Terapi sözcüğü iyileştirici anlamına gelmektedir. Psikoterapi, psikolojik iyileşme/sağaltım anlamındadır. Su terapisi gibi farklı olgulardan ayıran nokta budur. Piyasada terapi adı altında su terapisi, yaşam koçluğu, çarka terapisi vb. pek çok hizmet verilmektedir. Asıl ruh sağlığını iyileştirici gücü olan psikoterapi, bilimsel bir ekole dayanmış, yol haritası çıkarılmış seanslardır. Online terapi bu psikoterapinin online şekilde gerçekleşmesidir. Skype, Zoom, Whatsapp gibi görüntülü konuşma programlarıyla kurulan bağlantı ile terapist ve danışan iletişim sağlar. Biz de sizler için online terapi hakkında en çok merak edilenleri derledik…
1. Yüz yüze görüşme ve online görüşme arasında bir fark var mı?
İyileştirici güç açısından herhangi bir farkı yoktur. İçerik aynıdır, sadece iletişim kurma yöntemi yüz yüze değildir.
2. Doğru psikoterapisti nasıl şeçebilirim?
Ülkemizde ruh sağlığı alanında kapsamlı bir yasa olmadığı için bu boşluk art niyetli insanlar tarafından suistimal edilmektedir. Herhangi bir psikoloji eğitimi almamış veya bir üniversiteden aldığı psikoloji dersi, sertifikasıyla kendini psikoterapist ilan edenler olabilir.
Türkiye standartlarında kişi; psikoloji veya psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü, tıp lisans mezunu olup aldığı eğitimin ekolü olan ensititü geçerli psikoterapi belgesi olması gerekmektedir. Eğer sadece lisans bölümünden mezun olduysa psikolojik danışman veya psikolog unvanı ile psikolojik danışmanlık seansı verebilir.
4. Online terapi ile tek seansta sorunlarımı çözebilir miyim?
Psikoterapi seansları bütüncül bir sürecin parçasıdır. Süreçte verilen ödevler ve görevlerle kendi gücünüzü kullanarak profesyonel destek alınan konuyu tamamen anlama ve üstesinden gelme süreci yaşanır.
Eğer birkaç seanslık bir ekol arayışındaysanız çözüm odaklı terapiden faydalanabilirsiniz. Sorunun sadece çözümüne yönelik görüşmeler yapılır. Sorunun temeline inilip çözülmediği zaman durumun tekrarlanma olasılığı vardır. Genellikle bu ekol, okul psikolojik danışmanları tarafından tercih edilir.
5. Psikoterapinin arkadaşımla konuşmaktan ne farkı var?
Psikoterapi tamamen bilimsel ve yol haritası çizilmiş bir yöntemle yapılan ruhsal profosyonel destek yoludur. Gizlilik esasına dayanarak söylediklerinizi kimseyle paylaşmaz. Sizi yargılamaz ve güvenli bir ortamda kendinizi ifade etme fırsatı yakalarsınız. Arkadaşlarınızla sohbet etmeniz sizi rahatlatabilir ama psikoterapi süreci ile eş değer değildir.
6. Süreç boyunca her şeyi terapistim benim kararıma bıraktı, bu normal mi?
Psikoterapi sürecinde psikoterapist danışanı dinler, ona yol haritalarını gösterir. İstediği yoldan gitmek danışanın tercihidir. Ödevler verir ama bu sürece fayda sağlamak amaçlıdır. Size terapide ne yapacağını dikte eden terapist size fayda sağlamak yerine zarar verebilir. Kişi kendi hayatının kontrolünü eline almak için oradadır ve onun hayatını yönetmek terapistin değil kendisinin görevidir.
Psikolojik danışmanlık ve psikoterapi farkı nedir?
Psikolojik danışmanlık psikoloji ve psikolojik danışmanlık mezunları tarafınca verilen hizmettir. Psikoterapi ise lisans eğitimlerini bu alanlarda veya tıp alanında tamamlayıp bir psikoterapi enstitüsü tarafından onaylanan terapi eğitimi alınmasıdır. Psikoterapi daha kapsamlı ve derine inen bir süreç olduğu için daha çok bilinirliği olmakta ve tercih edilmektedir.