu haberi olmadan imzaladığı ileri sürülüyor. Öte yandan sarsıcı kovulma ile ilgili spekülasyonlar bununla da sınırlı değil.
Bazı iddialara göre Altman’ın kovulmasına neden olan asıl şey ChatGPT’deki güvenlik açıklarını görmezden gelmesi
Yapay zekâ sohbet botunun son güncellemesinin ciddi güvenlik açıklarına neden olduğu, ancak Altman’ın bu soruna odaklanmaktan çok yeni tanıtım ve geliştirmelere öncelik verdiği dile getiriliyor.
Son dönemdeki kararlarının şirkete para kaybettirdiğini, Sam Altman’ın bu nedenle kovulduğunu düşünenler de var
Kısacası Sam Altman’ın kovulması pek çok farklı iddiayı ve tartışmayı da beraberinde getirmiş durumda.
Ancak bu görevden alma operasyonundan etkilenen tek taraf Sam Altman değil. OpenAI, ciddi bir krize girmiş gibi görünüyor
Altman’ın görevden alınmasının ardından şirkette tam anlamıyla üst düzey bir yaprak dökümü yaşandı
Şirketin kurucu ortaklarından Greg Brockman, Sam Altman’ın kovulmasının ardından yönetim kurulu başkanlığından istifa etti
Araştırma direktörü Jakub Pachocki, yapay zekâdan kaynaklanan potansiyel riskleri değerlendiren ekibin yöneticisi Aleksander Madry ve Szymon Sidor adlı araştırmacı şirketten ayrılan isimlerden bazıları.
Ancak kısa süre önce OpenAI’daki Sam Altman krizini daha da derinleştiren bir gelişme yaşandı
OpenAI çalışanlarının yaklaşık yüzde 95’i, Sam Altman’ın göreve iade edilmesini istedi
Şirketteki 770 çalından 743’ü, Altman’ın göreve iade edilmemesi durumunda istifa edeceklerini belirttikleri bir mektuba imza attı
İstifa tehdidinde bulunan çalışanların talepleri, Altman’ın göreve iadesiyle de sınırlı değil.
OpenAI çalışanları ayrıca Sam Altman’ı görevden alan yönetim kurulu üyelerinin tümünün istifasını istiyor
OpenAI yönetim kurulunun şirketin çalışmalarına zarar vermekle suçlayan 743 kişi, Microsoft’un kendilerine iş garantisi verdiğini dile getiriyor. Tüm bu gelişmeler ışığında OpenAI’daki Sam Altman krizi, bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.