Pandemi ile birlikte online market alışverişleri de arttı. Farklı uygulamalar sayesinde birçok kişi, evinin dibindeki markete, bakkala ya da pazara bile gitmiyor ve her türlü ürünü tek tıkla sipariş edebiliyor. Ancak bu süreçte alınacak herhangi bir ürün için eskiden girdiğimiz uzun pazarlıkları geride bırakmış oluyoruz?. Fakat yine de online market alışverişinde de tasarruf etmenin yolları var. Ekonomik olarak ülkece zor günler geçirdiğimiz şu zamanda size ilaç gibi gelecek önerilerimiz var! ✨ İşte online market alışverişinde daha fazla tasarruf etmenin yolları?
1. Online market alışverişleri sadece alacağınız ürünlere odaklanmanızı sağlar. Bu beceriyi geliştirmek için yapabileceğiniz bazı şeyler var;
Kişisel finans ve para tasarrufu sitesi olan Cheapism.com’da kıdemli yazar Saundra Latham, bu konuda önemli açıklamalar yapıyor. Latham’a göre online marketlerde “kolay alışveriş- güvenli alışveriş- uygun fiyat” üçlüsüne ulaşmak, bizim ne kadar dikkat ettiğimize bağlı. Latham, bu konuyu şöyle açıklıyor:
“Online alışverişlerinizi amaca yönelik yapabilirsiniz. Örneğin kilerinizdeki eksik ürünlere bakabilir, ihtiyaçlarınızı bu doğrultuda tamamlayabilirsiniz. Ya da bir yemek tarifinde eksik malzemeyi anında kontrol edebilirsiniz. Bütün bunlar daha hesaplı alışverişi beraberinde getirir.”
Öte yandan tüketici tasarrufu uzmanı Andrea Woroch ise şunları söylüyor: “İnsanların fiziksel marketlerde yaptıkları alışverişlerin %50’sinin ani satın alımlar olduğunu fark ettiğinizde, dijital bir alışveriş deneyiminin size nasıl para kazandırabileceğini görebilirsiniz. Çünkü dijital marketlerde pazarlama uzmanları tarafından oluşturulan, sadece sizin satın almanızı sağlayan fiziksel olarak çekici ürünler yok. Dijital marketlerde seçenekler sınırlı”
2. İnternetten kolayca bulacağınız ücretsiz indirim kodlarını kullanabilirsiniz
Bunun için örneğin Google gibi arama motorlarında ufak bir araştırma yapabilirsiniz. Diyelim zeytinyağı satın alacaksınız. İnternette “zeytinyağı indirim kodu” şeklinde bir arama yapabilirsiniz. Karşınıza çıkan kupon sitelerinden kupon araştırabilirsiniz. Süresi bitmeyen kuponları alışverişinizde kullanabilirsiniz. Hatta kuponları ilk siz yakalamak istiyorsanız sitenin size bildirim vermesine izin verip yeni çıkan kuponlardan anında haberdar olabilirsiniz. Unutmayın, bu kuponlar sadece online alışverişlere özeldir?
3. Harcadığınız paranın bir kısmını geri almanızı sağlayan akıllı telefon uygulamalarını kullanabilirsiniz
Yurt dışında bunun CardRates, Dosh gibi örnekleri var. Türkiye’de ise “Çek Kazan” gibi telefon uygulamaları ile harcadığınız parayı kupona dönüştürebilirsiniz. Ardından bu kuponları sonraki alışverişlerinizde kullanabilirsiniz.
4. Fiyat karşılaştırması yapan siteler sayesinde aradığınız ürünün ucuzunu bulabilirsiniz
Bu kıyaslamayı site içinde yapabileceğiniz gibi, sırf fiyat karşılaştırması üzerine kurulan internet sitelerini de kullanabilirsiniz. Örneğin cimri.com isimli bir sitede alacağınız ürünün hangi sitelerde daha ucuz olduğunu araştırabilirsiniz. Ya da alışveriş yaptığınız sitenin içinde fiyat filtrelemesi yapabilirsiniz. Bu filtrelemeyi kendi bütçenize göre ayarlayabilirsiniz?
5. Online alışverişlere özel indirim günlerini takip edebilirsiniz
Şubat, kasım, aralık aylarında büyük markalar özel indirimler yapıyor. Bu günlerin “Black Friday”, “Büyük Şubat İndirimi” gibi özel isimleri var. En iyi ürünler bile bu özel günlerde indirime giriyor. Sadece market alışverişi değil giyim, kişisel temizlik gibi diğer ihtiyaçlarınızı da bu özel indirim günleri ile uygun fiyata karşılayabiliyorsunuz.
Hatta bu indirimlerde toptan gıda alabilirsiniz. Örneğin geç bozulacak makarna, bulgur gibi kuru gıdaları ya da konservelik ürünleri fazladan satın alabilirsiniz. Böylece normalde aldığınızdan daha uyguna getirmiş olursunuz.
6. Ancak bu sırf indirimde olduğu için bir ürünü almanıza sebep olmasın
Yukarıda uzun süre saklanabilecek ürünleri indirim günlerinde satın alabileceğinizi söylemiştik. Ancak kısa sürede bozulabilecek meyve, sebze gibi ürünleri sırf indirimde olduğu için fazla fazla satın almayın.
7. Dilimlenmiş ürünler genelde daha pahalı olur. Bu yüzden bu ürünleri kiloyla almaya çalışın
Örneğin peynir, salam gibi ürünler hem dilimlenmiş hem de kiloyla olmak üzere farklı şekillerde satılıyor. Ancak bu ürünler dilimlendiklerinde genelde daha pahalı oluyorlar. Dolayısıyla kiloyla almakta fayda var. Ancak çabuk bozulup ziyan olmaması için uygun saklama koşullarında muhafaza etmeyi unutmayın?
Örneğin peyniri serin ve güneş görmeyen bir yerde ya da buzlukta saklayabilirsiniz?. Ancak hangi yerde saklayacağınız peynirin türüne göre değişebilir. Mesela tenekedeki peynirleri dışarıda serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz; ancak eriyebileceği için kaşar peynirini buzlukta saklamanız daha doğru olacaktır.
8. Marketlerin müşteri kartlarını tercih edebilirsiniz. Biriktirdiğiniz puanları sonraki alışverişlerinizde kullanabilirsiniz
Hatta kimi zaman marketler başka bankalarla da anlaşma yapar. Böylece market kartı yerine banka kartınızı kullandığınızda da kârda olabilirsiniz.
9. Online markette ücretsiz teslimat fırsatından faydalanabilirsiniz
Örneğin bazı marketler, yeni üyelere ilk alışverişlerinde ücretsiz teslimat hizmeti sunuyor. Ancak sonraki alışverişlerinizde belli bir ücretin üzerine çıktığınızda da yine ücretsiz kargo fırsatından yararlanabiliyorsunuz. Ayrıca bazı indirim günlerinde de bu uygulamadan faydalanabilirsiniz.
10. Belli sayıda ürünü seçtikten sonra sepete tıklayarak ödeyeceğiniz tutarı kontrol edebilirsiniz. Böylece tüketim çılgınlığına kapılmamış olursunuz
İnternet alışverişlerinde para da ürünler de sanal olduğu için kimi zaman müşteriler gördüğü her ürünü sepete ekleyebiliyor. Ancak bu sonrasında müşteriye kredi kartı borcu olarak geri dönüyor. Bunun önüne geçmek için belli bir süre sonra sepeti kontrol edebilirsiniz.
11. Alışveriş listesi hazırlayarak ihtiyaç fazlası ürünleri satın almaktan uzak durabilirsiniz. Bu da tasarruf etmenizi sağlar
Alışveriş listesi, market alışverişlerinde tasarruf etmenin en can alıcı noktasından biridir. Çünkü alışverişte sınırlarınızı belirlemenizi sağlar. Böylece cebinizi zorlamamış olursunuz.
Ayrıca online alışverişleri koronavirüs döneminde genelde evde yaptığınız için ihtiyaçlarınızı anında fark etme fırsatınız vardır. Aynı şekilde ihtiyacınız olmayanları da evde olduğunuzda daha kolay belirleyebilirsiniz. Bu da alışverişte avantajlı olmanızı sağlar.
12. Online marketlerden gelen emailleri düzenli olarak kontrol edin
Çünkü online marketler kimi zaman daimi müşterilerini mutlu etmek için onlara özel indirimler sunar. Bu indirimleri kaçırmamak için email hesabınızı mutlaka kontrol edin.