“Sen Ağlama, Git, Geri Dön, Değer mi, Hadi Bakalım, Gir Kanıma, Vurulmuşum Sana, Deli Gönlüm, Eğrisi Doğrusu, Haydi Gel Benimle Ol, Kolay Değil, İyisin, Sultan Süleyman, Ünzile, Bir Çocuk Sevdim, Dokun Bana” ve daha nice eserleri yazan yahut besteleyenin Onno Tunç olduğunu biliyor muydunuz? Türk Pop Müziği’ni bugünlere taşımış olan Onno Tunç sayısız sanatçıyla ortak çalışmalar yapmasıyla biliniyor, bunlardan en çok öne çıkanı ise “minik serçe” Sezen Aksu ve Nilüfer. Türkiye’de dinleyiciyi fethetmiş şarkıları artık dünya müzik sahnesine de çıkacak. Bu güzel haberin üzerine biz de başarılı müzik adamının kariyerine yer verelim istedik.
Türk popuna birçok büyük hiti kazandıran Ermeni asıllı müzisyen ve şarkı yazarı Onno Tunç (gerçek adıyla Ohannes Tunçboyacı) 20 Aralık 1948’de İstanbul Feriköy’de doğdu.
Onun besteci ve aranjör (düzenlemeci) olarak kazandırdığı şarkılar bugün bile dillerden düşmüyor.
Sayısız isme verdiği şarkıları Türk Pop Müziği’nin gelmiş geçmiş en başarılı şarkılarını oluşturuyor. Bugün bile Onno’nun şarkıları yeni Pop şarkılarına göre daha çok kişi tarafından tercih ediliyor.
Sezen Aksu’yu Sezen Aksu ve Nilüfer’i Nilüfer yapan bütün hitlerinde Onno’nun imzası var. Saymakla bitmez…
Besteci ve aranjör kimliğinin yanında usta bir bas gitaristi de.
MFÖ’nün “Yalnızlık Ömür Boyu”, Bülent Ortaçgil’in “Benimle Oynar mısın”, Okay Temiz’in “Zifir” ve Mustafa Sandal’ın “Beni Ağlatma”sında şarkılara bas gitarıyla harikalar katarak şarkıların bugün sevilmesine enstrumanıyla katkı sağladı.
Eurovision için birçok kere besteci ve aranjör olarak katılım sağlamakla birlikte, 78-81 yılları arasında aranjörlüğün yanında orkestra şefi görevini de üstlendi.
Bestelerinde kullandığı armonilerle yakaladığı sound hayranları kadar birçok besteci ve müzisyen tarafından ilgiyle takip edildi.
Film müzikleri işinde de çalışmaları bulunan Onno, bulduğu zengin armonilerle İrfan Tözüm yönetmenliğindeki “Rumuz Goncagül” ve Atıf Yılmaz yönetmenliğindeki “Aaahh Belinda” filmlerinin soundtracklerini yaptı.
Başta Türk Pop’unun minik serçesi Sezen olmak üzere; Nilüfer, Gülden Karaböcek, Nükhet Duru gibi isimlerin aranjörlüğünü Onno üstlendi.
14 Ocak 1996’da pilot arkadaşı Hasan Kanık’la, Bursa’dan İstanbul’a gitmek için birlikte kullandıkları Bonanza tipi uçağın, kalkıştan on iki dakika sonra sisten yönünü bulamaması ve Yalova’nın Selimiye köyü yakınına düşmesi sebebiyle ne yazık ki ikisi de hayatını kaybetti.
Ünlü müzik adamının cenazesi, kardeşinin yurt dışından dönmesinin beklenmesi üzere beş gün sonra Şişli Ermeni Mezarlığı’na defnedildi.
Ünlü bestecinin şarkılarından oluşan, aramızdan ayrılışının 11.yılına özel olarak sanatçı dostları tarafından onun şarkılarının seslendirildiği bir albüm yayınlandı.
Bu albümde Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Nükhet Duru, Zerrin Özer, Nilüfer gibi sanatçının arkadaşlarının yanında; Şebnem Ferah, Sertab Erener, Levent Yüksel, Mor ve Ötesi, Ceza, Emre Altuğ, Hüsnü Şenlendirici, Aylin Aslım ve Zeynep Dizdar gibi isimler de Onno’nun şarkılarını seslendirdi.
Bunun dışında en yakın dostlarından Sezen Aksu’nun, aynı yılın yazında çıkarttığı “Düş Bahçeleri” albümünü kendisine ithaf etti.
Yakın zamanda Onno Tunç’un eserleri dünyaca ünlü plak şirketi Universal Music Publishing Group ile imzalanan anlaşmayla Türkiye’de olduğu gibi, dünyada da temsil edilecek.
Kaynak; 1